Σεισμός στη Γαλλία-Ο κολοσσός Lafarge εμπλέκεται σε εγκλήματα χρηματοδότησης του ISIS

504
Lafarge εμπλέκεται σε εγκλήματα χρηματοδότησης του ISIS

Η εμπλοκή της Lafarge φαίνεται να ήταν ήταν εις γνώση της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών

Το πράσινο φως για να ανοίξει η έρευνα για την εμπλοκή της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge σε πιθανή χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/Daesh) στη Συρία.
Όπως ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας, η Lafarge πρέπει να συνεργαστεί στις έρευνες για την εμπλοκή της στις επιχειρήσεις του ISIS, η οποία ήταν εις γνώση της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Αναιρέθηκε προηγούμενη απόφαση

Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου 2021, μια προηγούμενη νομική απόφαση που απέρριπτε κατηγορία για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά της εταιρείας τσιμέντου Lafarge για τις συναλλαγές της στη Συρία, λέγοντας ότι οι δικαστές θα πρέπει να επανεξετάσουν τους ισχυρισμούς.
Η Lafarge, η οποία αποτελεί πλέον μέρος της ελβετικής Holcim, παραδέχτηκε μετά από εσωτερική έρευνα ότι η θυγατρική της στη Συρία πλήρωσε ένοπλες ομάδες για να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους μετά το 2011 στη χώρα που είχε πληγεί από τον πόλεμο.
Αλλά απέρριψε πολλές κατηγορίες εναντίον της σε έρευνα από Γάλλους δικαστές.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας κρίνοντας την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου είπε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί εάν η Lafarge ενεπλάκει σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τι συνέβη το διάστημα 2013-2014

Η υπόθεση της Lafarge πάντως είχε απασχολήσει πολύ τη γαλλική κοινή γνώμη, με τη Liberatıon να αναφέρει ότι το 2014 η Lafarge είχε συνάψει συμφωνία με το ISIS για τη διατήρηση εμπορικών δραστηριοτήτων στη Συρία.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους επέτρεψαν στη Lafarge να συνεχίσει να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στο κατασχεθέν εργοστάσιο στη Τζαλαμπίγια της βόρειας Συρίας με αντάλλαγμα 13 εκατ. ευρώ.
Επίσης, εσωτερική έρευνα της Lafarge αποκάλυψε ότι είχαν καταβληθεί σε ένοπλες ομάδες της βόρειας Συρίας περίπου 5,5 εκατ. δολάρια μεταξύ 2011 και 2013, ενώ κατά τις γαλλικές δικαστικές αρχές το ποσό ανέρχεται συνολικά στα 15,3 εκατ. δολάρια για την περίοδο 2011-2015.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας