Πύρινος Αρμαγεδδών: Μαίνονται τα μέτωπα, ανυπολόγιστη η καταστροφή

473
Αρμαγεδδών: Μαίνονται τα μέτωπα
Ακόμα μία εφιαλτική νύχτα για τους κατοίκους στις φλεγόμενες περιοχές • Νέες εκκενώσεις οικισμών στην Αττική • Συνεχής ενημέρωση
  • Ανεξέλεγκτη για πέμπτη μέρα η πορεία των πυρκαγιών με τους πολίτες να ζουν εφιαλτικές ώρες
  • Πολλές εκκενώσεις οικισμών και εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια, καλλιέργειες και δάση
  • Μαίνονται τα μέτωπα σε ΒΑ Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη, Αρκαδία, Φθιώτιδα και Γρεβενά
  • Συνεχίζονται οι καταγγελίες για έλλειψη σχεδίου μετά τις ολιγωρίες και καθυστερήσεις τις προηγούμενες μέρες

Σε συναγερμό η Ρόδος

Αυξημένα μέτρα επιφυλακής στη Ρόδο και κυρίως στις δασικές περιοχές από χθες, αφού σήμερα υπάρχει ακραίος κίνδυνος φωτιάς -κατηγορίας 5- σύμφωνα με το χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ήδη από νωρίς το πρωί στο νησί επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται επί ποδός, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ ειδικά στις επικίνδυνες περιοχές εκτελούνται και περιπολίες σε μόνιμη βάση.

Έβρεξε για μία ώρα στην κεντρική Εύβοια

«Δώρο Θεού» χαρακτήρισε η πρόεδρος της κοινότητας Σέτας, Βαγγελιώ Αργύρη, τη βροχή που έπεσε για μία περίπου ώρα στη κεντρική Εύβοια. «Μας έκανε δώρο ο Θεός. Έβρεξε για περίπου μία ώρα. Μια σιγανή ποτιστική βροχή. Να βραχούν λίγο τα χορτάρια. Μήπως και γλιτώσουμε από την φωτιά, την κόλαση. Δυστυχώς κάηκε η Ελλάδα μας. Η Εύβοια μας η όμορφη.  Ας ελπίσουμε εμείς μήπως την γλιτώσουμε», είπε στην ΕΡΤ.

«Μας αφήσατε μόνους!»

Καθώς η φωτιά συνεχίζει την καταστροφική επέλασή της χωρίς να βρίσκει αποτελεσματικά εμπόδια και η κραυγή που εκπέμπουν οι πυρόπληκτοι της Αττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου είναι «μας αφήσατε μόνους!», για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μονόδρομος η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της νέας τραγωδίας και η απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών για το φιάσκο στη διαχείριση.

Αύξηση επιβλαβών μικροσωματιδίων στην Αττική

Aύξηση των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα) καταγράφεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα Βόρεια και Ανατολικά διαμερίσματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), που καλεί τους κατοίκους «να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν, να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».

Τα τρία μέτωπα στην Βορειονατολική Αττική

  • Στο μέτωπο της Πάρνηθας το πρόβλημα εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και την Βαρυμπόμπη, όπου οι φλόγες είναι από χτες μέσα στους οικισμούς και έχουν κάψει σπίτια, ενώ οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να ανακόψουν την πορεία της, αλλά δεν κατάφεραν να την ελέγξουν.
  • Στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο που δημιουργήθηκε όταν οι φλόγες πήδησαν την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και κατευθύνεται προς Μαλακάσα, τα πράγματα ήταν επίσης δύσκολα, καθώς η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος, ενώ ένα μέρος της κατευθύνεται προς τον Ωρωπό.
  • Το τρίτο μέτωπο προς Άγιο Στέφανο είναι επίσης σε πλήρη εξέλιξη στις άκρες του οικισμού και έχει κάψει σπίτια στο Πευκόφυτο και στον οικισμό Ποντίων, ενώ συνεχίζει να κινείται περιμετρικά της Λίμνης του Μαραθώνα, επίσης αργά αλλά σταθερά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο κινείται αργά μεν αλλά σταθερά και το θερμικό φορτίο είναι τόσο ισχυρό που είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της, παρά τις πολύ ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούσαν όλη την νύχτα, που ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της μέρας από τα εναέρια μέσα.

Tεράστιες διαστάσεις της φωτιάς στην Πάρνηθα – Ενισχύονται οι άνεμοι

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η νύχτα για την Αττική, στην οποία συνεχίζεται ο εφιάλτης από την πυρκαγιά που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Πάρνηθα, στον Άγιο Στέφανο και στην Μαλακάσα, ενώ προβλέπεται μια ακόμα πιο δύσκολη μέρα, καθώς άρχισε ήδη να ενισχύονται οι άνεμοι στην περιοχή.

Δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν αγώνα μαζί με τους πυροσβέστες να απομακρύνουν τον κόσμο που δεν ήθελε να εγκαταλείψει τα σπίτια του, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση τους, παρά το γεγονός ότι οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και με μήνυμα του 112 από χτες το βράδυ.

Αγωνιώδης έκκληση για εναέρια και επίγεια μέσα στην Εύβοια

Δεν είναι μόνο τα εναέρια μέσα που δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από την Εύβοια, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη και για τα επίγεια πλέον λόγω της τεράστιας έκτασης της πυρκαγιάς. ‘Άνθρωποι και μηχανές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. «Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλείς ζωές» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. «Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα!». Για να καταλήξει: «Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!»

Εφιάλτης στην Εύβοια – Κάτοικοι υπερασπίζονται τα σπίτια τους

Η Φαράκλα, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη, οι Ροβιές είδαν τις φλόγες να επιστρέφουν μέσα στη νύχτα και δοκιμάστηκαν εκ νέου. Μετόχι, Ζοωδόχος Πηγή και Καλύβια είδαν τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών και τις προσβάσεις αδιάβατες για την βοήθεια που περιμένουν. Αυτή την ώρα η μάχη με τις φλόγες δίνεται στο Σπαθάρι με τις εκκλήσεις από τους κατοίκους για εναέρια μέσα να είναι συνεχείς. Εκτός από του πυροσβέστες, στο χωριό έχουν μείνει και κάτοικοι που δεν έφυγαν παρά τις εντολές για εκκένωση.

Το μέτωπο κινείται και προς τα Καλύβια, τον Τρούπη και το Προκόπι. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από καπνό. Ορατότητα ελάχιστη, τα εναέρια μέσα είναι δύσκολο να προσφέρουν βοήθεια και να διευκολύνουν την κατάσταση. Τα επίγεια τρέχουν από εστία σε εστία, από έκκληση σε έκκληση αλλά τα μέτωπα που έφτασαν από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο συνεχίζουν με την ίδια ένταση και προς τα νότια. Τα χωριά ζουν τον ίδιο εφιάλτη.

Από την άλλη πλευρά όλο το τμήμα από τις Κεχριές, τη Δάφνη, τη Μυρτιά, την Βατερή και τη Λίμνη δοκιμάστηκαν άγρια μέχρι που η φωτιά έφτασε στη θάλασσα. Με καράβια φυγαδεύτηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι προς Αιδηψό. Βορειότερα, στις Ροβιές, το νέο μέτωπο που κατέβηκε μέχρι τη θάλασσα καίει ό,τι βρίσκει μπροστά του. Πήρε δυτική κατεύθυνση προς Αιδηψό, με συνέπεια μέσα στη νύχτα να γίνονται εκκενώσεις στις κατασκηνώσεις της μητρόπολης αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού οι εξελίξεις εφιαλτικές. Οι φλόγες είτε επιστρέφουν στα χωριά για 2η ή 3η φορά όπως στα χωριά Μαρούλι, Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, είτε το μέτωπο χαράζει καινούργια πορεία και αναγκάζει τη δημοτική αρχή να προχωράει σε εκκενώσεις όπως έγινε με την Τσαπουρνιά. Το χτυποκάρδι για το Ελληνικό, τα Αβγάρια, τη Γαλατσώνα και την Μονοκαρυά συνεχίζεται με τη δημοτική αρχή να προσπαθεί να δημιουργήσεις ζώνες προστασίας, γύρω από τα χωριά, για να ανακόψει την πορεία, είτε προς Ιστιαία, είτε προς το Ψαροπούλι και την υπόλοιπη παραλιακή περιοχή.

Μαίνεται το μέτωπο στην Μεσσηνίας

Παραμένει σε εξέλιξη η φωτιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Τετάρτη σε δασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια. Καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, πυροσβεστικές δυνάμεις – 95 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα– έδωσαν μάχη με τις φλόγες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιεί ρίψεις νερού ελικόπτερο.

Ένα ελικόπτερο στην Ανατολική Μάνη

Οι κάτοικοι στην Ανατολική Μάνη βλέπουν ένα μόλις ελικόπτερο να επιχειρεί από νωρίς σήμερα το πρωί στην Ανατολική Μάνη, προκειμένου μαζί με τους 88 πυροσβέστες και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων να καταφέρουν να την θέσουν υπό έλεγχο. Το έργο των δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Κρανίου τόπος στην Βορειοανατολική Αττική

Εικόνες βιβλικής καταστροφής σήμερα σε πολλά και διαφορετικά σημεία της Βορειοανατολικής Αττικής με ασφυκτική ατμόσφαιρα και πυκνούς καπνούς, ενώ οι φλόγες πέρασαν χθες βράδυ την Εθνική Οδό στο ύψος της Μαλακάσας, κατευθυνόμενες προς τον Ωρωπό.

Στις φλόγες Μετόχι και Σπαθάρι

Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά τη Φαράκλα η φωτιά πήρε νότια πορεία προς την κεντρική Εύβοια και πλέον έχει κυκλώσει το χωριό Μετόχι και το χωριό Σπαθάρι, η εκκένωση των οποίων μαζί με το Μαντούδι και το Προκόπι είχε διαταχθεί πολλές ώρες πριν.

Πολλοί κάτοικοι παρά τις εντολές για εκκένωση της περιοχής έχουν παραμείνει να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επεμβαίνει και η αστυνομία.

«Οι ώρες που ζούμε είναι εφιαλτικές. Παντού υπάρχουν φλόγες και αποκαΐδια. Μέσα και έξω από τα χωριά. Άνθρωποι πανικόβλητοι που τρέχουν να σωθούν» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Βετσονούρης, επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας στο Προκόπι, ο οποίος μέρα-νύχτα βρίσκεται κοντά σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη.

Όπως ο ίδιος σημειώνει, «η φωτιά έχει μπει σχεδόν μέσα σε όλα τα χωριά και έχει πάρει κατεύθυνση προς το Προκόπι». Επιπροσθέτως, αναφέρει πως «κάτοικοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τους πολλούς καπνούς και την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τους μεταφέρουμε στο Κέντρο Υγείας Προκοπίου, μιας και το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι έχει κλείσει μετά τη διαταγή για την εκκένωση της περιοχής».

Νέο μέτωπο προς Αιδηψό – Εκκενώθηκαν κατασκήνωση και μοναστήρι

Εντολή για απομάκρυνση όλων των παιδιών από τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας, που βρίσκονται 7 χιλιόμετρα μετά τις Ροβιές, στο δρόμο προς την Αιδηψό, έδωσαν τα ξημερώματα οι αρχές. Εκκενώθηκε και η γυναικεία Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στην ίδια περιοχή, μέσα σε δασική περιοχή.

Το μέτωπο πέρασε το δρόμο που οδηγεί από τις Ροβιές στην Αιδηψό, την ώρα που οι κάτοικοι στη Φαράκλα μετρούν τις πληγές τους. Οι φλόγες πέρασαν μέσα στο χωριό και πολλοί από αυτούς αναζήτησαν διέξοδο προς άλλες περιοχές, όπως το χωριό της Ζωοδόχου Πηγής, αλλά οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι. Καμένες κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού, καμένοι κορμοί δέντρων, μαζί με πυκνούς καπνούς, αλλά και τμήματα που φλέγονταν δεν επέτρεπαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Λίμνη Ευβοίας: Καταγγελίες για έλλειψη σχεδιασμού στην επιχείρηση

Στάχτες έχει γίνει το 1/3 της Εύβοιας με την πύρινη μέτωπα να εξελίσσεται με τρία μεγάλα ενεργά μέτωπα. Από τη Λίμνη Ευβοίας απομακρύνθηκαν χθες 1.130 άτομα με πλωτά μέσα, αφού οι φλόγες είχαν αποκόψει τις οδικές αρτηρίες και η μόνη διέξοδος ήταν η θαλάσσα.

Ανεξέλεγκτα παραμένουν τα μέτωπα

Μαίνονται τα μέτωπα σε ΒΑ Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη, Αρκαδία, Φθιώτιδα
Θύμα έπεσε χθες ένας 38χρονος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ στην εντατική παραμένουν δύο πυροσβέστες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας