Ρωσική πρεσβεία σε Πάιατ: Ανοησίες και ανάρμοστο ύφος για διπλωμάτη

1094

Την έντονη αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα προκάλεσαν δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Ανοησίες» χαρακτηρίζει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «νικητής θα είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Είναι ανοησίες οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στη συνέντευξή του στο MEGA TV ότι ο νικητής, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, δήθεν θα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία» υπογραμμίζει η ρωσική πρεσβεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη.

Η ρωσική πρεσβεία υπογραμμίζει την ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει ουδεμία πρόθεση να εργαλειοποιήσει.

«Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ήταν και παραμένει ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή» καταλήγει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Η δήλωση Πάιατ που προκάλεσε τη ρωσική αντίδραση

Μιλώντας στο MEGA, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ρωτήθηκε για τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας και εάν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» από τις ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις.

Απαντώντας, ο κ. Πάιατ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «κόκκινη γραμμή» των ΗΠΑ είναι πως «είναι απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή».

«Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή –τυχαία ή εσκεμμένη- μεταξύ δυο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικά ιδιαίτερα σπουδαία περιοχή. Για αυτό τον λόγο εμπλεκόμαστε στενά τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον ομόλογό μου. Έχουμε έναν εξαιρετικό Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία –τον David Satterfield, ο οποίος είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους διπλωμάτες μας. Ο ίδιος είναι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Τουρκίας, όπως και εγώ εδώ, στην Αθήνα» ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ. Ο Αμερικανός πρέσβης πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, «οι μόνοι που θα επωφελούνταν» θα ήταν «οι αντίπαλοι μας» και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ωστόσο αν θα υπήρχε οποιαδήποτε κλιμάκωση, οι μόνοι που θα επωφελούντο από αυτή, θα ήταν οι αντίπαλοί μας. Ο νικητής θα είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι αυτοί που αντιτίθενται την ευρωατλαντική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές από αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπεύει» δήλωσε ο κ. Πάιατ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας