Ρωσία σε Ευρώπη-Θα γυρίσετε στις ξυλόσομπες-Γυρίζει αέριο προς Κίνα

1818
Θα γυρίσετε στις ξυλόσομπες

Για πολύ σοβαρές συνέπειες στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έκανε λόγο η Μόσχα προειδοποιώντας πως κάποιοι στην Ευρώπη θα “αναγκαστούν να ξαναγυρίσουν στις ξυλόσομπες”.

Η Μόσχα έχει αποφασίσει να απαγκιστρωθεί σταδιακά από την Ευρώπη και να διατηρήσει ενεργειακές σχέσεις μόνο με συγκεκριμένες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει την ανακατεύθυνση των ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ευρώπη προς την Κίνα.

Σε βάθος χρόνου και με ορίζοντα το 2030 θα μιλάμε για ενεργειακή γιγάντωση-και όχι μόνο-της Κίνας.

Ρώσοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι απώλειες που μπορεί να προκληθούν από τυχόν κυρώσεις στον Nord Stream 2 θα έχουν μηδαμινές συνέπειες στην ρωσική οικονομία. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν ενεργειακό-σοκ.

“Ενεργειακές συνέπειες στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά”

Η Μόσχα προειδοποιεί την Ευρώπη και τους πολίτες της για πολύ σοβαρές ενεργειακές συνέπειες στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά λέγοντας θα “ξαναγυρίσετε στις ξυλόσομπες”

Ο Ρώσος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Vladimir Chizhov, εμφανίστηκε βέβαιος πως η “Ρωσία θα βρει εναλλακτικούς πελάτες καθώς υπάρχει παγκόσμια έλλειψη σε αέριο και θα στραφεί σε άλλες αγορές.

Κάποιοι στην Ευρώπη θα χρειαστεί να επιστρέψουν στις ξυλόσομπες για να ζεσταθούν. Οι τιμές θα εκτοξευτούν” είπε χαρακτηριστικά.

Τομ ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι “οι χώρες της Δύσης μετέτρεψαν τον αγωγό Nord Stream 2 σε εργαλείο πίεσης εναντίον μας με ενεργό ρόλο των ΗΠΑ που θέλουν να καταστρέψουν τις ευρω-ρωσικές θέσεις αν και το έργο αυτό είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων καταναλωτών και για την ομαλότητα της ευρωπαϊκής αγοράς”.

https://warnews247.gr/wp-content/uploads/2022/02/45.mp4?_=1

Ρωσία: Ο Nord Stream 2 πηγαίνει Κίνα

Η Μόσχα είναι βέβαιη πως ο Nord Stream 2 δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ. Γι αυτό σχεδιάζει την ανακατεύθυνση της ποσότητας φυσικού αερίου που θα μετέφερε.

Σύμφωνα με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην ΕΕ, η Ρωσία δεν αποκλείει εναλλακτικές διαδρομές για την εξαγωγή του φυσικού της αερίου. Το 2014, η Gazprom υπέγραψε τριακονταετή σύμβαση με την China National Petroleum για την προμήθεια 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia.

Μόλις τις προάλλες, έλαβαν χώρα δύο επιπλέον συμφωνίες με το Πεκίνο, επεκτείνοντας τις ετήσιες εξαγωγές στα 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό είναι ελαφρώς κατώτερο από την ισχύ του SP-2. Είναι αλήθεια ότι για να αυξηθούν οι προμήθειες, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί μια δεύτερη γραμμή φυσικού αερίου προς την ασιατική κατεύθυνση. Η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσει τη δημιουργία του το 2024 και η εμπορική λειτουργία του μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι νωρίτερα από το 2027–2028.

Υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις εξαγωγής φυσικού αερίου τις οποίες οι Ρώσοι θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο εγγύς μέλλον. Συγκεκριμένα, υπάρχουν έργα για την προμήθεια υγροποιημένου αερίου από τα κοιτάσματα Yamal προς χώρες της Λατινικής Αμερικής. Από τα κοιτάσματα Yamal τροφοδοτείται και η Ευρώπη (αγωγός Yamal-Europe).

Επιπλέον, η Μόσχα σχεδιάζει την μεταφορά πρώτων υλών κατά μήκος του δυτικού τμήματος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής στην Αρκτική. Οι μεταφορές πραγματοποιούνται σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς η περίοδος ναυσιπλοΐας στα νερά αυτού του τομέα της Αρκτικής ξεκινά τον Ιούλιο και τελειώνει τον Δεκέμβριο.

Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται να αναπτυχθεί μια νέα γραμμή μεταφορών που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από το 2024.

Ρωσία: Θα ανακατευθύνει το φυσικό αέριο της Ευρώπης προς Κίνα

Παράλληλα, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom ενδέχεται να αξιοποιήσει ένα πεδίο κοιτασμάτων που έχει τεθεί υπό καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά της νήσου Σαχαλίνης στον Ειρηνικό, για να προμηθεύσει την Κίνα με φυσικό αέριο στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει την Παρασκευή την σύναψη μιας νέας συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα, η οποία θα ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την ρωσική Άπω Ανατολή, όπου το δίκτυο αγωγών δεν συνδέεται με τις παραδοσιακές διαδρομές των εξαγωγών καυσίμων της προς την Ευρώπη.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία πώλησης και αγοράς με την China National Petroleum Corporation (CNPC) για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω μιας διαδρομής στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Καθώς το έργο θα φθάσει στην πλήρη δυναμικότητά του, η ποσότητα των ρωσικών προμηθειών αερίου μέσω των αγωγών προς την Κίνα θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, φτάνοντας συνολικά τα 48 bcm ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών μέσω του υφιστάμενου αγωγού “Δύναμη της Σιβηρίας”.

Η Gazprom δεν αποκάλυψε από που θα προέρχεται το φυσικό αέριο το οποίο θα καλύπτει τις προμήθειες βάσει της νέας συμφωνίας. Τόσο η ρωσική Gazprom όσο και η κινεζική CNPC δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν το εν λόγω ζήτημα.

Δύο πηγές δήλωσαν ότι το αέριο μπορεί να προέρχεται από τα κοιτάσματα που βρίσκονται στα ανοικτά της Σαχαλίνης, συμπεριλαμβανομένου του κοιτάσματος Yuzhno-Kirinskoye, το οποίο η Ουάσινγκτον είχε θέσει υπό καθεστώς κυρώσεων το 2015, για τον ρόλο της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία.

Το κοίτασμα αυτό, που βρίσκεται στο οικόπεδο του Κιρίνσκι στη Οχοτσκική Θάλασσα, περιέχει επίσης πετρέλαιο, ενώ οι κυρώσεις σχετίζονται με την εξερεύνηση ή την παραγωγή, πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη στα ρωσικά ύδατα.

Οι κυρώσεις εμποδίζουν τις ξένες εταιρείες να αξιοποιήσουν τους υδρογονάνθρακες σε τέτοιου είδους κοιτάσματα και οι πιθανές εξαγωγές φυσικού αερίου από το Yuzhno-Kirinskoye μπορεί να δείξουν ότι η Ρωσία έχει μάθει πώς να παρακάμπτει τις κυρώσεις.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία Sova Capital με έδρα τη Μόσχα δήλωσε ότι το αέριο βάσει της συμφωνίας ενδεχομένως να προέλθει από το κοίτασμα Kirinskoye “ή το πιθανότερο από το κοίτασμα Yuzhno-Kirinskoye, το οποίο θα πρέπει να αρχίσει να αξιοποιείται το 2023 ή το 2024”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom, τα αποθέματα του κοιτάσματος Yuzhno-Kirinskoye ανέρχονται σε 711,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, 111,5 εκατομμύρια τόνους συμπυκνωμάτων αερίου και 4,1 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου. Η παραγωγή εκεί θεωρείται ότι ανέρχεται σε 21 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως.

“Αυτό θα είναι το Yuzhno-Kirinskoye, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό”, δήλωσε πηγή σχετικά με την προέλευση του φυσικού αερίου το οποίο θα καλύπτει τη νέα συμφωνία με την Κίνα.

Η Gazprom ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι “το κοίτασμα Yuzhno-Kirinskoye βρίσκεται σε διαδικασία προανάπτυξης, με τις γεωλογικές μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί εντός των ορίων του πεδίου”.

Αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία έχει κατασκευάσει φρεάτια στο κοίτασμα χρησιμοποιώντας ημιβυθιζόμενα γεωτρύπανα και αναμένεται να ενεργοποιήσει το κοίτασμα σταδιακά κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2025.

Το έργο Sakhalin-1 αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2028.

Η μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτει η Gazprom στην περιοχή, η Sakhalin-2, δεν έχει αρκετούς πόρους φυσικού αερίου για να αυξήσει την παραγωγή και να δημιουργήσει μια τρίτη γραμμή παραγωγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας