Στα σκαριά μείωση μισθών στο δημόσιο στο όνομα της κρίσης

  1883
  μειώσεις

  Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε κοφτά και ξερά ότι “με τα σημερινά δεδομένα δεν τίθεται θέμα μείωσης των μισθών“.

  Η απάντηση του Χρ. Σταϊκούρα δεν είναι καν αινιγματική. Είναι η συνήθης απάντηση που δίνουν οι υπουργοί προκείμενου να προλειάνουν το έδαφος για τα σκληρά μέτρα που θα επακολουθήσουν.

  Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα των όσων λέει δημόσια, γνωρίζει καλά ότι η υγειονομική κρίση δεν πρόκειται να ανακοπεί στο επόμενο διάστημα και ότι η οικονομική κρίση θα επιταθεί, αν δεν λάβει εφιαλτικές διαστάσεις και για τούτο έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για μειώσεις μισθών και άλλων λειτουργικών και όχι μόνο, δαπανών στο δημόσιο, με πρόφαση την εξοικονόμηση αρκετών δις, προκειμένου να “ανακουφίσει“, υποτίθεται, τον καταρρέοντα ιδιωτικό τομέα και τους νέους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

  Και αυτά, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η γερμανική Ευρώπη δεν δείχνει καμία ουσιαστική διάθεση αλληλεγγύης απέναντι στις περισσότερο πληγείσες από τον κοροναϊό και τις πιο αδύνατες οικονομικά χώρες.

  Είναι πολύ πιθανό το πακέτο μέτρων που θα αφορά τον Δημόσιο τομέα να ανακοινωθεί και πριν το Πάσχα για ευνόητους λόγους, ενώ θα επιχειρηθεί να συνδυαστεί με την επιδείνωση της κρίσης του κοροναϊού αλλά και της κρίσης στην οικονομία και κοινωνία.

  Στην ουσία, η Ελλάδα μαζί με το τέταρτο άτυπο μνημόνιο που διανύει, έχει εισέλθει και σε ένα νέο και φριχτότερο πέμπτο μνημόνιο, το οποίο θα επισφραγιστεί και θεσμικά με τους όρους που θα τεθούν από Γερμανία και τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε, για τη χορήγηση πιστώσεων προς τη χώρα μας από τον μηχανισμό του ESM.

   

  Β.Ζ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας