Στις Βρυξέλλες”θολή” και “περίεργη” η ισπανική πρόταση-γέφυρα για ταμείο 1,5τρις

1078
βρυξέλλες

Σκληρή στάση έχει αποφασίσει να τηρήσει η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ενώ έχει στείλει στις Βρυξέλλες τη φιλόδοξη πρότασή της για τη δημιουργία ενός μεγάλου ταμείου έως 1.5 τρισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από «ομόλογα στο διηνεκές» (perpetual bond) που θα εκδώσουν οι «27».

Όπως σημειώνει η El Pais, επικαλούμενη το σχετικό εσωτερικό έγγραφο, πρόκειται για μια πολύ σαφή θέση στο πλαίσιο των θέσεων που έχουν κι άλλες χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά προτείνει μια ενδιάμεση λύση την οποία μπορεί η Γερμανία να δεχτεί να διαπραγματευτεί στην προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο πλευρών.

Η ισπανική εφημερίδα εξηγεί ότι στην ουσία η Μαδρίτη με τη θέση της συνδέει το ταμείο με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε μια ιδέα παρόμοια με αυτή του Παρισιού με στόχο να πει «ναι» το Βερολίνο γιατί δεν περιλαμβάνει τροποποιήσεις των συνθηκών με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή και να αποφεύγονται ενστάσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Η πρόταση της Ισπανίας δεν επικεντρώνεται στην άμεση κρίση, την οποία η κάθε χώρα θα αναλάβει να διευθετήσει με τους δικούς της πόρους και τη βοήθεια της ΕΚΤ, αλλά προτείνει ένα ταμείο με περίπου το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας και τριπλάσιο ποσό από το αυτό που έχει συμφωνήσει το Eurogroup για να προμηθεύσει με ρευστότητα τις οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Αιχμές κατά Γερμανίας και Ολλανδίας

Παράλληλα, σύμφωνα με την El Pais, έτσι θα αποφευχθεί το μαζικό χρέος για τις χώρες του Νότου, καθώς δεν θα δανειστούν χρήματα αλλά θα γίνεται άμεση μεταφορά χρηματοδότησης που θα περιοριστεί στη διάρκεια της κρίσης, ενώ το ποσό των χρηματοδοτήσεων δεν θα συνδέεται με το ΑΕΠ των κρατών-μελών αλλά με το πόσο η επιδημία έχει επηρεάσει τις οικονομίες τους.

Η πρόταση της Ισπανίας φέρεται να είναι η μοναδική που αναφέρει με σαφήνεια ποσά και χρονοδιαγράμματα, αφού σημειώνει ότι η χρηματοδότηση πρέπει να είναι διαθέσιμη την 1η Ιανουαρίου και το πακέτο πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι την 1η Ιουνίου.

Στο τρισέλιδο έγγραφο αφήνονται αιχμές προς τις λιγότερο πρόθυμες χώρες. Για παράδειγμα προτείνεται εναρμόνιση της φορολόγησης και κατάργηση των άδικων πρακτικών μεταξύ των «27» για να αποφευχθούν διαρροές εισοδήματος.

Το παραπάνω σημείο αφορά την Ολλανδία («δορυφόρο» της Γερμανίας) τις πρακτικές της οποίας είχε ερευνήσει η Κομισιόν επειδή ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές σε μεγάλες πολυεθνικές.

Και ο Τζεντιλόνι ζητά βοήθεια 1,5 τρισ.

Εκτός από την ισπανική κυβέρνηση και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, τάχθηκε υπέρ βοήθειας 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού εξηγώντας ότι το ποσό μπορεί να βρεθεί από τον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Σε συνέντευξη στο Der Spiegel δήλωσε πως «το Eurogroup έχει κάνει μία πρόταση για βοήθεια αξίας μεγαλύτερης των 500 δισεκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας και της βραχείας εργασίας αλλά και για την παροχή βοήθειας σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό μας αφήνει τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό είναι χονδρικά το ποσό που διακυβεύεται τώρα», επεσήμανε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας