Σκεπτικισμός για την παράταση του Brexit

1557
σκεπτικισμός

Σκεπτικισμός και ανακούφιση, είναι οι δύο λέξεις που περιγράφουν το κλίμα στη Μ. Βρετανία μετά την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής να δοθεί παράταση έως την 31η Οκτωβρίου για την εφαρμογή του άρθρου 50.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως από πλευράς Βρυξελλών η χθεσινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποκάλυψε το χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία αναφορικά με το Βrexit. Η ήττα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος από την αρχή υιοθέτησε μία σκληρή στάση απέναντι στη Μ. Βρετανία, προκαλεί ικανοποίηση στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Σύμφωνα με αυτές, η ανάσα που έδωσε κυρίως η Γερμανία παρέχει την ευκαιρία για ένα όσο το δυνατόν χαλαρότερο Βrexit.

Αυτό είναι πλέον το δίλημμα για τους υποστηρικτές ενός “σκληρού” Βrexit μέσα στο κυβερνών κόμμα. Η παράταση λίγων εβδομάδων που διαφήμιζε ο Εμ. Μακρόν ευνοούσε τα σχέδιά τους για έξοδο από την Ευρώπη δίχως συμφωνία. Παρόλα αυτά τώρα βλέπουν αυτό το σενάριο να εξαϋλώνεται. Με τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η απόφαση των Βρυξελλών καθώς και με την πλέον αναπόφευκτη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στις Ευρωεκλογές, δεν αποκλείονται τα ενδεχόμενα να προκηρυχτούν εθνικές εκλογές ή ένα νέο δημοψήφισμα κατά τη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου.

Η απόφαση αποτελεί επίσης εγγύηση για την παραμονή της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία. Η ίδια είχε δεσμευτεί να αποχωρήσει μόλις εξασφαλίσει τη συμφωνία εξόδου και των μελλοντικών σχέσεων με τις Βρυξέλλες. Η επέκταση της παράτασης της δίνει μια ανάσα, ώστε να αντιμετωπίσει την ομάδα των αντι-ΕΕ δυνάμεων, οι οποίες με βάση το καταστατικό του κόμματος δεν έχουν τη δυνατότητα να θέσουν δεύτερη πρόταση μομφής εναντίον της πριν τα μέσα του Δεκεμβρίου. Όπως όλα δείχνουν, το μυθιστόρημα του Βrexit έχει ακόμα πολλά κεφάλαια μέχρι να ολοκληρωθεί.

*Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας