Ράλι για τη χρυσή λίρα πάνω από τα 400 ευρώ

2950
λίρα

Στις παρυφές των $1600 ανά ουγκιά* και σε υψηλά 7ετίας κινείται ο χρυσός, με όλο και περισσότερους από τους ξένους οίκους να βλέπουν περαιτέρω περιθώρια αναρρίχησης της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, λόγω του εγκλωβισμού των κεντρικών τραπεζών στις χαλαρές νομισματικές πολιτικές, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει, εξαιτίας των «απειλών» του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και εξαιτίας του ότι το 2020 είναι εκλογική χρονιά στις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Άλλωστε είναι κοινή αντίληψη όλο και περισσότερων διαχειριστών, πως μία αλλαγή πολιτικής με επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα φέρει τεράστιους κραδασμούς τόσο σε υπερδανεισμένες χώρες όσο και σε εταιρείες-ζόμπι, που συνεχίζουν, απλά, να ανακυκλώνουν τον τεράστιο δανεισμό τους (!)

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, «ένας από τους κυριότερους λόγους περαιτέρω αναρρίχησης του χρυσού είναι ο τεράστιος σωρός χρέους με αρνητική απόδοση, o οποίος έχει ξεπεράσει πλέον τα $13 τρισ. Αν οι αγοραστές ομολόγων κρατήσουν τους τίτλους μέχρι την ωρίμανσή τους, τότε o χρυσός, ο οποίος δεν προσφέρει καμία απόδοση αλλά δεν έχει και κανένα κόστος διακράτησης, καθίσταται ακόμα πιο ελκυστικός».

Την ανοδική κίνηση του κίτρινου μετάλλου, σε συνδυασμό με την ισοτιμία δολαρίου και ευρώ, δείχνει να ακολουθεί και η τιμή της Χρυσής Λίρας (βάρος 7,988 γραμμάρια, καθαρότητα Χρυσού 917 – 22 καράτια, διάμετρος 22,05 χιλ.), όμως η τεράστια διαφορά στην τιμή μεταξύ αγοράς και πώλησης που προκύπτει από τα δελτία τιμών της ΤτΕΕΛΛ +3,65%αποτρέπει κάθε επενδυτική σκέψη, για όσους θα ήθελαν να πάρουν θέσεις στο πολύτιμο μέταλλο, στη φυσική του μορφή.

Σύμφωνα με το Τμήμα Διαχείρισης Διαθεσίμων και το δελτίο τιμών της 18/2/2020, η τιμή στην οποία αγοράζει η TτΕ τη Χρυσή Λίρα παλαιάς κοπής αλλά και Ελισάβετ 1973 και προγενέστερων ετών και Ελισάβετ 1974 και μεταγενέστερων ετών, είναι 333 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης για τις ίδιες Λίρες είναι 401,6 ευρώ (!)

Σχετικά χαμηλότερες είναι οι τιμές για Λίρες ελαττωματικές στην όψη, λιποβαρείς, ή Λίρες ιταλικής και λιβανικής κοπής.

Σύμφωνα με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, η αγορά και πώληση Επενδυτικού Χρυσού (Χρυσών Λιρών, Χρυσών Νομισμάτων και Τυποποιημένων Ράβδων, ή Πλακών διεθνών προδιαγραφών, του Χρυσού δηλαδή που δεν χρησιμοποιείται για εμπορευματικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς) διενεργείται νομίμως μόνον από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Η κατ’ επάγγελμα άσκηση των εν λόγω δραστηριοτήτων από άλλα Πρόσωπα, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, επισύρει κυρώσεις εις βάρος τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πωλεί Χρυσές Λίρες Αγγλίας στο Κεντρικό Κατάστημα (Ελ. Βενιζέλου 21, Αθήνα – είσοδος από την οδό Σταδίου) και στα Υποκαταστήματά της. Η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει Χρυσές Λίρες Αγγλίας, Χρυσά Νομίσματα και τυποποιημένες Ράβδους Χρυσού μόνο στο Κεντρικό Κατάστημα (όχι στα Υποκαταστήματά της). Προκειμένου για Ράβδους, ή Πλάκες Χρυσού που αγοράζει η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Πελάτης καταθέτει τις Ράβδους, ή Πλάκες Χρυσού στην Τράπεζα Ελλάδος προς έλεγχο της γνησιότητας, αφού προηγουμένως συμφωνηθεί η τιμή αγοράς. Μετά τον εργαστηριακό έλεγχο και εφόσον διαπιστωθεί η περιεκτικότητα σε καθαρό Χρυσό, καταβάλλεται το αντίτιμο σε ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο Πελάτης επιβαρύνεται με τα έξοδα ελέγχου.

Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς, η μοναδική Εμπορική Τράπεζα στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε προϊόντα & υπηρεσίες χρυσού, είναι επίσημος Αντιπρόσωπος και Διανομέας του Βασιλικού Νομισματοκοπείου της Μεγάλης Βρετανίας για τη διάθεση Χρυσών Λιρών Αγγλίας στη χώρα μας. Οι συναλλαγές αγοράς & πώλησης έως 30 χρυσών λιρών Αγγλίας και έως 60 μισών χρυσών Λιρών Αγγλίας πραγματοποιούνται με βάση το Δελτίο Συναλλάγματος και Τραπεζογραμματίων που εκδίδει καθημερινά η Τράπεζα Πειραιώς. Οι συναλλαγές πάνω από 30 χρυσές λίρες Αγγλίας και πάνω από 60 μισές χρυσές λίρες Αγγλίας πραγματοποιούνται με βάση ειδική τιμή που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και 13/5/1928, Αρμόδια για την έκδοση βεβαιώσεων για τιμές Χρυσής Λίρας και Χρυσών Νομισμάτων ήταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης για τα διαστήματα 30/4/1941-19/6/1945 και 26/1/1946-22/12/1965 Αρμόδιο ήταν το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

 

*χρησιμοποιείται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ ως μονάδα μάζας για τα κοινά εμπορεύματα και ισοδυναμεί με το 1/16 της κοινής (avoirdupois) λίβρας. Παγκόσμια, χρησιμοποιείται ευρέως ως μονάδα μάζας Πολύτιμων Μετάλλων και σ’ αυτή την περίπτωση ισοδυναμεί με το 1/12 της ευγενούς (troy) λίβρας. Η ισοδυναμία σε γραμμάρια είναι: 1 κοινή ουγκιά = 28,3495 γραμμάρια, ενώ 1 ευγενής ουγκιά = 31,10 γραμμάρια).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας