Σαν σήμερα το 1978 ο σεισμός 6,5 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη που άφησε 49 νεκρούς

1075
σεισμός

Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ και προκάλεσε πανικό. Τελικός απολογισμός 49 νεκροί…

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ των λιμνών Αγίου Βασιλείου και Βόλβης και συγκλόνισε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα. Ηταν εντάσεως 8 έως και 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι και ήταν ο πρώτος μεγάλος σεισμός που προσέβαλε μία σύγχρονη ελληνική πόλη. Όσοι Θεσσαλονικείς έζησαν εκείνο τον σεισμό δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ. Οι περισσότεροι ήταν στα σπίτια τους. Η ΥΕΝΕΔ έδειχνε σε μαγνητοσκόπηση τον αγώνα του Μουντιάλ της Αργεντινής Ιταλία- Αυστρία…Εκτός από την πόλη της Θεσσαλονίκης, μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και στους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής.

Μετά την εκδήλωση του σεισμού επικράτησε πανικός και πρωτοφανές χάος στη Θεσσαλονίκη, αφού όλοι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και προσπαθούσαν με κάθε μέσο να φύγουν από την πόλη. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση διακόπηκαν σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Εκείνη τη νύχτα στη συμπρωτεύουσα η κρατική μηχανή είχε απλά παραδώσει τα όπλα και το σχέδιο εκτάκτων αναγκών «Ξενοκράτης» ήταν νεκρό γράμμα.

Η μεγαλύτερη τραγωδία συνέβη όταν κατέρρευσε μία οκταώροφη πολυκατοικία στην πλατεία Ιπποδρομίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 29 από τους ενοίκους της. Άλλοι 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του σεισμού της 20ης Ιουνίου να φθάσει τους 49. Οι τραυματίες ανήλθαν σε 220. Μεγάλο πανικό δημιουργούσαν και οι μετασεισμοί.

9.480 οικοδομές υπέστησαν μη επισκευάσιμες βλάβες (ταξύ των οποίων 35 σχολεία), 23.589 σοβαρότερες βλάβες και 67.541 ελαφρότερες (49.071 στη Θεσσαλονίκη). Σημαντικές φθορές υπέστησαν και τα βυζαντινά μνημεία της πόλης, που είχαν να συντηρηθούν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και της Βουλγαρίας, της νότιας Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας. Του κυρίως σεισμού είχαν προηγηθεί μεγάλος αριθμός προσεισμών, ο μεγαλύτερος από τους οποίους έγινε στις 23 Μαΐου και ήταν εντάσεων 5,8 Ρίχτερ. Ακολούθησαν και πολλοι μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος από τους οποίους έγινε στις 4 Ιουλίου και ήταν εντάσεως 5.1 Ρίχτερ.

*Βασική πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας