Σε αποχαιρετούμε σύντροφε Θανάση Μπαρτζώκα-Ο Πρωτοκαπετάνιος και η Καισαριανή σήμερα δακρύζουν

4486

Έφυγε σήμερα σε ηλικία 70 ετών, χτυπημένος από ανίατη ασθένεια, ένας μεγάλος αγωνιστής και άνθρωπος, ο φίλος και σύντροφος Θανάσης Μπαρτζώκας.

Ο Θανάσης Μπαρτζώκας, φίλος και σύντροφος δεκαετιών, από τα σκληρά χρόνια της Χούντας, των αντιδικτατορικών αγώνων και του Πολυτεχνείου, διετέλεσε στη μεταπολίτευση δημοτικός σύμβουλος και για τρεις θητείες (90-94. 94-98 και 2002-2005) δήμαρχος Καισαριανής, αφήνοντας πίσω του πλούσιο αυτοδιοικητικό έργο και μεγάλη προσφορά ιστορίας, πολιτισμού και αξιών στην ηρωική συνοικία.

Ο Θανάσης Μπαρτζώκας υπήρξε στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και μετέπειτα στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος, του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο αποχώρησε μαζί με πολλούς συναγωνιστές/τριες όταν ο τελευταίος εγκατέλειψε το ηρωικό “ΌΧΙ” του δημοψηφίσματος και συνομολόγησε το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο και στη συνέχεια εντάχθηκε στις γραμμές της Λαϊκής Ενότητας.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. φίλος και σύντροφος δεκαετιών του Θανάση Μπαρτζώκα και της νεανικής παρέας της Καισαριανής, εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια του Θανάση, ενός σπάνιου αγωνιστή, ενός υπηρέτη της αυτοδιοίκησης και ενός δημάρχου σύμβολο της Καισαριανής, μετά τον Παναγιώτη Μακρή.

Ο Παν. Λαφαζάνης απευθύνει τα πιο θερμά συλλυπητήριά του στη σύζυγο του Δέσποινα, στις δύο αγαπημένες κόρες του Κατερίνα και Κωνσταντίνα, στα δυο αδέλφια του και σε όλους τους δικούς του.

Ο Θανάσης Μπαρτζώκας, λάτρης του Άρη Βελουχιώτη, θα βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας για το έργο, την ανθρωπιά και τους αγώνες του και θα μας δείχνει τον πάντα επίκαιρο δρόμο του πρωτοκαπετάνιου, ένα δρόμο που ακολούθησε και ο ίδιος για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Η Κηδεία του Θανάση Μπαρτζώκα θα γίνει στο Νεκροταφείο Καισαριανής την Τρίτη στις 12μμ

Στην καλύβα του Στεφανή ο Π. Λαφαζάνης, ο Θανάσης Μπαρτζώκας και ο Παν. Κατίκας

Στη μνήμη του Θαν. Μπαρτζώκα παραθέτουμε την επίσκεψη του μαζί με τον Παν. Λαφαζάνη και τον Παν. Κατίκα στην καλύβα του μπαρμπα-Στεφανή στην ιδιαίτερη πατρίδα του απ΄όπου ο Άρης Βελουχιώτης ξεκίνησε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

“Περιοδεία στην Λαμία και στην Μακρακώμη πραγματοποίησαν την Τρίτη ο Παν. Λαφαζάνης και οι δύο υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της ΛΑ.Ε στην Φθιώτιδα Παν. Κατίκας και Θαν. Μπαρτζώκας. Ο Παν. Λαφαζάνης έδωσε, ταυτόχρονα, συνεντεύξεις σε τοπικά ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια (ΕΝΑ-TV Star).

Οι Παν. ΛαφαζάνηςΠαν. Κατίκας και Θαν. Μπαρτζώκας κατά την παρουσία τους στην Μακρακώμη επισκέφτηκαν τιμητικά τον μεγάλο γερο πλάτανο στην πλατεία της πόλης όπου γερμανοτσολιάδες , χίτες και δοσίλογοι πέταξαν αιμόφυρτη την σωρό του σκοτωμένου το 1949 σε μάχη στα Μάρμαρα Σπερχειάδας αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ και διοικητή της 2ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού, καπετάν Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου), διατάζοντας τους κατοίκους να περνάνε και να φτύνουν τον νεκρό. Πολίτες της Μακρακώμης μας διηγούντο ότι οι χίτες ήθελαν να κόψουν το κεφάλι του Διαμαντή, όπως του Άρη και να το κρεμάσουν παραδειγματικά στον γερο πλάτανο. Τους εμπόδισε, όπως λένε, ταγματάρχης του στρατού που τους είπε ” ο Διαμαντής μας ξεφτίλισε ζωντανός στις μάχες, μη μας ξεφτιλίσει τώρα και πεθαμένος”.

Λαφαζάνης, Κατίκας και Μπαρτζώκας στην Καλύβα του Στεφανή 

Οι ΛαφαζάνηςΚατίκας και Μπαρτζώκας, αργά το απόγευμα της Τρίτης, επισκέφθηκαν μαζί με συναγωνιστές, έξω από την Μακρακώμη στους πρόποδες στα Βαρδούσια την ιστορική Καλύβα του Στεφανή.

Απ’ αυτήν την φτωχική καλύβα, η οποία σώζεται με μερικά συμβολικά κειμήλια, επιγραφές και την χάλκινη προτομή του πρωτοκαπετάνιου, ξεκίνησε, με ηγέτη τον Άρη Βελουχιώτη, την συγκρότηση και δράση του στις 21 Μαΐου 1942 ο ιστορικός ΕΛΑΣ, ως απελευθερωτικό αντάρτικο κίνημα ενάντια στους κατακτητές.

Την ομάδα, που έμοιαζε κάπως με την παλιά Φιλική Εταιρεία του ’21, μαζί με τον Άρη, συναποτελούσαν ο Στέφανος Στεφανής, ο Φώτης Μαστροκώστας, ο Νίκος Λέβας και ο Βασίλης Ξηροτρούλιας.

Η ιστορική καλύβα του Στεφανή αφού έτυχε παλιά μιας πέτρινης ανακατασκευής, είναι δυστυχώς εγκαταλελειμένη και με τη αυλή της γεμάτη ξερόχορτα, χωρίς τίποτα, σχεδόν, που να αναδεικνύει τον μεγάλο ρόλο της στην αντιστασιακή εποποιία και την ιστορία αυτής της χώρας.

Είναι τραγικό σε αυτή την χώρα πως ότι συνδέεται με το πρωτοκαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη είναι καταχωνιασμένο και βυθισμένο στη λήθη.

Η Καλύβα του Στεφανή απ’ όπου πρωτοξεκίνησε ο Άρης και ο ΕΛΑΣ, έλεγε ο Παν. Λαφαζάνης “συμβολίζει σήμερα κάτι πολύ επίκαιρο. Πρώτα την ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα της Αριστεράς και δεύτερον και τηρούμενων των αναλογιών, την ανάγκη, όπως τότε, του αγώνα για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της πατρίδας μας για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση και να γίνουν μια νικηφόρα πραγματικότητα για το μέλλον του τόπου μας και των γενιών που έρχονται”

Το φωτογραφικό υλικό από την Καλύβα του Στεφανή

 

 

 

 

 

bsh_soft

bsh_soft

 

rbsh_soft

 

bsh_soft

 

rbsh_soft

bsh_soft

 

rbsh_soft

 

rbsh_soft

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας