Στα ύψη οι τιμές-Στο 4,3% «εκτοξεύθηκε» ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

204
Στα ύψη οι τιμές-Στο 4.3% «εκτοξεύθηκε» ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Ρεκόρ στην Ευρωζώνη

Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ οι τιμές στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο «εκτοξεύτηκε» στην Ελλάδα, καθώς βρέθηκε στο 4,3% σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στις εκτιμήσεις της Eurostat των τελευταίων μηνών απέχει σημαντικά από τα τελικά στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ., καθώς καταγράφονται ακόμα υψηλότερες τιμές.

Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο η Eurostat είχε εκτιμήσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα 2,8%, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα η ΕΛΣΤΑΤ. είχε ανακοινώσει τον δείκτη στο 3,4%. Αν και το οικονομικό επιτελείο προανήγγειλε πληθωρισμό τον Νοέμβριο πάνω από 4%, εκτιμάται ότι το ποσοστό που θα δώσει στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Θα είναι αρκετά υψηλότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα έγιναν τον Νοέμβριο ακόμα πιο ακριβά, ενώ οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για συνέχιση της ακρίβειας και τους πρώτους μήνες του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ., το φυσικό αέριο «απογειώθηκε» κατά 132%, το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε «άλμα» κατά 45,9%, τα καύσιμα κατά 22,3%, το ελαιόλαδο κατά 22%, ενώ και το ηλεκτρικό κατέγραψε αύξηση 18,9%. Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται να αρχίσει από τους πρώτους μήνες του 2022.

Ρεκόρ στην Ευρωζώνη

Στα ύψη βρέθηκαν οι τιμές και στην Ευρωζώνη, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ τον Οκτώβριο είχε ενισχυθεί κατά 4,1%. «Οδηγός» στην τεράστια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να είναι ακόμα έναν μήνα η ενέργεια, η οποία εκτιμάται ότι θα καταγράψει την πιο μεγάλη ετήσια άνοδο (27,4% μετά το 23,7% τον Οκτώβριο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας