Ρόδος: Σε απεργίες, παρά την τρομοκρατία, οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων

1383
ρόδου
Δεν κάνουμε πίσω, δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους.

…«Στον αέρα» βρίσκεται η συμφωνία που είχε δρομολογηθεί για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ανάμεσα στο Σωματείο οδηγών τουριστικών λεωφορείων και την  Ένωση τουριστικών πρακτόρων, μετά την άρνηση των τελευταίων να υπογράψουν, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να ξεκινήσουν ήδη εικοσιτετράωρη επαναλαμβανόμενη απεργία!

Από τις 6:00 το πρωί του περασμένου Σαββάτου, οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση, η οποία θα είναι επαναλαμβανόμενη ενώμ μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, επίσης χθες, στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου (ΕΚΡ), αποφάσισαν να μην κάνουν πίσω μέχρι να υπογραφεί η ΣΣΕ και να ζητήσουν Εισαγγελική παρέμβαση για όσους «έσπασαν» την απεργία, μια και όπως λένε, αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκονται στο τιμόνι ακόμη και πάνω από είκοσι ώρες.

Κατά τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΕΚΡ, παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Διοίκησης του Σωματείου των ξεναγών, με επικεφαλής τον Πρόεδρό τους κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, ο οποίος μίλησε για αρκετή ώρα στους παριστάμενους οδηγούς, όπως και ο Πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας που μετέφερε τη στήριξή τους.

Μάλιστα, τους είπε ότι από αύριο θα στείλει επιστολές στον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού, για να τους εκθέσει το πρόβλημα και να ζητήσει την παρέμβασή τους.
Μετά το πέρας της συνέλευσης, οι οδηγοί κατέβηκαν στην πλατεία Δημαρχείου, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα στο περιστύλιο του Μεγάρου της Περιφέρειας, την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος του Σωματείου τους κ. Καπάνταης, συνοδευόμενος από άλλα μέλη, είχε συνάντηση στην Αστυνομική Διεύθυνση με τον Διοικητή της Τροχαίας κ. Γιώργο Στέργου.

Ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε ότι έχουν προχωρήσει σε απεργία και ότι κάποιοι που δεν μετέχουν βρίσκονται στο τιμόνι πολλές ώρες, ζητώντας από την Τροχαία να διενεργεί ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του ο κ. Στέργου διαβεβαίωσε ότι θα κάνουν τη δουλειά τους. Μάλιστα, χθες, επρόκειτο να ενημερωθεί σχετικά και ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η σημερινή ημέρα θεωρείται δύσκολη από πλευράς διαχείρισης των τουριστών αφού αναμένεται πολύς κόσμος να καταφθάσει στο νησί. Το Σωματείο γνώριζε ότι υπήρχαν και ορισμένοι που «έσπασαν» την απεργία και δούλευαν, κυρίως για πρακτορεία που δραστηριοποιούνται εδώ από άλλα μέρη της χώρας.

«Δεν κάνουμε πίσω»

Σε δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο κ. Καπάνταης, αναφέρθηκε στο πώς έφθασαν στην απεργία, λέγοντας ότι  στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο στις 8 Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου, και παρουσία εκπροσώπων όλων των φορέων που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι, εξετάστηκαν οι προτάσεις τους στη βάση του προσχεδίου της ΣΣΕ που έχουν καταθέσει.

Μετά τη συμφωνία στο Δημαρχείο, όπου μελέτησαν το προσχέδιο της ΣΣΕ κατ’ άρθρο και ήρθαν σε μία συμφωνία κατά ένα μεγάλο ποσοστό, όπως στο δωδεκάωρο, στα οκτώ ρεπό κτλ., μέσα στο Σαββατοκύριακο είχαν τη δέσμευση ότι θα είχαν και μία οικονομική πρόταση από τους πράκτορες. Από τη στιγμή, λοιπόν, που είχαν συμφωνήσει στο ωράριο και επρόκειτο να  έρθουν σε  μία καταρχήν συμφωνία τηλεφωνικά, θεωρούσαν ότι στην καταληκτική ημερομηνία που τους έδωσαν, την 14η Αυγούστου, θα υπέγραφαν την ΣΣΕ. Εκκρεμούσε δηλαδή μόνο το οικονομικό θέμα, σύμφωνα με τον κ. Καπάνταη.

Όμως, όπως λέει, στη συνέχεια, αδιαφόρησαν και ακολούθως τους απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να υπογράψουν κάτι τέτοιο, με τους οδηγούς να υποστηρίζουν ότι απλά «ροκάνισαν» το χρόνο με τη διαπραγμάτευση.

Οι οδηγοί περίμεναν μέχρι και την περασμένη Πέμπτη πιστεύοντας ότι θα υπογραφεί μία ΣΣΕ τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο αφού δεν προσέρχονται οι πράκτορες από τις άλλες περιοχές. Από την Ένωση, όμως, τους έκαναν γνωστό ότι επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της έχουν παραιτηθεί και άρα δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την πλειοψηφία των μελών της. Εφόσον, λοιπόν, δεν συμφώνησαν την Πέμπτη, προχώρησαν στην εικοσιτετράωρη απεργία, την οποία τους την είχαν κοινοποιήσει.

Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, διά των εκπροσώπων τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν καθόλου πίσω ενώ ζητούν την ακινητοποίηση των τουριστικών λεωφορείων που δεν μετέχουν στην απεργία καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, για να βγάλουν το φόρτο εργασίας των εκατό και πλέον οδηγών που απεργούν θα πρέπει να δουλέψουν πάνω από 20 ώρες και πάλι δεν βγαίνει.

Στήριξη

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, μιλώντας στη «Ροδιακή», είπε ότι βρίσκονται καθημερινά δίπλα  στο Σωματείο και δήλωσε: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλο αυτόν τον εμπαιγμό, πάμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, το ΕΚΡ είναι δίπλα στους εργαζόμενους, θα καλέσουμε όλα τα Σωματεία να πάρουν θέση και να στηρίξουν τον αγώνα των οδηγών, θα είμαστε πλάι τους μέχρι την τελική τους δικαίως».

Είπε, ακόμη, ότι θα πρέπει όλοι να πιέσουν, οι εργοδότες να υπογράψουν τη σύμβαση, να υπάρξει εργασιακή ειρήνη γιατί αυτή τη στιγμή είναι σε κρίσιμη καμπή ο τουρισμός και δεν αντέχει άλλα προβλήματα. Μάλιστα, σχετικά με τις απόψεις που ακούγονται ότι η απεργία “θα τινάξει στον αέρα” τον τουρισμό, θέλησε να πει τα εξής ο κ. Χατζησάββας: «Ο τουρισμός κινδυνεύει από ανεύθυνους εργοδότες που χρησιμοποιούν τους οδηγούς σαν σκλάβους με 19 και 20 ώρες στο τιμόνι, με μισθούς πείνας, δίχως Συλλογικές Συμβάσεις. Όταν γίνει το κακό τότε θα κλαίμε πάνω στις στάχτες μας.

Το Σωματείο παλεύει για τα αυτονόητα. Ικανοποιητικές αποδοχές, αντίστοιχες με το δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμα,  και ανθρώπινα ωράρια που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των επιβατών τουριστών, των οδηγών, των ξεναγών και των πολιτών. Τόσο απλά. Η κοροϊδία από τη μεριά των εργοδοτών και της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων οδήγησε τα πράγματα ως εδώ. Καλώ τους εργοδότες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να υπογράψουν ΣΣΕ με το Σωματείο. Το ΕΚΡ σταθερά και αποφασιστικά είναι δίπλα στο Σωματείο. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, με την οποία δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«…Δυστυχώς, οι δεδομένες συνθήκες εργασίας των οδηγών τουριστικών Λεωφορείων ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του φυσιολογικού, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα κινδύνου. Η ασφάλεια φυσικά τόσο των ιδίων των οδηγών, των τουριστών που μεταφέρουν αλλά και των πολιτών είναι ένα ζήτημα που δεν χωράει διαπραγμάτευση.

Είναι απαραίτητο να υπογραφεί άμεσα μια νέα ΣΣΕ που να εξασφαλίζει τόσο αξιοπρεπείς μισθούς όσο και ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων θα βρίσκεται στο πλευρό τους έως ότου ο αγώνας τους να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Τέλος, την απεργία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, στηρίζει και η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ που επίσης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Στο πλευρό των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και οι ξεναγοί της Ρόδου

Στο πλευρό των οδηγών τουριστικών λεωφορείων της Ρόδου, τάχθηκαν ενεργά πριν από λίγο με απόφαση που πήρε το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου τους και οι Ξεναγοί της Ρόδου.

Όπως δήλωσαν μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου των ξεναγών, σήμερα στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το αεροδρόμιο της Ρόδου, έτσι ώστε να συμπαρασταθούν στον αγώνα που δίνουν οι οδηγοί των λεωφορείων.

Στο πλευρό των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, αναμένεται να ταχθούν και άλλα σωματεία.

“Είμαστε στο πλευρό των οδηγών και συμπαραστεκόμαστε ενεργά, δήλωσε μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ πριν από λίγο το μέλος του δ.σ. του σωματείου των ξεναγών κα Ευαγγελία Μαζαράκου.

Οι κινητοποιήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας