Στα 246,5 τρισ. δολ. εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος το α΄τρίμηνο 2019!!!

1191
χρέος

Σε ένα βουνό από απίστευτα χρέη κάθεται ο πλανήτης, με την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της αβύσσου! Αν δεν υπάρξει ρύθμιση και διαγραφή των χρεών ο κόσμος βαδίζει σε πελώριο αδιέξοδο. Στις κορυφές του χρέους βρίσκεται η Ελλάδα, χωρίς φως για το μέλλον της, αν δεν υπάρξει διαγραφή του ή γενναίο “κούρεμα” του μεγαλύτερου μέρους του!

Kατά 3 τρισ. δολάρια στα 246,5 τρισ. δολάρια – ή στο 320% του ΑΕΠ, αυξήθηκε το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Το παγκόσμιο χρέος απέχει μόλις 2 τρισ. δολάρια από το ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειωθεί στο πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

H μείωση των επιτοκίων τροφοδότησε μία νέα έξαρση του δανεισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2019, με το χρέος των αναδυόμενων αγορών να εκτινάσσεται σε ύψη ρεκόρ και το επίπεδο του παγκόσμιου χρέους να αυξάνεται κατά 3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση του IIF.

Το χρέος κρατών, επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και νοικοκυριών στο σύνολο των αναδυόμενων οικονομιών εκτινάχθηκε στα 69,1 τρισ. δολάρια ή το 216% του ΑΕΠ από 68,9 τρισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς πέρυσι στη Χιλή, την Κορέα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Πακιστάν και την Κίνα, σημείωσε το IIF. «Η διαρκής αύξηση στις αναδυόμενες αγορές συνεχίζει να οδηγεί σε υψηλότερες δυνητικές υποχρεώσεις για πολλές χώρες», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του IIF Emre Tiftik.

«Η αυξανόμενη εξάρτηση από βραχυπρόθεσμο χρέος αφήνει πολλές αναδυόμενες αγορές εκτεθειμένες σε απότομες αλλαγές στην παγκόσμια διάθεση για ανάληψη ρίσκου», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ομόλογα και κοινοπρακτικά δάνεια των αναδυόμενων αγορών, ύψους περίπου 3 τρισ. δολαρίων, λήγουν έως το τέλος του 2020, το ένα τρίτο από τα οποία έχουν το δολάρια ως νόμισμα αναφοράς.

Μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναμένεται να προσφέρουν νέα στήριξη σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν την οικονομική δυναμική, η οποία επισκιάζεται από ένα νέφος παρατεταμένων εμπορικών πολέμων.

«Η επιβράδυνση δημιουργίας χρέους το 2018 φαίνεται περισσότερο προσωρινή παρά τάση: βοηθούμενοι από τη σημαντική χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών, οι δανειζόμενοι ανέλαβαν στο πρώτο τρίμηνο του 2019 χρέος με τον ταχύτερο ρυθμό ενός και πλέον έτους», ανέφερε .

«Κοιτάζοντας στο μέλλον, η γενικότερη χαλάρωση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει μεγαλύτερη συσσώρευση χρέους παντού, υπονομεύοντας τις προσπάθειες απομόχλευσης και προκαλώντας ξανά ανησυχία σχετικά με μακροπρόθεσμους μετωπικούς ανέμους για την παγκόσμια ανάπτυξη».

Στις αναπτυγμένες οικονομίες, η αύξηση του χρέους στο πρώτο τρίμηνο καθοδηγήθηκε κυρίως από τη δημιουργία κρατικού χρέους, το οποίο αυξήθηκε κατά 1 τρισ. δολάρια.

Η Φινλανδία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ το τελευταίο έτος, ενώ ορισμένες οικονομίες της Ευρωζώνης – κυρίως η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία – συνέχισαν την απομόχλευση.

Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά 2,9 τρισ. δολάρια από το πρώτο τρίμηνο του 2018, οδηγώντας τον όγκο χρέους της χώρας στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 69 τρισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο.

Αν και ο βασικός μοχλός πίσω από αυτή την αύξηση ήταν το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, υπάρχει κίνδυνος για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
«Με το χρέος των αμερικανικών επιχειρήσεων να αυξάνεται πάνω από την τάση, η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού συνέβαλε στην ώθηση του χρέους των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στο νέο υψηλό επίπεδο του 75% του ΑΕΠ, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις αδυναμίες στον εταιρικό τομέα», ανέφερε ο Tiftik.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας