Στα όρια αποκοπής ρεύματος χιλιάδες νοικοκυριά. Άτολμες οι νέες ρυθμίσεις χρεών

1213
ιδιωτικές

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες ρυθμίσεις για την εξόφληση λογαριασμών της ΔΕΗ και βρίσκονται λόγω του χρέους τους στην κόψη του ξυραφιού να υποστούν αποκοπή ρεύματος μέσα στο καταχείμωνο, όταν μάλιστα ο βαρύς χειμώνας και το πανάκριβο ρεύμα τινάζουν στα ύψη τους τρέχοντες λογαριασμούς, που γίνονται ασήκωτοι για τα φτωχά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή προβλέπονται τα εξής:

-Για οφειλή ως 500 ευρώ προκαταβολή 10% και πέντε μηνιαίες δόσεις.

-Για οφειλή από 500-1000 ευρώ προκαταβολή 10% και οχτώ μηνιαίες δόσεις

-Για οφειλή από 1000-2000 προκαταβολή 15% και 12 μηνιαίες δόσεις

-Για οφειλή από 2000-3000 προκαταβολή 20% και 18 μηνιαίες δόσεις

-Το ίδιο και για οφειλές από 3000 και πάνω

Η ΔΕΗ πανηγυρίζει ότι από τον Οκτώβριο έσπευσαν 155.000 να εισέλθουν στις ρυθμίσεις.

Δεν μετράει όμως πόσοι από αυτούς θα μπορέσουν να παραμείνουν στη ρύθμιση ή προέβησαν σε μια κίνηση για να μην τους κοπεί το ρεύμα. Όπως η ΔΕΗ δεν μετράει πόσοι πολύ περισσότεροι έμειναν εκτός ρύθμισης διότι αδυνατούσαν να πληρώσουν την προκαταβολή συν τους φουσκωμένους τρέχοντες λογαριασμούς.

Τα ηλεκτρικά τιμολόγια έχουν γίνει βραχνάς για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Οι ρυθμίσεις που προωθεί η ΔΕΗ είναι άτολμες και δεν μπορούν να απαντήσουν στο εισπρακτικό της πρόβλημα. Τα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι όμως μείζον κοινωνικό θέμα και όχι λογιστικές καταγραφές στους ισολογισμούς της ΔΕΗ, η οποία είναι πάρα πολύ γενναιόδωρη στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και στις ιδιωτικές εταιρείες αλλά πάρα πολύ ακριβή και σκληρή στα πιο αδύνατα και φτωχά νοικοκυριά.

 

Β.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας