Σοβαρά ερωτηματικά για ξένες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα-6 παραδείγματα

443
Σοβαρά ερωτηματικά για ξένες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις

Παραθέτουμε ενδιαφέρον κείμενο από το bankingnews, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε την ανάγκη και την λογική των αναφερομένων ιδιωτικοποιήσεων.

Μέχρι τώρα έχουμε δει στις ιδιωτικοποιήσεις να πριμοδοτούνται ορισμένα συμφέροντα…  το εθνικό συμφέρον ακόμη είναι στα αζήτητα

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα αγώνα δρόμου για να ιδιωτικοποιήσει ή να φέρει ξένες επενδύσεις.
Η ιδέα της ιδιωτικοποίησης και των ξένων επενδύσεων είναι θετικός και καλοδεχούμενος σχεδιασμός και κάθε πολίτης που δραστηριοποιείται στην αγορά και πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία…. τουλάχιστον πρέπει να στηρίξει αυτούς τους σχεδιασμούς.
Μια ιδιωτικοποίηση για να είναι επιτυχής θα πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια, να βελτιστοποιεί την αξία της ιδιωτικοποιούμενης εταιρίας και να προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Το ίδιο ισχύει και για τις ξένες επενδύσεις, κάθε φορά που πωλείται ένα assets θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα έχει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.
Πιστεύουμε ότι κάθε πολίτης που είναι οπαδός της ελεύθερης αγοράς πρεσβεύει αυτές τις ιδέες.
Ιδιωτικοποιήσεις και ξένες επενδύσεις που να διασφαλίζουν αξία στην εθνική οικονομία, να προάγουν τον ανταγωνισμό και να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Και ενώ αυτοί πρέπει να είναι οι πυλώνες… υπάρχουν ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται ιδιωτικοποιήσεις και ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τα 6 παραδείγματα

1)Πειραιώς και αύξηση κεφαλαίου με τον Paulson κερδισμένο και το ΤΧΣ ζημιωμένο

2)Η Reggeborgh είναι ολλανδικό fund που φέρθηκε τουλάχιστον απρεπώς στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά απολαμβάνει υποστήριξης στον Ελλάκτωρ με τον Πρόεδρο της εταιρίας να είναι νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού… όπως ο ίδιος δηλώνει.

3)Πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC

4)Η αναδιάρθρωση των Ελληνικών Πετρελαίων ουσιαστικά… επαναφέρει την Paneuropean Holding του ομίλου Λάτση με 143 εκατ μετοχές σε σύνολο 305 εκατ μετοχών ή 46% στο επίκεντρο… πριν λίγα χρόνια ο Λάτσης σχεδίαζε να αποχωρήσει από τα ΕΛΠΕ και σήμερα τα ελέγχει.

5)Υπόθεση Ελληνικού και ο τρόπος με τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση τις διαδικασίες

6)Η περίπτωση της Attica bank και η προσπάθεια να συντηρηθεί εν ζωή μια νεκρή τράπεζα με μυστικές ή μη συναντήσεις Στουρνάρα της ΤτΕ με τον πρωθυπουργό και άλλες ενέργειες που δεν συνάδουν με την δικαιοσύνη.
Να θυμίσουμε ότι 18 τράπεζες στην Ελλάδα απορροφήθηκαν ή έσπασαν σε καλές και κακές τράπεζες.
Μια τράπεζα που παραπλάνησε το επενδυτικό κοινό, μια τράπεζα με 72.000 ευρώ προ προβλέψεων έσοδα (PPI) επιχειρούν να την κρατήσουν εν ζωή… κάτι που είναι μαθηματικώς θνησιγενές.

Αναλύοντας τα 6 παραδείγματα

Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι σε ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις… υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον ενώ υπάρχουν και ερωτηματικά για το κατά πόσο διασφαλίζεται η προστιθέμενη αξία για την οικονομία.
Βλέπουμε ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα να καρπούνται σαν λεία… ορισμένα assets και αδυνατούμε να δούμε πως διασφαλίζεται η εθνική οικονομία…και σε ειδικές περιπτώσεις δεν κάνουμε λόγο για διασφάλιση δημόσιου συμφέροντος.

Η Περίπτωση της Πειραιώς από το ΤΧΣ στον Paulson

Η αύξηση κεφαλαίου ήταν επιβεβλημένη και όπως έχουμε αναλύσει δεν θα έπρεπε να ήταν 1,38 δισεκ. και καθαρά 1,30 δισεκ. – 80 εκατ προμήθειες και έξοδα – αλλά 2 δισεκ.
Η διοίκηση Μεγάλου στην Πειραιώς προσπάθησε να διασφαλίσει ότι θα συγκεντρώσει τα κεφάλαια… και ως προς το σκέλος αυτό η αύξηση κεφαλαίου ήταν επιτυχής.
Όμως αναλύοντας το πώς άλλαξαν οι μετοχικές ισορροπίες εγείρονται ορισμένα ερωτηματικά…
Πριν την αύξηση σημειώθηκε resolution δηλαδή εξυγίανση στην Πειραιώς και μάλιστα με περίτεχνο τρόπο.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν διαχειρίζεται κεφάλαια τρίτων αλλά των ελλήνων που δανείστηκαν 260 δισεκ. από ESM και EFSF για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα με τα τρία μνημόνια.
Το ΤΧΣ έχασε όλα τα παλαιά κεφάλαια των 2 πρώτων ανακεφαλαιοποιήσεων αλλά έχασε και της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης του 2015.
Το ΤΧΣ επένδυσε 670 εκατ στην αύξηση του 2015.
Επένδυσε 2,040 δισεκ. Cocos μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές.
Επίσης επένδυσε 352 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου του Απριλίου 2021.
Πριν την αύξηση το ΤΧΣ κατείχε με την μετατροπή του Cocos σε μετοχές των 2,040 δισεκ. το 61,35% και βρέθηκε με 26%… χάνοντας και τα 164 εκατ τόκους που ελάμβανε κάθε χρόνο από το μετατρέψιμο ομόλογο.
Το ελληνικό δημόσιο είναι καταφανώς χαμένος επενδυτής…
Αντιθέτως ο Paulson ο οποίος έχει μετατραπεί σε family office ελέγχει το 19% της Πειραιώς από 6,7% που κατείχε πριν την αύξηση κεφαλαίου και πριν την μετατροπή του Cocos σε μετοχές.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και το εθνικό συμφέρον δίδοντας τον έλεγχο της Πειραιώς στον Paulson ο οποίος είναι ένας επενδυτής που διαχρονικά βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, ήταν hedge fund και μετατράπηκε σε family office δηλαδή οικογενειακό γραφείο, διαχειρίζεται δηλαδή την προσωπική του περιουσία.
Το ίδιο συνέβη και με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη ο οποίος κατέχει το 2,90% της Πειραιώς, χαρακτηρίστηκε ακρογωνιαίος επενδυτής… όταν υπάρχει επενδυτής στην ομάδα των ξένων θεσμικών με 4%.
Στην περίπτωση της Πειραιώς λοιπόν ήρθε να μας δείξει ότι μια ιδιωτικοποίηση και προσέλκυση ξένων επενδυτών μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες.
Ενώ η αύξηση κεφαλαίου ήταν απαραίτητη… ο μόνος που διασφαλίστηκε ήταν ο Paulson ένα family office που θεωρούμε ότι αγνοεί που πέφτει η Ελλάδα και είμαστε βέβαιοι ότι αδιαφορεί εάν η Ελλάδα εξελίσσεται ως οικονομία ή είναι περιθωριακή.
Η ιδέα που έχει καλλιεργηθεί είναι ότι επιχειρήθηκε να δοθεί η δυνατότητα στον Paulson να κερδίσει καθώς στο παρελθόν επένδυσε 500 εκατ και στην νέα αύξηση περίπου 270 εκατ ευρώ συνολικά 770 εκατ και η τρέχουσα αξία των μετοχών του είναι περίπου 400 εκατ δηλαδή πλησιάζει να ισοσκελίσει την παρελθούσα επένδυση των 500 εκατ.
Η αύξηση κεφαλαίου έδωσε την εντύπωση ότι ευνόησε τον Paulson εις βάρος του ΤΧΣ δηλαδή των ελλήνων φορολογουμένων που βρέθηκε να χρηματοδοτεί τις ζημίες της Πειραιώς και να αναλαμβάνει τις ζημίες τις Πειραιώς.
Υπάρχουν ερωτηματικά λοιπόν σε αυτή την ιδιωτικοποίηση – ξένες επενδύσεις.

Η περίπτωση της Reggeborgh γεννά πλήθος ερωτηματικών

Η Reggeborgh είναι επενδυτής από την Ολλανδία που ήρθε στην Ελλάδα και επένδυσε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις κατασκευές κατέχοντας ποσοστό 31,4%.
Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι ήθελαν και τον Ελλάκτωρ.
Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως δεν είναι αυτό.
Αποχώρησαν από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όταν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι εγείρονται θέματα… αθέμιτου ανταγωνισμού, δεν μπορεί οι ολλανδοί της Reggeborgh να κατέχουν και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Ελλάκτωρ δύο βασικούς ανταγωνιστές στις κατασκευές.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Reggeborgh αποχώρησε με τρόπο όχι αξιοπρεπή από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδειξαν δηλαδή οι ολλανδοί ότι είναι ευκαιριακοί επενδυτές, έμειναν 3 χρόνια στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πήραν ένα κέρδος 150 εκατ και αποχώρησαν…
Την ίδια στιγμή τοποθετήθηκαν στον Ελλάκτωρ και Πρόεδρος του Ελλάκτωρ τοποθετήθηκε ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού…
Αυτό τι μας δείχνει;
Ότι είναι αδύνατο ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού να συμμετείχε ως Πρόεδρος σε μια εταιρία που βρέθηκε και βρίσκεται στο προσκήνιο εν αγνοία του Μητσοτάκη.
Η Reggeborgh φαίνεται ότι διατηρεί μια ασυλία… χωρίς καμία προσφορά στην εθνική οικονομία… λειτουργεί με μια κλασσική κερδοσκοπική προσέγγιση κοιτώντας τα συμφέροντα της…
Παρ΄ όλα αυτά αυτή η εταιρία υποστηρίζεται με θέρμη…
Είναι περίεργο αυτό.

Πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC

Το bankingnews είχε ταχθεί υπέρ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC καθώς το αμερικανικό fund είναι θετικός επενδυτής στην Ελλάδα στον κλάδο της υγείας και της εστίασης με το Υγεία, Metropolitan και Vivartia.
Ωστόσο δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι η Εθνική Ασφαλιστική πουλήθηκε πολύ φθηνά και το ξέρουν όλοι αυτό.
Βέβαια δεν υπήρχαν και πολλοί ενδιαφερόμενοι…για να πούμε και μια άλλη πικρή αλήθεια.
Το δε.. επιχείρημα ότι η Εθνική Ασφαλιστική ήταν μια εταιρία που λειτουργούσε αλλιώς… η απάντηση που δίνουμε είναι ότι η Εθνική Ασφαλιστική ήταν 100% θυγατρική της Εθνικής τράπεζας… οπότε θα μπορούσε να είχε αλλάξει το μοντέλο διοίκησης της ασφαλιστικής εταιρίας.

Πως ο Λάτσης επανέρχεται στο προσκήνιο… με την στήριξη της κυβέρνησης

Μετά την τραπεζική κρίση και την υπόθεση της Eurobank από την οποία αποχώρησε η οικογένεια Λάτση μη καταβάλλοντας 2,5 δισεκ. ευρώ – αυτή ήταν η αναλογία της ανακεφαλαιοποίησης εκείνη την περίοδο – κατέληξε στην Εθνική μετά την αποτυχημένη συγχώνευση – και μηδένισε εν συνεχεία το ποσοστό του….
Ο Λάτσης αποχώρησε από τις τράπεζες αλλά έμεινε στον χώρο της αξιοποίησης ακινήτων και στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Πριν την έλευση της κυβέρνησης της ΝΔ διαφαινόταν ότι η Paneuropean Holding του Λάτση που ελέγχει στρατηγικό ποσοστό στα ΕΛΠΕ σχεδίαζε να αποχωρήσει και ξαφνικά… πήρε και το Ελληνικό και ουσιαστικά ελέγχει τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Ο Λάτσης σε αντίθεση με την Reggeborgh είναι μακροχρόνιος επενδυτής στην Ελλάδα, δεν είναι ευκαιριακός επενδυτής όπως οι ολλανδοί, οπότε στο σκέλος της συνεισφοράς στην εθνική οικονομία… δεν μπορούν να επικριθούν… αντιθέτως πρέπει να αναγνωριστεί η διαχρονικότητα των επενδύσεων τους.
Βέβαια το κράτος και η τότε ΤτΕ βοήθησαν ώστε να μην πιεστεί οικονομικά ο όμιλος χαρίζοντας τα κεφάλαια που τους αναλογούσαν στην Eurobank αλλά σε κάθε περίπτωση… έχουν μακροχρόνια παρουσία στην Ελλάδα και αυτό είναι γεγονός.
Ως προς το Ελληνικό… αυτό που μας έχει ενοχλήσει είναι ότι τις δημόσιες σχέσεις της Lamda της έχει αναλάβει η κυβέρνηση όταν κάθε 10 ημέρες αναφέρουν πόσο καλή επένδυση είναι…
Το πρόβλημα δεν είναι η επένδυση του Ελληνικού αλλά το πότε θα ξεκινήσει… ανακοινώθηκε Ιούλιο 2019 και φθάνουμε Ιούλιο 2021 και ακόμη… να ξεκινήσει το έργο.

Υπόθεση Attica bank

Η υπόθεση της Attica bank είναι άκρως ενδιαφέρουσα.
Η τράπεζα έχει χρεοκοπήσει.
Δεν έχει κεφάλαια, δεν έχει επιχειρηματικό μοντέλο… παραπλάνησε το επενδυτικό κοινό.
Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ έγινε πάρτι στην Attica bank την διέλυσαν την τράπεζα… τα είχε όλα αποκαλύψει το bankingnews – αλλά βλέπουμε ότι η Attica bank επιχειρείται να διασωθεί ενώ είναι τελειωμένη ιστορία… και από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Με πρόσχημα τους βασικούς μετόχους ΕΦΚΑ με ποσοστό 32,34% και ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 46,32% θα επιχειρήσουν να διασώσουν μια νεκρή τράπεζα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ένας εκ των δύο μετόχων αναφέρει «τα έχουμε βρει κυβέρνηση και ΤτΕ θα διασώσουν την Attica bank»…
Ποια μεγάλη τραπεζική ιδέα εξυπηρετεί ο σχεδιασμός διάσωσης της Attica bank δεν έχουμε καταλάβει ή καλύτερα κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε…
Η Τράπεζα της Ελλάδος διεξήγαγε πλημμελείς ελέγχους ή συγκάλυψε το πρόβλημα… κατά τα άλλα ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ που διόρισε την διοίκηση της Attica bank… βρίσκεται στο απυρόβλητο και μάλιστα είναι και συνομιλητής του πρωθυπουργού…
Τι ακριβώς έχει συμβεί στην Attica bank τα έχετε δει δημοσιευμένα στο bankingnews χωρίς ίχνος ωραιοποίησης.

Συμπέρασμα

Ενώ η ιδέα της ιδιωτικοποίησης και η ιδέα των ξένων επενδύσεων είναι θετική και καλοδεχούμενη και πρέπει να υποστηρίζεται από την αγορά… ακόμη δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα που άπτονται του εθνικού συμφέροντος.
Έχουμε δει να εξυπηρετούνται απλά ορισμένα συμφέροντα και να πριμοδοτούνται.
Το εθνικό συμφέρον είναι στα αζήτητα ακόμη… ελπίζουμε να το βρούμε κάποια στιγμή.

Υποσημείωση

Υπάρχουν πολλά και περισσότερα από αυτά που περιγράφουμε αλλά για την ώρα θα μείνουμε σε αυτά και θα επανέλθουμε.

Πηγή:www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας