Σκουρλέτης: Πέρασε από τέσσερα υπουργεία, χωρίς να αφήσει υπουργικό έργο

3505
ευρωβουλή

Τα τελευταία χρόνια καλλιεργεί  το προφίλ της αριστερής συνείδησης του κόμματος και προσπαθεί να ασκεί μία “αντισυστημική” ρητορεία, η οποία συχνά έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική του στην πράξη. Φαίνεται να διατηρεί προβάδισμα για την επόμενη μέρα (αν και πολλοί αμφισβητούν αν θα υπάρχει τέτοια) με ισχυρό πλεονέκτημα τους κοινούς πολιτικούς μέντορες με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η “φυγάδευσή” του στο κόμμα πιθανόν θεωρεί ότι είναι ικανή να τον διασώσει. Το να δραπετεύσει από τις κυβερνητικές ευθύνες, κρίνεται ως μία τακτική κίνηση, ειδικά μετά την εμπειρία του από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου κατάλαβε πόσο βαριές είναι, καθώς και ότι το υπουργείο εσωτερικών δεν είναι μόνο οι εκλογές και τα εκλογομαγειρέματα.

Το επιχείρησαν όλοι, αλλά μόνο ένας κατάφερε να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών για την καταστροφική πυρκαγιά: ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Πρόκειται για τον υπουργό που ήταν προϊστάμενος του παραιτηθέντα (Παραιτήθηκε ο Νίκος Τόσκας | Η Καθημερινή ) αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα και του επίσης παραιτηθέντα (Παραιτήθηκε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης | CNN Greece ) γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Παρότι πολιτικά έχει ίσως τις περισσότερες ευθύνες, ως τώρα δεν του τις καταλόγισε κανείς και, επικοινωνιακά τουλάχιστον, κατάφερε να περάσει στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν είχε καμία σχετική αρμοδιότητα.

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Γενικότερα μετά την καταστροφή στο Μάτι, η προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών των αρμόδιων υπουργών, αυτοδιοικητικών, κρατικών αξιωματούχων και λειτουργών ήταν αυτή που κυρίως προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης. Όλοι τα έκαναν όλα καλά και κανένας δεν έφταιγε για τίποτα. Αυτή ήταν περίπου η εικόνα που προσπάθησαν να περάσουν οι αρμόδιοι για τον εαυτό τους. Από τον Τσίπρα και την Δούρου, μέχρι τον Τόσκα, τον Ψινάκη, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής. Κανένας τους όμως δεν φαίνεται να κατάφερε να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν ευθυνόταν, όσο κι αν προσπάθησαν να τα ρίξουν όλα στην κλιματική αλλαγή και στα αυθαίρετα, καθώς λίγες μέρες μετά την καταστροφή υπήρξαν καταγγελίες, μαρτυρίες, αλλά και στοιχεία ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν ανέτοιμος και σχεδόν τίποτα δεν λειτούργησε σωστά σχετικά με την Πολιτική Προστασία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Real FM, ο Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε να ισχυριστεί ότι η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική δεν είναι στην άμεση δομή του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά στο Δημόσιας Τάξης και ότι το υπουργείο Εσωτερικών και το Δημόσιας Τάξης είναι δύο διαφορετικά υπουργεία (Όταν ένας Υπουργός δεν ξέρει ούτε το Υπουργείο του…| airetos.gr. ) Αποσιώπησε δηλαδή ότι το Δημόσιας Τάξης (νυν Προστασίας του Πολίτη) υπάγεται – με απόφαση αυτής της κυβέρνησης – στο ΕσωτερικώνΥπουργείο  ( Εσωτερικών| ypes.gr ) και ότι ο υπουργός είναι ένας, ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο Νίκος Τόσκας ήταν αναπληρωτής υπουργός, υφιστάμενός του.

Οργανόγραμμα.PNG

Ο Πάνος Σκουρλέτης, εκτός από την προσπάθειά του να πείσει ότι δεν έχει σχέση με την Πολιτική Προστασία (που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και με τη νέα της δομή, αυτήν της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε (Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα| avgi.gr ) την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018), προσπάθησε επίσης να πείσει ότι κάνουν λάθος όσοι μιλούν για «κακή οργάνωση, μη ανταπόκριση και έλλειψη μέσων» – παρότι υπάρχουν μαρτυρίες και γεγονότα που τα στοιχειοθετούν.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018, όπου ο Π. Σκουρλέτης ανέλαβε ο ίδιος και τις αρμοδιότητες του κ. Τόσκα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση και εκείνος θα προχωρήσουν στον ριζικό ανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα, αναφερόμενος προφανώς στα αυθαίρετα, τα οποία όμως και η κυβέρνησή του προστάτευε επί 3,5 χρόνια που είναι στην εξουσία.

Ποιος λοιπόν είναι ο Πάνος Σκουρλέτης που διοικεί το πρώτο τη τάξει υπουργείο, στο οποίο έχουν έχουν ενσωματωθεί άλλα δύο (Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας Θράκης);

Μία ανοδική πολιτική πορεία

Το Εσωτερικών είναι το τρίτο υπουργείο που του έχει αναθέσει η κυβέρνηση (Κυβέρνησις ΑΛΕΞΙΟΥ Π. ΤΣΙΠΡΑ| ggk.gov.gr ) του Αλέξη Τσίπρα. Προηγήθηκαν το Εργασίας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας που πήρε αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στις 17 Ιουλίου 2015 και το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η υπουργική θητεία του Πάνου Σκουρλέτη επί κυβερνήσεων Αλέξη Τσίπρα (Ιανουάριος 2015 έως σήμερα)

σκουρλθεσεις

Έργο θετικό, που να μνημονεύεται, δεν έχει αφήσει σε κανένα υπουργείο. Υποστήριξε ωστόσο – με τις ενέργειες που έκανε για να προχωρήσει απρόσκοπτα – το έργο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP (H ιστοσελίδα του αγωγού | tap-ag.gr, )το οποίο είχε ξεκινήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επίσης, εσχάτως ασχολήθηκε με την κατάτμηση της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας, της Β’ Αθήνας, και κατέθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο  (Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης| parliament.gr ) του υπουργείου Εσωτερικών (Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των Ο.Τ.Α.- Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»), η οποία ψηφίστηκε από τα περισσότερα κόμματα. Ο Πάνος Σκουρλέτης, παρά την ανυπαρξία κυβερνητικών επιτευγμάτων, καταφέρνει να επιπλέει κάθε φορά και αυτό είναι το βασικό πολιτικό χαρακτηριστικό του.

Στον τελευταίο ανασχηματισμό της 5ης Νοεμβρίου 2016 (Προεδρικό Διάταγμα 125- Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών.| ΦΕΚ Α’ 210, 5-11-2016)  πολλοί στοιχημάτιζαν ότι ο Σκουρλέτης δεν θα έμπαινε καν στην κυβέρνηση, όμως αυτός όχι μόνο μπήκε, αλλά αναβαθμίστηκε κιόλας, παίρνοντας ένα από τα κορυφαία υπουργεία και τώρα επιπλέον αρμοδιότητες (του υπουργού Προστασίας του Πολίτη), μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου.

Η πολιτική του καριέρα παραμένει ανοδική, παρά τη δυσαρέσκεια που υπάρχει κατά καιρούς για εκείνον στο Μαξίμου και την κακή σχέση του με τους Δημάρχους και τους αιρετούς – πλην ελαχίστων περιπτώσεων (χαρακτηριστικές ήταν οι αντιδράσεις (Η ΚΕΔΕ επιστρέφει ως «απαράδεκτο», το νομοσχέδιο Σκουρλέτη | Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ) των δημάρχων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Κλεισθένη).

Στο Μαξίμου πολλοί θεωρούν την συμπεριφορά του πιεστική (όταν ασκεί κριτική για τις ιδιωτικοποιήσεις) και του έχουν προσάψει ότι τάζει διορισμούς, μονιμοποιήσεις (π.χ. συμβασιούχοι στην καθαριότητα) που δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν, λόγω επιτροπείας.

Πριν τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πάνος Σκουρλέτης δεν είναι ο μόνος, αλλά είναι ένας από τους υπουργούς που, πριν τους ανατεθεί να διοικήσουν, δεν είχαν να επιδείξουν κάποια ιδιαίτερη επιτυχία στην επαγγελματική τους ζωή. Για την ακρίβεια, έχει εργαστεί για μικρό διάστημα σε οικογενειακές επιχειρήσεις (καφέ και ινστιτούτα ομορφιάς), οι οποίες ατύχησαν και στη συνέχεια έγινε επαγγελματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού.

Η μητέρα του προέρχεται από την εφοπλιστική οικογένεια Λαιμού και ο ίδιος ήταν πάντα οικονομικά ευκατάστατος. Πριν γίνει υπουργός έπαιρνε τον μισθό του επαγγελματικού στελέχους από την Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με το Πόθεν Έσχες του, μένει στα βόρεια προάστια σε ένα σπίτι 285 τετραγωνικών (διαθέτει άλλο ένα ακίνητο στην ίδια περιοχή, καθώς κι ένα ακίνητο οκτώ στρεμμάτων στην Πάρο) ενώ διαθέτει και σημαντικές τραπεζικές καταθέσεις. Παρά τις θέσεις του υπέρ της δημόσιας παιδείας, για τα παιδιά του δεν επέλεξε ένα δημόσιο σχολείο, αλλά το Αρσάκειο.

Ο Πάνος Σκουρλέτης προσπαθεί να μην επιδεικνύει την οικονομική του άνεση και είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες μέρες που έγινε υπουργός, πήγαινε στο υπουργείο με ένα παλιό φθηνό αυτοκίνητο. (Ο Πάνος Σκουρλέτης φτάνει στο υπουργείο οδηγώντας μόνος ένα φθηνό αυτοκίνητο [βίντεο] Πηγή: Ο Πάνος Σκουρλέτης φτάνει στο υπουργείο οδηγώντας μόνος ένα φθηνό αυτοκίνητο | iefimerida.gr )

Πολιτικά προέρχεται από τον Ρήγα Φεραίο και το ΚΚΕ εσωτερικού και οι πολιτικοί του σύμμαχοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Βούτσης, ενώ καλές σχέσεις έχει και με τους Νίκο Φίλη και Ευκλείδη Τσακαλώτο. Με τον Νίκο Παππά είχε πάντα σχέση αντιπαλότητας, αλλά αυτός είναι ένας λόγος που διατηρεί τις μετοχές του ανεβασμένες σε ένα μεγάλο τμήμα του κόμματος.

Οι σχέσεις μέσα στο κόμμα

Στο μόνο πόστο που θεωρήθηκε στην Κουμουνδούρου ότι τα πήγε καλά – παρά τον δύσκολο χαρακτήρα του – ήταν σε αυτό του εκπροσώπου τύπου, στο οποίο αντικατέστησε τον Ανδρέα Καρίτζη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.

Όλοι επισημαίνουν ότι έχει πολύ καλές προσβάσεις στα ΜΜΕ, λόγω των σχέσεων που είχε δημιουργήσει όταν ήταν εκπρόσωπος του κόμματος. Οι σχέσεις του Πάνου Σκουρλέτη με τα ΜΜΕ αποτελούν συχνά αντικείμενο συζητήσεων στο κόμμα, καθώς σχολιάζεται ότι «δεν τον χτυπάνε» και απορούν που «μένει ανέγγιχτος». Κάποιοι αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους που ήταν έκπληξη ότι έγινε υπουργός και παραμένει, είναι και η πολύ σκληρή κριτική που εμφανιζόταν να κάνει στην τρόικα και τους δανειστές.

 

σκουρ2

 

Οσοι τον ξέρουν καλά και ήταν φίλοι του από την δεκαετία του ’90 στον Συνασπισμό, τότε που ανήκε στην ομάδα των τεσσάρων (Βούτσης, Φλαμπουράρης, Φίλης, Σκουρλέτης), μιλούν για «φαινόμενο Σκουρλέτη».

«Ο Πάνος είναι πάντα εντός, εκτός κι επί τα αυτά» αναφέρει ένας από τους παλιούς του φίλους, προσπαθώντας να εξηγήσει πώς γίνεται ένα στέλεχος που εμφανίζεται να διαφωνεί με κεντρικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, να παραμένει υπουργός σε ένα πρώτης γραμμής υπουργείο. «Είχε πάντα το στυλ του εισαγγελέα στις κομματικές διαδικασίες και προσπαθούσε να εμφανίζεται ως η συνείδηση του κόμματος».

Θέλει να διατηρεί προφίλ ριζοσπάστη και ασυμβίβαστου, αλλά σύμφωνα με όσα λένε για αυτόν στο κόμμα, τον έχει συναρπάσει κι εκείνον η εξουσία. «Ενώ φαίνεται ότι συγκρούεται, θέλει να είναι πάντα στην διαχείριση. Στις δημόσιες εμφανίσεις του είναι πάντα επιθετικός και συγκρουσιακός, χωρίς όμως να γίνεται Πολάκης».

ΣΚΟΥΡΛΜΑΝΤΙΛΑ

 

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι «πλάτες των παππούδων» που έχει παίζουν ρόλο τόσο στο κόμμα, όσο και έξω από αυτό και αναφέρουν χαρακτηριστικά τις σχέσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Το διάστημα που είναι υπουργός Εσωτερικών έχει καταφέρει όχι μόνο να αποκτήσει κακές σχέσεις με πολλούς δημάρχους, αλλά και να μαλώσει σχεδόν με όλους τους δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ στο λεκανοπέδιο. Η αιτία, σύμφωνα με κάποιους από τους αιρετούς του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως «δεν συνεννοείται και είναι επιθετικός».

Με την Ρένα Δούρου στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις, αλλά «δεν μπλέκονται ο ένας στις δουλειές του άλλου». Η κόντρα του με τον Νίκο Παππά τον βοηθάει να φαίνεται ως η «αριστερή ψυχή του κόμματος». Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει καταφέρει να φέρεται ως ο φυσικός ηγέτης της περίφημης «ομάδας των 53», παρότι δεν ανήκε ποτέ σε αυτήν, απλώς διατηρούσε και διατηρεί συμμαχικές σχέσεις. Κάπως έτσι τον βλέπει και ο Αλέξης Τσίπρας, ως τον κύριο εκφραστή της «αριστερής πτέρυγας» και αυτό αποτελεί οπωσδήποτε επιτυχία του Σκουρλέτη, γιατί κάνει τον πρωθυπουργό – στην προσπάθεια του να διατηρεί τις ισορροπίες – να τον θέλει μέσα στην κυβέρνηση του.

Το έργο του Σκουρλέτη στα τρία υπουργεία

Στο υπουργείο Εργασίας το έργο του πέρασε απαρατήρητο, καθώς δεν ψηφίστηκε ούτε ένα δικό του νομοσχέδιο. Όσες νομοθετικές ρυθμίσεις ήρθαν προς ψήφιση στην Βουλή από το υπουργείο Εργασίας, ήταν του Δ. Στρατούλη και της Θ. Φωτίου. Ο ίδιος, αν και είχε καταρτισμένους συνεργάτες (τους εργατολόγους Γιάννη Κουζή και Απόστολο Καψάλη) δεν κατάφερε να κάνει τίποτα.

Όταν έγινε υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είχε δηλώσει (Τι σηματοδοτεί η επιλογή Σκουρλέτη στο υπουργείο Εργασίας| euro2day.gr ) ότι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια που θα έφερνε, θα ήταν αυτά που σχετίζονται με την προστασία από τις ομαδικές απολύσεις και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Νομοσχέδια που έκτοτε εξήγγειλε κάθε μήνα, αλλά τελικά δεν έφερε ποτέ. Προς το τέλος Απριλίου 2015 κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο με τίτλο «Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων» Το σχετικό νομοσχέδιο (|parliament.gr, )  το οποίο δεν ψηφίστηκε ποτέ.

Το μοναδικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε κατατέθηκε στο τέλος Ιουνίου 2015. Ήταν τα «Μέτρα για την ανακούφιση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα και άλλες διατάξεις»Το σχετικό νομοσχέδιο | parliament.gr με πρωτοβουλία του Δημήτρη Στρατούλη. Τελικώς η θητεία του Π. Σκουρλέτη στο υπουργείο Εργασίας ήταν σύντομη (26 Ιανουαρίου 2015 μέχρι 17 Ιουλίου 2015) αφού ο πρωθυπουργός δεν την ανανέωσε μετά την επανεκλογή της κυβέρνησής του τον Σεπτέμβριο του 2015.

Στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Πάνος Σκουρλέτης άφησε αντιφατικές εντυπώσεις. Από τη μία φώναζε περισσότερο από κάθε άλλο κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην πολιτική των δανειστών και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ – και γενικά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, που ήταν ο λόγος για τον οποίον είχε επιτεθεί στον Στέργιο Πιτσιόρλα, όταν ο τελευταίος ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ. Παρά την επίθεση που δέχτηκε ο Πιτσιόρλας στη συνέχεια έγινε μέλος της κυβέρνησης, στο υπουργείο Οικονομίας. Κάτι άλλο που του καταλογίζουν οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ είναι ότι επί των ημερών του στο υπουργείο, «η Αλουμίνιο της Ελλάδας του ομίλου Μυτιληναίου, –Η ιστοσελίδα του ομίλου Μυτιληναίος| mytilineos.gr – βρέθηκε να παίρνει το ρεύμα σε τιμές κάτω του κόστους, δηλαδή φθηνότερα από όσο κοστίζει στην ΔΕΗ».

Επίσης του προσάπτουν ότι δεν λειτούργησαν οι πρωτοβουλίες του σε άλλες περιπτώσεις, όπως με τα περίφημα ΝΟΜΕ –Οι δημοπρασίες ενέργειας, οι δανειστές και ο λιγνίτης-  («δημοπρασίες» ηλεκτρικού ρεύματος, με βάση το γαλλικό μοντέλο Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité, μέσω των οποίων επιβλήθηκε στη ΔΕΗ να πουλάει φθηνά ηλεκτρικό ρεύμα που προέρχεται από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της, με στόχο την ανακατανομή μεριδίων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω του 50% μέχρι το έτος 2020).

 

Ο Σκουρλέτης χρησιμοποίησε το εργαλείο των ΝΟΜΕ για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ορίστηκε στα 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) – όταν το κόστος παραγωγής για την ΔΕΗ είναι στα 52 ευρώ, σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΔΕΗ – δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ιδιώτες να κερδοσκοπούν σε βάρος της ΔΕΗ και κάνοντας αυτά που κατήγγειλε. Οι ιδιώτες πάντως ισχυρίζονται ότι το κόστος των 52 ευρώ είναι φουσκωμένο, ενώ στην πραγματικότητα είναι χαμηλότερο.

Έχει σημασία να αναφερθεί ότι ακόμα και η διοίκηση της ΔΕΗ αναγκάστηκε (προκειμένου να προφυλαχθεί και νομικά, καθώς δεν διαθέτει ασυλία) να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης Σκουρλέτη με την οποία ορίστηκε η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έκρυψε ότι οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με τις αποφάσεις Σκουρλέτη, έπλητταν ευθέως την εταιρεία και απειλούσαν τη βιωσιμότητά της. Ανέφερε μάλιστα και στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι οι απώλειες από την απόφαση Σκουρλέτη ήταν πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ.

«Μεγαλύτερος εξυπηρετητής των ιδιωτικών συμφερόντων δεν έχει περάσει από το υπουργείο» λένε γι’ αυτόν συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. «Είναι όμως πανέξυπνος, καθώς εμφανίζεται να καταγγέλλει τους πάντες και τα πάντα, την ώρα που αθόρυβα βάζει την υπογραφή του σε συμφωνίες που μόνο αντισυστημικό πολιτικό δεν δείχνουν».

Ο Πάνος Σκουρλέτης εκτός από τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την τύχη της ΔΕΗ παρενέβη και στη λειτουργία της επιχείρησης, κάτι που δεν είναι στις αρμοδιότητες του υπουργού. Θέλησε να ασκήσει κοινωνική πολιτική, αλλά μέσω της επιχείρησης και όχι μέσω του κράτους, καθιερώνοντας μακροχρόνιες ρυθμίσεις αποπληρωμής απλήρωτων λογαριασμών. Ο τελικός απολογισμός ήταν η ΔΕΗ να φεσωθεί αρκετά δισεκατομμύρια τη περίοδο 2015-2016, όπως καταγράφεται στο στρατηγικό σχέδιο (Στρατηγικό Σχέδιο Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. Ιανουάριος 2018 )της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.Σ.Υ.Π). Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, ενδεικτικό είναι ότι παρά το γεγονός ότι το 2015 η ΔΕΗ έλαβε διπλάσιες προβλέψεις για επισφάλειες, το επόμενο έτος του 2016 έλαβε επιπλέον προβλέψεις, γεγονός που αποτυπώνει την ασταμάτητη ροή απλήρωτων λογαριασμών. Πού κατέληξε αυτή η ιστορία; Στο να προσλάβει η ΔΕΗ (ΔΕΗ: Και επισήμως στη Qualco η διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών| capital.gr ) την εταιρεία Qualco προς τα τέλη του 2017, δηλαδή εξειδικευμένη εταιρεία, για να εισπράξει τις απλήρωτες οφειλές που κορυφώθηκαν την περίοδο 2015-2016.

 

Ένα γεγονός που έγινε επί των ημερών του και αρχικά πέρασε απαρατήρητο αλλά στη συνέχεια είχε αρνητικές επιπτώσεις, τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές, ήταν ο διορισμός  (Μένει ο Σπανούδης στη ΔΕΠΑ, Διευθύνων Σύμβουλος ο Θόδωρος Κιτσάκος | EnergyPress ) του Θεόδωρου Κιτσάκου, πρώην επιτελικού στελέχους των επιχειρήσεων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ (Η ιστοσελίδα της επιχείρισης| depa.gr)  (Δημόσια Επιχείριση Αερίου). Αυτό έγινε τον Δεκέμβριο του 2015. Η ΔΕΠΑ ήταν προμηθευτής της εταιρείας ELFEΕλληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE, που ήταν ελεγχόμενη από υπεράκτιες εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Λαυρεντιάδη και στην οποία είχε εργαστεί και ο Κιτσάκος πριν πάρει μεταγραφή στην ΔΕΠΑ. Η διοίκηση Κιτσάκου δεν έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διεκδικήσει χρέη εκατομμυρίων που είχε η ELFE προς την ΔΕΠΑ, όπως είχαν καταγγείλει η Πανελλήνια Οργάνωση Ενέργειας και η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος.

Το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα αλλά ο Σκουρλέτης ως πολιτικά υπεύθυνος δεν έκανε κάποια κίνηση αντικατάστασης της διοίκησης. Αυτό έγινε αργότερα, όταν υπουργός Ενέργειας ανέλαβε ο Γ. Σταθάκης και φυσικά το πρόβλημα δεν μπορούσαν να το κρύβουν κάτω από το χαλί. Ο Κιτσάκος οδηγήθηκε σε παραίτηση (Γιατί ο Σταθάκης καρατόμησε την διοίκηση της ΔΕΠΑ | Liberal ) για να αναλάβει νέα διοίκηση στη ΔΕΠΑ με πρόεδρο τον Βελισσάριο Δότση. Ο τελευταίος κατέθεσε μήνυση (Μήνυση κατά Λαυρεντιάδη για τα χρέη της ELFE από τη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ| energypress.gr ) στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 11 προσώπων.

Mία υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, επιχειρώντας να τονώσει το αριστερό του προφίλ εμφανιζόμενος εναντίον της, ήταν αυτή της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» (Μέσα στην επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική ) στην Χαλκιδική. Η εταιρεία προσέφυγε στην διαιτησία και κέρδισε. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση ο υπουργός είχε αλλάξει. Ο Σκουρλέτης «έπαιξε καθυστέρηση» αφήνοντας να διαχειριστεί την υπόθεση ο επόμενος.

Πριν από λίγες μέρες συναντήθηκε με τον Aμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, αλλά στο λακωνικό δελτίο τύπουΤο δελτίο τύπου της 17/8/2018 που εξέδωσε απέφυγε να αναφερθεί στον λόγο της συνάντησης και στα θέματα που συζητήθηκαν. Ο Πάνος Σκουρλέτης είχε συναντηθεί και με τον προηγούμενο πρέσβη των ΗΠΑ, ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν εκείνος ενδιαφερόταν να προωθήσει την υπόθεση του TAP, πράγμα για το οποίο όντως μερίμνησε. Στην πρόσφατη συνάντηση δεν δόθηκε καμία πληροφορία για το τι συζητήθηκε, αλλά είναι γνωστό το ενδιαφέρον της πρεσβείας για θέματα δημόσιας τάξης και τρομοκρατίας, τα οποία είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού.

Ο Πάνος Σκουρλέτης θεωρείται από τα πρόσωπα που φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο στη μετά Τσίπρα εποχή (αν υπάρξει), όπως και η Ρένα Δούρου – και οι δύο τους απόντες στην καταστροφική πυρκαγιά. Ο ίδιος πάντως αναμένεται να το επιδιώξει , αξιοποιώντας το προνόμιο να διαθέτει κοινούς πολιτικούς μέντορες (Φλαμπουράρη-Βούτση)  με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: insidestory.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας