Σνόμπαρε ο Trump τις εκδηλώσεις μνήμης στο Παρίσι

545
trump
Πικρόχολα τα σχόλια των αμερικανικών ΜΜΕ.

Χωρίς την παρουσία του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, αν και βρίσκεται στο Παρίσι, ξεκίνησε η πορεία των 70 ηγετών κρατών από όλο τον κόσμο προς την Αψίδα του θριάμβου.

Κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου ως ένδειξη αλληλεγγύης και ενότητας, παρευρίσκονται στην πορεία Ειρήνης για να τιμήσουν την ιστορική 11η ώρα της 11ης Νοεμβρίου του 1918, οπότε επισήμως τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η ηχηρή απουσία του Αμερικανού προέδρου ο οποίος γύρισε την πλάτη στους εορτασμούς, σχολιάστηκε αρνητικά από το γαλλικό αλλά και τον αμερικανικό Τύπο με εφημερίδες όπως η Washington Post και οι New York Times να σχολιάζουν ότι «ο Trump αρνήθηκε να τιμήσει τους Αμερικανούς πεσόντες- ήρωες».

Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε αργοπορημένος στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου αντάλλαξε χειραψίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Macron.

Ο Γάλλος πρόεδρος με τη σύζυγό του υποδέχτηκαν το πρωί στο Μέγαρο των Ηλυσίων τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που έφθασαν στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας, οι οποίες πραγματοποιούνται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Τρεις περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι εντελώς αποκλεισμένες από την κυκλοφορία, ενώ περί τους 10.000 έχουν παραταχθεί στους δρόμους του Παρισιού.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα εκφωνήσει λόγο για την ειρήνη, για τα διδάγματα της Ευρώπης από τις καταστροφικές συνέπειες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για την πολυπολιτισμικότητα στην οποία θα πρέπει να στηριχθεί η ανοικοδόμηση της ειρήνης του αύριο και στην οποία είναι αφιερωμένο το πρώτο Φόρουμ για την Ειρήνη που θα εγκαινιασθεί το απόγευμα στο κέντρο διαλέξεων της Βιλέτ στο 19ο διαμέρισμα των Παρισίων.

Στο Παρίσι βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Donald Trump θα είναι απών και από το Φόρουμ, καθώς εκείνη την ώρα επέλεξε να βρίσκεται στο νεκροταφείο Αμερικανών στρατιωτών, στο προάστιο Σιρέν και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον.

Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Στην Αυστραλία, μία τελετή πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μνημείο Πολέμου στην Καμπέρα, ενώ στην Αδελαΐδα αεροσκάφος σκόρπισε στον ουρανό χιλιάδες χάρτινες παπαρούνες.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός μίλησε για τη θυσία των νεκρών του πολέμου. «Έδωσαν το δικό τους σήμερα για το δικό μας αύριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμπέρα. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό, εκ των οποίων περισσότεροι από 300.000 είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Περίπου 62.000 σκοτώθηκαν, ενώ τότε η Αυστραλία είχε μόλις 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Στη Νέα Ζηλανδία, οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τήρηση δύο λεπτών σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με 100 κανονιοβολισμούς στη Θάλασσα του Ουέλινγκτον, την ώρα που σε όλη τη χώρα ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών και οι άνθρωποι χτυπούσαν πανηγυρίζοντας τις κόρνες των αυτοκινήτων τους.

«Οι καμπάνες και όλοι αυτοί οι ήχοι θυμίζουν την χαρά και την ελπίδα που κατέκλυσε τη Νέα Ζηλανδία όταν ανακοινώθηκε η είδηση για την ανακωχή», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας σε ομιλία της στο εθνικό μνημείο για τον πόλεμο στο Ουέλινγκτον.

Γιατί ο Trump γυρίζει την πλάτη στο Φόρουμ Ειρήνης του Macron

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να σνομπάρει το φόρουμ για την Ειρήνη, που διοργανώνει ο Emmanuel Macron στο Παρίσι σήμερα Κυριακή (11/11/2018), δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας για την ενίσχυση του Ευρωστρατού που μεταξύ άλλων αποσκοπεί και στην ενδυνάμωση του ηγετικού προφίλ του Γάλλου ομολόγου του, που πλήττεται δημοσκοπικά.

Αντίθετα παραβρίσκονται πάνω από 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και διεθνών οργανισμών από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος Πρόεδρος, V. Putin, η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, R.T. Erdogan, , ο γγ του ΟΗΕ, Α. Guterres, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, κ.α.

Ο Trump έδειξε τη δυσθυμία του για τις πρωτοβουλίες του Μacron δηλώνοντας από την Ουάσινγκτον ότι, δεν σκοπεύει να συμμετέχει στο Φόρουμ για την Ειρήνη την Κυριακή το απόγευμα ενώ το ψυχρό κλίμα αποτυπώθηκε πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών το Σάββατο (10/11) στο περιθώριο των εκδηλώσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συν τοις άλλοις θέλει να πιέσει του δυτικούς συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για αύξηση των αμυντικών δαπανών, εκτιμώντας πως τα γαλλικά σχέδια για τον Ευρωστρατό δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας