Ραγδαία αύξηση τιμής χονδρικής ρεύματος-Πρωτοφανής χειμώνας ακρίβειας στη χώρα-Φτώχεια και εξαθλίωση

543
Ραγδαία αύξηση τιμής χονδρικής ρεύματος

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ολλανδία

Ραγδαία αύξηση σημειώνουν οι τιμές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, καθώς οι βόρειοι άνεμοι φέρνουν χιόνι και θερμοκρασίες υπό το μηδέν.
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ολλανδία, αφού οι θερμοκρασίες έπεσαν έως και -6 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική Γαλλία, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France.
Χιόνια στη νότια και βορειοανατολική Γερμανία, ανέφερε η DWD στο twitter, ενώ και στη χώρα μας αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας.
Εύλογα, ο κρύος καιρός αυξάνει τη ζήτηση, με τις προβλέψεις για την παραγωγή αιολικής ενέργειας να μην «πιάνουν» τον στόχο.
Μοιραία, τα ενεργειακά συστήματα τελούν υπό πίεση ενώ παράλληλα δύσκολα θα καταφέρουν να καλύψουν τη ζήτηση.
Οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου και τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης έχουν οδηγήσει σε τέτοια άνοδο τις τιμές, που έχει προκληθεί χάος στις αγορές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.
Στη χώρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ξέφρενη πορεία των τιμών ηλεκτρισμού στην εγχώρια χονδρική αγορά, καθώς η μέση τιμή για σήμερα (23/11) στην Αγορά Επόμενης Ημέρας βρίσκεται και πάλι στα 281,03 ευρώ/MWh – μία από τις πιο ακριβές πανευρωπαϊκά.
Αν οι ανατιμήσεις στο κόστος χονδρεμπορικής συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, τότε προβλέπεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας αφού η επιδότηση των 39 ευρώ θα έχει εξανεμιστεί.
Σημειώνεται πως η εγχώρια ζήτηση αύριο καλύπτεται κατά κύριο λόγο από φυσικό αέριο (κατά 47%) και ανανεώσιμες πηγές (25%) ενώ οι λιγνιτικές μονάδες συνεισφέρουν το 13% του φορτίου, οι εισαγωγές το 12% και τα υδροηλεκτρικά το 2%.
Εύλογα, η ανησυχία αφορά κυρίως το φυσικό αέριο όχι λόγω επάρκειας, αλλά πρωτίστως λόγω των τιμών και της ρευστότητας που πρέπει να δεσμεύσουν οι εισαγωγείς σε περίπτωση ανάγκης να εισαγάγουν επιπλέον φορτία από τη spot αγορά.
Πάντως, ακριβότερη όλων είναι η αγορά της Σερβίας με 310,63 ευρώ/MWh και ακολουθεί η Ελβετία με 308,99 ευρώ/MWh.
fgdsgsfd.JPG
Χαμηλότερες θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τη Maxar Technologies LLC, η πρόβλεψη μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου δείχνει θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη.
«Η παραγωγή ανέμου και οι θερμοκρασίες κάτω από τον εποχικό κανόνα αυξάνουν τη ζήτηση αερίου για ενέργεια και θέρμανση. αυτό παρέχει ανοδική πίεση για συμβόλαιο για την επόμενη μέρα» ανέφερε η Inspired Energy σε έκθεσή της

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας