Στηρίζουμε το ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ για την ΑΘΗΝΑ με την υποψήφια Δήμαρχο, την Αυγή Θεοδόση

1792
μετωπο

Ο Δήμος της Αθήνας, ο κεντρικός και μεγαλύτερος δήμος της χώρας αποτέλεσε και αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με τις  κεντρικές πολιτικές των κυβερνήσεων και τον τρόπο που αυτές εφαρμόζονται στην αυτοδιοίκηση.

Ειδικά την εποχή Καμίνη από την πρώτη θητεία του το 2010, εποχή της έναρξης των μνημονίων αναπτύχτηκε ένας έντονος και συγκροτημένος αντιμνημονιακός λόγος.

Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιπαραθέσεις επί θητείας Κακλαμάνη, με κινηματικές διαδικασίες από κόσμο και συλλογικότητες που διαρκώς διαμαρτύρονταν εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίως για τα πάρκα και τους δημόσιους χώρους, να θυμίσω Πάρκο Ναυαρίνου, Κύπρου και Πατησίων, Φιλοπάππου, Ελαιώνα κ.α. Με εργαζόμενους που διεκδικούσαν την παραμονή στην εργασία και τα κεκτημένα εργασιακά τους δικαιώματα.

Το δημοτικό συμβούλιο είναι πεδίο όπου έχουν τεθεί πολλά  κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Έχουν τεθεί ζητήματα που αφορούν το φασισμό, το ρατσισμό, ζητήματα κοινωνικής κατοικίας και αστεγίας, σίτισης των αστέγων, φαινόμενα της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε η εφαρμογή των μνημονίων. Μπήκαν θέματα για τους πλειστηριασμούς, τα χαράτσια και τα δημοτικά τέλη, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ζητήματα για τις παιδικές χαρές, τα αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα του Δήμου, τους παιδικούς σταθμούς και τις σχολικές επιτροπές. Και κυρίως την υποχρηματοδότηση στις  κοινωνικές δομές.

Θέματα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις  όπως αυτή του Ελληνικού και του λιμανιού του Πειραιά. Για τα μεγάλα δημόσια αγαθά,  όπως το νερό, το ρεύμα και τις μεταφορές. Για τη δημόσια και οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Ενάντια στις περιπτώσεις μεγάλων ιδιωτικών αθλητικών χρηματοδοτήσεων με δημόσιο χρήμα. Ενάντια στα μεγάλα δαπανηρά έργα προώθησης του τουρισμού που αγνοούσαν την καθημερινή ζωή στις γειτονιές. κ.α. πολλά.

Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των κινημάτων έπαιξαν  και οι  προηγούμενοι δήμαρχοι με τις πολιτικές τους. Ο Ομέρ Πριόνης Κακλαμάνης και ο καλύτερος -κατά δήλωση του- εφαρμοστής του μνημονίου Γ. Καμίνης.

Κατά τη  δεύτερη και τελευταία θητεία Καμίνη και σε συνδυασμό με την στροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακή, βλέπουμε την κατ’ εξοχήν αντιπολιτευτική παράταξη την ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ να γίνεται ο φορέας που μεταφέρει εντός δημοτικού συμβουλίου την κυβερνητική πολιτική με τη λογική “αυτό θα το λύσει η κυβέρνηση”.

Η απουσία κινημάτων το επόμενο διάστημα, η δυσκολία ισχυρής αντιπολιτευτικής φωνής από τα αριστερά, με μικρή δύναμη από Λαική Συσπείρωση και Ανταρσύα στις γειτονιές, οδήγησε σε ένα αποδυναμωμένο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς καμμιά συνοχή.

Ακόμα και εντός της παράταξης Καμίνη βλέπουμε ανεξαρτητοποιήσεις, παραιτήσεις, διαφοροποιήσεις σε κεντρικά ζητήματα ακόμα και ο προυπολογισμός να εγκρίνεται από μόνο 20 συμβούλους.

Η «επιτυχία» του Καμίνη έγκειται στο να δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα, και παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων να παίρνει δάνειο από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων, ταυτόχρονα να περικόπτει τις δαπάνες στην κοινωνική πολιτική και να μειώνει διαρκώς το προσωπικό του Δήμου σε καίριες θέσεις, όπως την καθαριότητα και το πράσινο. Και μετά από αυτήν τη «γόνιμη» θητεία του, χρησιμοποιεί τον Δήμο ως εφαλτήριο για την κατάκτηση του «ευρωπαϊκού ονείρου» στην ευρωβουλή.

Οι εκλογές που έρχονται και η δημοτική αρχή που θα προκύψει, θα φέρει το δήμο σε μια μεγαλύτερη αποδιοργάνωση μέσα και από τις επιβαλλόμενες πολιτικές λιτότητας του νόμου Καλλικράτη  και τις ρυθμίσεις του νέου νόμου Κλεισθένη.

Οι εκλογικές συμμαχίες που κτίζονται από τον χώρο της δεξιάς παράταξης με την ένταξη  στο ψηφοδέλτιο τουλάχιστον 6 δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων από την παράταξη Καμίνη, και άλλων νυν δημοτικών συμβούλων, δεν μας αφήνει καμμιά αμφιβολία για την συνέχεια της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, όπως την ξεκίνησε η προηγούμενη δημαρχία Καμίνη.

Η συντηρητικοποίηση   της κοινωνίας, η άνοδος της Χ.Α., η απουσία ισχυρής αριστερής αντιπολιτευτικής φωνής μας φέρνει προ των ευθυνών μας.

Εμείς που δεν εμφανιστήκαμε τώρα από το πουθενά, θα συνεχίσουμε τη μάχη για την πόλη μας και την κοινωνία,

στηρίζοντας μια δημοτική παράταξη με κινηματική, ριζοσπαστική και αριστερή ταυτότητα.

Στηρίζουμε  το ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ για την ΑΘΗΝΑ με την υποψήφια Δήμαρχο, την Αυγή Θεοδόση.

* Η Ευαγγελία Μεταξά είναι Κοινοτική Σύμβουλος στο 7 Διαμέρισμα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας