Πτωτικό 6×6 στο Χρηματιστήριο

1353
χρηματιστήριο

Στις δημοπρασίες υπέκυψε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών στους πωλητές, οι οποίοι, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης είχαν κηρύξει ανακωχή, αλλά στο τέλος δεν επέτρεψαν να δοθεί τέλος στο ήδη πλέον εξαήμερο πτωτικό σερί.

Στις δημοπρασίες οι πωλητές έκαναν το πτωτικό 6x6 στο Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 635,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 635,84 μονάδων (-0,37%) και 642,37 μον. (-0,65%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 14,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 20,5 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,41%, στις 1.663,18 μονάδες, ενώ στο +0,66% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.017,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,44% στις 463,35 μονάδες.

Μετά από πέντε ημέρες απωλειών, ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει τους αγοραστές και να κινηθεί πιο αποφασιστικά υψηλότερα. Ο τζίρος του σήμερα αναιμικός, καθώς, εάν εξαιρεθεί το μεγάλο πακέτο της Grivalia, η οποία στην τιμή των  8,50 ευρώ διακίνησε 2,2 εκατ. τεμάχια, παρέμεινε σε επίπεδα… ημιαργίας!

Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά παραδέχτηκε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος μίλησε στο συνέδριο της Capital Link, ουσιαστικά η βασικότερη αιτία που το ελληνικό Χρηματιστήριο εδώ και επτά και πλέον μήνες, καταγράφει ιδιαίτερα αδύναμη πορεία, με την κεφαλαιοποίησή του αλλά και αυτήν των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών να έχουν “γονατίσει”, ενώ ο πολύ χαμηλός τζίρος που επιμένει – πλην μερικών… διαλειμμάτων – αποτελεί απόδειξη του πολύ χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος στα ελληνικά assets.

Στο συνέδριο της Νέας Υόρκης επιβεβαιώθηκε και αυτό που επισημαίνεται εδώ και αρκετούς μήνες. Ότι τα ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές είναι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών καθώς και το timing των γενικών εκλογών στην Ελλάδα. Για το ζήτημα των τραπεζών, πλέον η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αποτίμησης των σχεδίων που αποκαλύφθηκαν.

Η Eurobank ανέφερε ότι προχωράει στην εφαρμογή του σχεδίου επιθετικής μείωσης των NPEs, η Alpha Bank σημείωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπαραγάγει το μοντέλο εταιρικής αναδιάρθρωσης της Eurobank, προκειμένου να διαγράψει τον κίνδυνο αραίωσης (dilution), η Εθνική σημείωσε ότι θα χρειαστεί να εκδώσει ομόλογα Tier-2, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του πυλώνα 2 (P2G), ενώ η Πειραιώς σκοπεύει να εκδώσει τίτλο Tier 2 το 2019 και “επιπλέον εργαλεία” το 2020.

Έτσι, η αγορά λοιπόν έδειξε περισσότερο αναμονή, με μικρές και επιλεκτικές κινήσεις, χωρίς να αναλαμβάνει ρίσκο και να αναλώνει κεφάλαια που μπορεί να της χρειαστούν εν ευθέτω χρόνω. Διότι όπως αναφέρουν εγχώριοι αναλυτές, η λήξη της χρονιάς μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη στήριξης της αγοράς, σε περίπτωση που οι short επιχειρήσουν τις τελευταίες κινήσεις της χρονιάς.

Έτσι, εκτός της σημερινής, το ΧΑ έχει 11 συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να περιορίσει τις απώλειες του 2018, οι οποίες ξεπερνούν το 20%. Μέσα σε αυτό το χρονικά περιορισμένο πλαίσιο θα πρέπει να δώσει και το στίγμα των επενδυτών για τη νέα χρονιά, ένα στοίχημα πολύ δύσκολο εάν αναλογιστεί κανείς και τις εκλογικές αναμετρήσεις που επακολουθούν.

Στο ταμπλό τώρα, το -2,26% της Motor Oil, το -2,24% του ΟΠΑΠ και το -2,21% της ΓΕΚ Τέρνα άσκησαν πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ απώλειες που έφτασαν το 1,60% σημείωσε η Alpha Bank και το 1,02% ο Μυτιληναίος. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς σημείωσε κέρδη 2,94%, με την ΕΧΑΕ να κλείνει στο +1,52%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Εθνική, Grivalia, Coca Cola, Λάμδα, Φουρλής, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Eurobank. Χωρίς μεταβολή οι Aegean, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ.

*Πηγή: Capital.gr, Αλεξάνδρα Τόμπρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας