Σταϊκούρας: Αποπληρωμή 6ης επιστρεπτέας μέσα στην εβδομάδα-725εκ. κόστος παράτασης lockdown

675
Σταϊκούρας: Αποπληρωμή 6ης επιστρεπτέας
Τρίτη, Τετάρτη θα γίνουν μεγάλες πληρωμές της επιστρεπτέας, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα

Κόστος 725 εκατ. ευρώ έχουν μόνο οι χθεσινές ανακοινώσεις για την παράταση του αυστηρού lockdown για μια εβδομάδα, από τα οποία τα 325 εκατ. αφορούν το λιανεμπόριο.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων, ενώ σημείωσε ότι η χώρα θα έχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2021, κάτι που φαίνεται πως θα γίνει για όλη την Ευρώπη και για το 2022. Ακόμη, ανέφερε ότι το 2020 το κράτος κατέβαλε 24 δις. για να στηρίξει την οικονομία και το 2021 θα δοθούν 11, 6 δισ., σημειώνοντας πως τα ποσά αυτά είναι υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προφανώς δεν είναι χάντρες, όπως δήλωσε χθες ο Α. Τσίπρας.
Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι ζημιές.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, όσο διευρύνεται η αυστηρή απαγόρευση, κανένα υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορέσει να καλύψει όλες τις ζημίες.
Επισήμανε επίσης ότι μόνο τον Μάρτιο είναι σε αναστολή 100.000 εργαζόμενοι.

Για Επιστρεπτέα

«Η αποπληρωμή της 6ης επιστρεπτέας ολοκληρώνεται μέσα στην βδομάδα», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Όπως είπε, Τρίτη, Τετάρτη θα γίνουν μεγάλες πληρωμές της επιστρεπτέας.
Για τα κουπόνια για την επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να έχουν καταβληθεί έως τον Μάιο τα κονδύλια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τα οποία θα καταβληθούν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.
Αναφέρθηκε ακόμη στην κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, σύμφωνα με την οποία για την 1/7/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στις τράπεζες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας μάλιστα ότι τα μισά από αυτά προέρχονται από νοικοκυριά.
Σημείωσε δε, ότι η χώρα διαθέτει περίπου 32 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, αν και μπορούν να διατεθούν περίπου τα δέκα.

Τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ

Τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι ανά μήνα από τον Μάιο και μετά, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πρόωση τη συζήτηση για το αν μπορούν να αυξηθούν σε 8 οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, εξηγώντας ότι δεν είναι ποτέ εύκολες οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τις δόσεις.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας