Σαουδική Αραβία: Βομβαρδίζει αμάχους στην Υεμένη! Τουλάχιστον 14 νεκροί. Νύχτα φρίκης

1384
Σαουδική Αραβία

Περισσότεροι από 14 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πέντε παιδιά της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (26/8) σε νέες αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο μια συνοικία της πρωτεύουσας της Υεμένης Σανάα.
Οι διεθνείς οργανώσεις κάνουν λόγο για «νύχτα φρίκης» κατά των σιιτών Χούτι που ελέγχουν τη Σανάα ενώ οι ίδιοι κατηγόρησαν τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία για τους βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNHCR) κατηγόρησε τον ίδιο συνασπισμό ότι ευθύνεται για τον θάνατο 42 αμάχων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, το διάστημα 14 με 24 Αυγούστου.
Ο απολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει τα χθεσινά θύματα.
Το Γαλλικό πρακτορείο (AFP) αναφέρει, ότι από την αεροπορική επιδρομή καταστράφηκαν δύο κτίρια στην Φατζ Άταν, μια συνοικία στη νότια Σανάα, η οποία ελέγχεται από το 2014 από τους Χούτι.
Διασώστες δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και δύο γυναίκες.
«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος και θλιμμένος από τα πλήγματα της προηγούμενης νύχτας», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στην Υεμένη Carlos Moracand, αφού μετέβη στο σημείο της επίθεσης.
«Μια τέτοια απώλεια αμάχων είναι φρικτή και αντίθετη στις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου για τις ένοπλες συγκρούσεις», πρόσθεσε.
Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνθηκε επέκρινε τους αξιωματούχους του ΟΗΕ έπειτα από αυτή “τη νύχτα φρίκης”, επικρίνοντας την απόφασή τους να αποσύρουν πέρυσι τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό από τον μαύρο κατάλογο με τις κυβερνήσεις και τις οντότητες που δεν σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών, έπειτα από τις πιέσεις που άσκησε το Ριάντ.
Χθες ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 58 άμαχοι σκοτώθηκαν την εβδομάδα από τις 17 ως τις 24 Αυγούστου, κατηγορώντας τον συνασπισμό ότι ευθύνεται για τον θάνατο 42 εξ αυτών.
Σε αυτόν αποδίδει μάλιστα την επίθεση την Τετάρτη εναντίον ενός ξενοδοχείου κοντά στη Σανάα, από την οποία σκοτώθηκαν 33 άνθρωποι, και μια ακόμη εναντίον ενός σπιτιού στην επαρχία της πρωτεύουσας όπου σκοτώθηκαν έξι άμαχοι.
Στο παρελθόν ο συνασπισμός έχει παραδεχθεί ότι έχουν γίνει “λάθη” που προκάλεσαν τον θάνατο αμάχων, όπως η επιδρομή εναντίον μιας κηδείας στη Σανάα τον Οκτώβριο του 2016 στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 140 άνθρωποι.
“Το 2017 ο αριθμός των επιδρομών ανά μήνα είναι τριπλάσιο από τον περσινό και οι ένοπλες συγκρούσεις που καταγράφονται μηνιαίως περισσότερες από διπλάσιες”, επεσήμανε ο Stefen O’ Braiden αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις.
Από τον Μάρτιο του 2015 περίπου 8.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη και 48.000 έχουν τραυματιστεί μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, ενώ έχει προκληθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με επιδημία χολέρας, αλλά και την απειλή λιμού στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας