“Σοσιαλαριστερή” Ισπανία: Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για τις προκλήσεις της Τουρκίας

591
ισπανία

Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, δεν επέφερε την ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τη Μαδρίτη, όπως ενδεχομένως να ανέμενε η ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας της Ισπανίας έστειλε μεν το μήνυμα πως η Μαδρίτη επιθυμεί «τον μέγιστο σεβασμό» στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο στη συνέχεια απέφυγε να κατονομάσει (και βεβαίως, να καταδικάσει) την Τουρκία, ως τη Μεσογειακή χώρα που δεν επιδεικνύει συμπεριφορά καλής γειτνίασης, παρά τις σχετικές δηλώσεις του κ. Δένδια.

«Η Ισπανία, ως μέλος της μεσογειακής οικογένειας, επιθυμεί σχέσεις καλής γειτνίασης. Αυτές τις σχέσεις καλής γειτνίασης θα στηρίξει η ισπανική κυβέρνηση και αν δούμε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμπεριφορά καλής γειτνίασης, δεν θα διστάσουμε να το πούμε σε εκείνους που φαίνεται ότι δεν είναι καλοί γείτονες», αρκέστηκε να δηλώσει η Ισπανίδα υπουργός, ερωτηθείσα περί των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης μετά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια στη Μαδρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ισπανίδα ΥΠ.ΕΞ. απέφυγε να καταδικάσει την Τουρκία και όσον αφορά το θέμα της Λιβύης, στα επιμέρους ζητήματα της στρατιωτικής εμπλοκής και του εμπάργκο όπλων. Όπως είπε η Γκονθάλεθ Λάγια, η κατάσταση στη Λιβύη απασχολεί την Ισπανία και απηύθυνε έκκληση στα μέρη να κάνουν βήματα στην κατεύθυνση της σταθερότητας και μείωσης της στρατιωτικής κλιμάκωσης:

«Γι’ αυτό κάνουμε μια έκκληση στις τρίτες χώρες με συμφέροντα στη Λιβύη να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος. Να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση και να γίνει σεβαστό το εμπάργκο των όπλων, θέματα που συζητήθηκαν πρόσφατα και τα οποία εμείς υποστηρίζουμε», πρόσθεσε.

Τονίζεται ότι η Ισπανία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, καθώς και ότι μόνο για το 2019, η Μαδρίτη προχώρησε σε εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Το θλιβερό είναι ότι η Ισπανία έχει τώρα κυβέρνηση συνασπισμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Podemos με το τελευταίο να έχει και την αντιπροεδρία στην κυβέρνηση με τον πρόεδρο του Pablo Iglesias.

Να την χαίρονται αυτήν την κυβέρνηση. Αν βαδίζει με αυτόν τον τρόπο, η Ισπανία πρόκοψε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας