Στις Πρέσπες πνίγουν μισθούς, συντάξεις και τις ελπίδες του λαού

1564
κόμματα

Τις τελευταίες ημέρες κορυφώνεται μια ακόμη, η πιο επικίνδυνη -για την ίδια τη δημοκρατία και φυσικά για τον λαό- έως τώρα ιλαροτραγωδία, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΔΑΝΕΛΛ(η) να τα δίνει  όλα για τη συμφωνία των Πρεσπών, την ΝΔ να «βάζει πλάτες» διαφωνώντας και τους κομματικούς μηχανισμούς – «ορντινάτσες» να προθυμοποιούνται, όπου και όποτε χρειαστεί, με ενδεχόμενα πολιτικά ανταλλάγματα και ενδεχομένως όχι μόνο, να παίζουν το ρόλο της «ρεζέρβας». Στόχος όλων τους, όλων των μνημονιακών πολιτικών κομμάτων και της κυβέρνησης είναι να «πνίξουν» στις… Πρέσπες την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη στα Βαλκάνια, καθώς και τους μισθούς, τις συντάξεις, και τις ελπίδες της κοινωνίας για ένα καλύτερο αύριο.

Καταρχήν πρέπει να επισημάνουμε σε σχέση με την επίμαχη συμφωνία ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ομάδα που ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, τη διαμόρφωσαν δήθεν προς όφελος του λαού, χωρίς όμως να τον ενημερώσουν και χωρίς να ρωτήσουν τη γνώμη του. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συμμορφωθεί με τα «θέλω» των ΗΠΑ και του Βερολίνου, να αφήσει την κοινωνία στο «σκοτάδι» και με αστυνομοκρατία άνευ προηγουμένου, να τρομοκρατεί όποιον πολίτη έχει αντίθετη γνώμη. Δεν επέτρεψε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στο περιεχόμενο της συμφωνίας και τις συνέπειες που θα έχει για το μέλλον του τόπου και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σήμερα πλέον, έχοντας αποδείξει ακόμη και στους πλέον καλόπιστους απέναντι του ότι θα κάνει τα πάντα, θα τα «βρει ακόμη και με τον διάβολο» για να συνεχίσει να «κρατά την κουτάλα», δείχνοντας ότι πάσχει από βέρτιγκο εξουσιομανίας, μάλλον βολεύεται, πίσω από την επικάλυψη όλων των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στη μεγάλη πλειονότητα τους, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει για χάρη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των τραπεζών και των funds. Με τη δήθεν διαφωνία της ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνδράμει στη δημιουργία πόλωσης υπέρ και των δικών του συμφερόντων, το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) να περιμένει να μπει ξανά στο «τρένο της εξουσίας», ο πρωθυπουργός μοιάζει να εκτελεί ένα σχέδιο που από τη μια πλευρά εξυπηρετεί συμφέροντα αλλότρια και από την άλλη «πνίγει» στις Πρέσπες, επικοινωνιακά, ζητήματα καυτά, μείζονος σημασίας για την καθημερινότητα του λαού.

Τα μεγάλα προβλήματα, όπως οι μισθοί – «πείνας», οι συντάξεις – «επιδόματα», το μείζον θέμα της επιστροφής αναδρομικών ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές, η πλήρης απορρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, η μετατροπή της αγοράς εργασίας στην πιο άγρια ζούγκλα των τελευταίων δεκαετιών, η συνεχιζόμενη φυγή νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ακόμη και των αρχαιοτήτων, «μπαίνουν κάτω από το χαλί». Ο κ. Τσίπρας, έχοντας τεράστια προσωπική ευθύνη, τα επισκιάζει με τη δημιουργία εσωτερικών εντάσεων, εξυπηρετώντας τις μεγάλες δυνάμεις και δημιουργώντας μια επικίνδυνη «κληρονομιά» για το άμεσο μέλλον, που δεν αποκλείεται να διαμορφώσει ακόμη χειρότερες συνθήκες για την κοινωνία και να βάλει μακροπρόθεσμα σε περιπέτειες που κανείς δεν θέλει να ζήσει, την δημοκρατία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Αμέσως μετά τις Πρέσπες, ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να μοιράσει «καθρεφτάκια και φο μπιζού» προσπαθώντας να δείξει ότι, τάχα, ενδιαφέρεται για τον λαό. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού υλοποιώντας τον νόμο Βρούτση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου! Η όποια αύξηση, φυσικά θα είναι μερικά ευρώ, άρα σε καμία περίπτωση δεν θα βγάλει τους χαμηλόμισθούς από το φάσμα της ανέχειας στο οποίο βρίσκονται εδώ και 9 χρόνια, ενώ με τις «υπογραφές» Τσίπρα και Αχτσιόγλου μπαίνει οριστικά ταφόπλακα στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εργαζομένους και τους εργοδότες.

Όμως, τα ψέματα έχουν «κοντά ποδάρια». Η ώρα της κρίσης του λαού, όσο και αν ο Αλ. Τσίπρας κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία, είτε αργά, είτε γρήγορα, κοντεύει. Είναι μονόδρομος για τον ελληνικό λαό, εάν επιθυμεί να μπουν οι βάσεις για ένα καλύτερο αύριο, σπάζοντας τα δεσμά που έβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις για χάρη της εξυπηρέτησης των συμφερόντων, που έχουν οι δανειστές και τα μεγάλα συμφέροντα, να δώσει ένα ηχηρό πολιτικό ράπισμα σε όλους όσοι υπονόμευσαν δραματικά τους όρους επιβίωσης του και να τους στείλει μια και καλή στο χρονοντούλαπο.

*Η Δέσποινα Σπανού είναι υπεύθυνη του γραφείου Τύπου και μέλος της Π.Γ. της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας