Σημαντική ανακάλυψη από επιστήμονες για τη νευρική ανορεξία

1047
ανακάλυψη

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η νευρική ανορεξία δεν είναι μόνο μία ψυχιατρική κατάσταση, αλλά σχετίζεται και με προβλήματα του μεταβολισμού.

Αυτή η διαπίστωση μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εξηγήσουν τις κακές επιδόσεις στην θεραπεία της ασθένειας, αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για νέες προσεγγίσεις για την πρόβλεψη και την θεραπεία όσων κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν νευρική ανορεξία, σημειώνει ο Guardian.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες συνέκριναν το DNA περίπου 17.000 ανθρώπων με νευρική ανορεξία με εκείνο περισσοτέρων από 55.000 υγιών ανθρώπων. Η έρευνα αποκάλυψε 8 γονίδια που συνδέουν τη νευρική ανορεξία με το άγχος, την κατάθλιψη και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Παράλληλα όμως ανέδειξε ότι το DNA εμπλέκεται στην καύση του λίπους, τη σωματική δραστηριότητα και την ανθεκτικότητα στον διαβήτη τύπου 2.

Τι σημαίνει η ανακάλυψη για την ανορεξία

«Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν μπορούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε την ανορεξία- ίσως και άλλες διατροφικές διαταραχές- ως μόνο ψυχιατρικές ή ψυχολογικές καταστάσεις», δήλωσε στον Guardian ο Ζερόμ Μπριν, γενετιστής στο King’s College στο Λονδίνο, που ήταν επικεφαλής της μελέτης μαζί με Αμερικανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας.

«Η ανορεξία έχει τις αναμενόμενες συνδέσεις με το άγχος, την κατάθλιψη και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αλλά και έχει και προφανείς μεταβολικούς συσχετισμούς, που δεν βλέπουμε σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές», συμπλήρωσε. Αν και φαίνονται υγιή, τα γονίδια του μεταβολισμού φαίνεται να συνδυάζονται με γονίδια που συνδέονται με ψυχιατρικά θέματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο της νευρικής ανορεξίας. Η συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή εξηγείται κατά το ήμισυ με τη γενετική, αλλά το υπόλοιπο αποδίδεται σε γεγονότα της ζωής και άλλους παράγοντες.

Ελπίδες για νέες θεραπείες για την ανορεξία

Βέβαια, ο Guardian σημειώνει ότι τα 8 γονίδια που εντοπίστηκαν στην έρευνα εξηγούν μόνο ένα μικρό μέρος της ανορεξίας. Μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες γονίδια που συνολικά συμβάλλουν στον κίνδυνο αυτής της διατροφικής διαταραχής. Ο Μπριν τόνισε ότι οι επιστήμονες πρέπει τώρα να μελετήσουν τον μεταβολισμό ανθρώπων με νευρική ανορεξία και άλλες διατροφικές διαταραχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι πιθανό να αναπτυχθούν θεραπείες με βάση τον μεταβολισμό, ή να εντοπιστούν όσοι κινδυνεύουν να υποτροπιάσουν, ένα συχνό πρόβλημα στη νευρική ανορεξία. «Αν προβλέψουμε την υποτροπή, θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα», υπογράμμισε ο γενετιστής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας