Σαρωτικοί πλειστηριασμοί από ΔΝΤ–κυβέρνηση–τράπεζες. Σε ετοιμότητα το κίνημα!

3922
πλειστηριασμοί

Τσουνάμι πλειστηριασμών λαϊκής περιουσίας και πρώτων κατοικιών, ακόμη και ενός δωματίου, έχουν σχεδιάσει οι τράπεζες κάτω από την ομπρέλα του ΔΝΤ και την υποχωρητική και ενδοτική στάση της κυβέρνησης έναντι των πιέσεων του τελευταίου και των θεσμών.
ΔΝΤ – Θεσμοί – τράπεζες και κυβέρνηση σκοπεύουν να αξιοποιήσουν γι’ αυτό το πρωτοφανές κύμα πλειστηριασμών, που σχεδιάζουν, καταρχήν τους παραδοσιακούς πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία, οι οποίοι, μετά την διακοπή του Αυγούστου, ξεκινούν εκ νέου αυτήν την Τετάρτη και κυρίως τους αντισυνταγματικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα ακολουθήσουν και που επιδιώκουν να ξεκινήσουν, αν είναι δυνατόν, από τέλος Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, των Θεσμών και των τραπεζών, σκοπεύει να άρει και τα τελευταία ίχνη προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέχρι και της τελευταίας γκαρσονιέρας, από τους πλειστηριασμούς.
Οι τράπεζες, με το σαρωτικό κύμα πλειστηριασμών ακόμα και πρώτης κατοικίας, επιδιώκουν να βελτιώσουν το προβληματικότατο χαρτοφυλάκιό τους και να αποφύγουν όσο είναι δυνατόν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, την οποία θέλει διακαώς να αποφύγει και η κυβέρνηση, διότι αλλιώς η έξοδος στις αγορές, λόγω αύξησης του κρατικού δανεισμού εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης, θα γίνει εντελώς όνειρο θερινής νυκτός.

Η υποτυπώδης προστασία της πρώτης κατοικίας σε κίνδυνο

Μέχρι τώρα η πρώτη κατοικία είχε κάποιας ελάχιστης μορφής προστασία, μόνο εφόσον ο κάτοχός της είχε υπαχθεί στον ν. Κατσέλη.
Θεμελιώδεις προϋποθέσεις, όμως, για ένταξη στον ν. Κατσέλη είναι, πέραν των άλλων, συσσωρευτικά σε εισόδημα και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας:
α) Για άγαμο τα 1.159,4 ευρώ,
β) Για ζευγάρι τα 1.972 ευρώ,
γ) Για ζευγάρι με ένα παιδί τα 2.448 ευρώ και
δ) Για ζευγάρι με δύο παιδιά τα 2.924 ευρώ
και η αντικειμενική αξία της πρώτης κύριας κατοικίας του δεν πρέπει ομοίως να υπερβαίνει μία ελάχιστη αξία:
α) Για τον άγαμο τις 180.000 ευρώ,
β) Για τον έγγαμο τις 220.000 ευρώ και
γ) Με προσαύξηση κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί και μέχρι τρία παιδιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ πιέζει για μείωση – σε ποσοστό ακόμη και 50% – τόσο των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και των αντικειμενικών αξιών, γεγονός που ισοδυναμεί με κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Είναι προφανές ότι αν ο δανειολήπτης κάτοχος πρώτης κατοικίας που έχει ενταχθεί στο ν. Κατσέλη και στην πορεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ρυθμίσεις που του έχουν επιβληθεί από το Ειρηνοδικείο στη βάση αυτού του νόμου, τότε χάνεται η προστασία του σπιτιού του και το τελευταίο μπορεί να εκπλειστηριαστεί.
Τέλος και το πιο τραγικό είναι ότι αν κάποιος είναι πολύ φτωχός και στα χρόνια αποπληρωμής του δανείου του δεν μπορεί, στη βάση του ν. Κατσέλη, να αποπληρώσει την αξία έστω του ακινήτου, τότε ο πάμφτωχος αυτός, που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, μπορεί να δει το σπίτι του να εκπλειστηριάζεται!!!
Να, γιατί λέμε ότι ουσιαστικά η πρώτη κατοικία για τους πολύ φτωχούς δεν προστατεύεται καθόλου!

Άρση κάθε ίχνους προστασίας πρώτης κατοικίας

Η κυβέρνηση, όπως αναφέραμε, είναι έτοιμη, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης και των πιέσεων του ΔΝΤ, να μειώσει περίπου κατά 50% τα εισοδηματικά όρια και τα όρια αντικειμενικών αξιών της πρώτης κατοικίας, που είναι απαραίτητα για ενδεχόμενη ένταξη στο ν. Κατσέλη και επομένως για την προστασία του σπιτιού, πράγμα που θα ισοδυναμεί με την κατάργηση σχεδόν κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Πέραν αυτού, κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας καταργείται από τις 1.1.2019, αφού από τότε παύει η ισχύς του ν. Κατσέλη.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο ν. Κατσέλη αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι τα νομικά, εμπόρους, επαγγελματίες, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Οποιαδήποτε προστασία μπορεί να προκύψει για τα τελευταία αυτά πρόσωπα, όσον αφορά την πρώτη κατοικία και άλλα περιουσιακά στοιχεία, θα προκύψει μόνο από τον δαιδαλώδη και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό συμβιβασμό, που στην ουσία τον ελέγχουν οι τράπεζες.

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών η μόνη απάντηση

Απέναντι σε όλες αυτές τις τραγικές εξελίξεις, που θέτουν τις τράπεζες και τις μνημονιακές σκοπιμότητες αλλά τις εξαρτήσεις της κυβέρνησης, πάνω από τα σπίτια και τα περιουσιακά στοιχεία κάθε πολίτη και μικρομεσαίου επιχειρηματία, ιδιαίτερα των πιο φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας μας, η μόνη αποτελεσματική απάντηση είναι το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.
Αυτό το κίνημα έσωσε μέχρι σήμερα στα Ειρηνοδικεία πολλές πρώτες κατοικίες και λαϊκές περιουσίες.
Αυτό το κίνημα μπορεί να βρει και θα βρει, τρόπους να αντιδράσει αποτελεσματικά και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με καταλήψεις στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και παρεμβολές.
Αρκεί, όμως, το κίνημα κατά των πλειστηριασμών να κινηθεί ενωτικά, χωρίς ιδιοτέλειες και διαχωρισμούς, να διευρυνθεί, να πλατύνει, να αγκαλιάσει χωρίς αναστολές όλους/-ες ανεξαιρέτως που χάνουν σπίτια και περιουσιακά στοιχεία, όλους τους ευαίσθητους πολίτες και να γίνει πιο δυναμικό, πιο πρωτότυπο και ευρηματικό.
Κανένας και καμία, πέρα από ιδεολογικά σύνορα, δεν πρέπει να μείνει έξω, θεατής και στον καναπέ του απέναντι σε αυτό το κίνημα που θα πρέπει να γίνει ο κοινός τόπος συνάντησης και αγώνα για επιβίωση, ζωή και ελπίδα.
Γύρω στα τέλη Σεπτέμβρη γίνεται νέα αρχή με μεγάλη ενωτική διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Να δώσουμε όλοι/-ες το παρόν.

1 σχόλιο

  1. Η ώρα έφτασε το μοιραίο λάθος του Τσίπρα πιστεύω ότι ήταν να αφήσει τις τράπεζες ασύδοτες από ότι φαίνεται αυτή η κυβέρνηση θα πέσει πολύ σύντομα αυτή τη στιγμή όμως προέχει κανένα σπίτι να μην περάσει σε χέρια Τράπεζας ή κράτους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας