Σκόπια: Αποκορυφώνονται τα παζάρια για πλειοψηφία Ζάεφ στη Βουλή

1160
σκόπια

Αποκορυφώνονται αυτές τις μέρες οι συναλλαγές και τα παζάρια, προκειμένου η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 ψήφους στη Βουλή για την τελευταία και κρισιμότερη διαδικασία ψήφισης όσων προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η επιλογή του Ζάεφ να κάνει δεκτές κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τις περισσότερες από τις απαιτήσεις των δύο μικρών αντιπολιτευόμενων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, BESA και Συμμαχία για τους Αλβανούς, για αλλαγές στις τέσσερις βασικές τροποποιήσεις του Συντάγματος φαίνεται να του εξασφαλίζει, πλην εξαιρετικού απροόπτου, τις απαιτούμενες ψήφους.

Πληροφορίες ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρουν πως κυριολεκτικά στην έναρξη της συζήτησης των τροπολογιών στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Ζάεφ δέχθηκε αναδιατύπωση που είχε απαιτήσει η Συμμαχία για τους Αλβανούς του Ζιγιαντίν Σέλα στο προοίμιο του Συντάγματος, να αφαιρεθεί από το προοίμιο του Συντάγματος η φράση «πολίτες που ζουν εντός των συνόρων», αντικαθιστώντας την με τη φράση «οι πολίτες της Μακεδονίας και μέρος του αλβανικού λαού, μέρος του τουρκικού λαού, μέρος του λαού των Βλάχων…». Δέχθηκε επίσης αλλαγή σε αναφορά τροπολογίας που «εξασφαλίζει ότι το κράτος νοιάζεται το ίδιο για όλους τους πολίτες»… «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στη διασπορά».

Αντίθετα, ο Ζάεφ απέρριψε την πρόταση του κόμματος BESA του Μπιλάλ Κασάμι για αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας και αποδέχθηκε αλλαγή στην αναφορά τροπολογίας που αναφέρεται στο Κοσσυφοπέδιο ως «γειτονική χώρα» καθώς και αλλαγή σε τροποποίηση που αναφέρεται στην υπηκοότητα αφαιρώντας τη λέξη «μακεδονική» και αφήνοντας μόνο τον προσδιορισμό του «πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας» ώστε να καλύπτονται από αυτόν τον προσδιορισμό και οι μειονότητες.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μιλώντας, το απόγευμα, από το βήμα της Βουλής, σημείωσε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο προκειμένου η χώρα να καταστεί σύντομα το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του διαφυλάττει τα ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας:

«Έχουμε σαφή και αναμφισβήτητη επιβεβαίωση για μακεδονική ταυτότητα: Μακεδόνας, Μακεδόνισσα, Μακεδόνες, Μακεδονικό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με μετάφραση των όρων αυτών, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως και μακεδονική ταυτότητα για όλες τις χρήσεις. Η Ελλάδα πλέον δεν αμφισβητεί το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα να έχουμε τη δική μας ταυτότητα. Η μακεδονική γλώσσα θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: Στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε όλους τους επίσημους θεσμούς. Έχουμε συμφωνία που σέβεται τη διαφορετικότητά μας. Έχουμε συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και χώρα που θα φέρει όνομα αναγνωρισμένο απ΄όλο τον κόσμο: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε ο Ζάεφ.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται μέχρι την τελική ψηφοφορία να συνεχιστούν τα παζάρια και από άλλες μεριές. Για παράδειγμα, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα Μίλεφσκα εμφανίστηκε δυσαρεστημένη επειδή δεν προωθήθηκε για ψήφιση νομοσχέδιο για αλλαγές στον ποινικό κώδικα που αφορούν την «κατάχρηση θέσης ευθύνης», αποφεύγοντας να πει εάν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά των συνταγματικών τροπολογιών.

Πάντως, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα MKD των Σκοπίων και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Republika», επικαλούμενες δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών, ανέφεραν πως μετά από τα παζάρια της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση Ζάεφ εξασφάλισε τις ψήφους τουλάχιστον 80 βουλευτών, μην αποκλείοντας σε αυτές να προστεθούν και άλλες 2.

Την Ολομέλεια της Βουλής μποϊκοτάρουν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, σε μια προσπάθεια να προλάβουν νέες διαρροές υπέρ της ψήφισης των συνταγματικών αλλαγών, παρόμοιες με τις «αποσκιρτήσεις» 8 βουλευτών του κόμματος κατά την προηγούμενη σημαντική ψηφοφορία τον Οκτώβρη, σε περιβάλλον πιέσεων και απειλών. Ο πρόεδρος του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μίλησε για «επαίσχυντη διαδικασία» στην Ολομέλεια της Βουλής μιλώντας σε οπαδούς που διαμαρτύρονταν έξω από το Κοινοβούλιο.

Επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής» στην τοπική γλώσσα, εξέφρασε τη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις δύο κυβερνήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας