Πρόκληση Τουρκίας για Αγιά-Σοφιά-«Η Ελλάδα να αποβάλει τα ιστορικά κόμπλεξ της»

966
αγία

Μια εξοργιστική και προκλητική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα «να αποβάλει τα ιστορικά κόμπλεξ της» και να μην ενοχλείται από την ανάγνωση Κορανιού στην Αγία Σοφιά. 

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα καταδίκασε χθες το «πανηγύρι» που έστησε η Άγκυρα, χθες στην Αγία Σοφία, με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το οποίο περιελάμβανε ψεύτικο τείχος το οποίο «αλώθηκε».

«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας», γράφει το υπουργείο.

Στη συνέχεια, κατηγορεί την Αθήνα ότι επιχειρεί να «σωπάσει» το κάλεσμα για προσευχή στη δυτική Θράκη με την δικαιολογία της COVID-19.

«Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», προσθέτει.

Τέλος, κατηγορεί την Ελλάδα για «ιστορικά κόμπλεξ» ενώ σημειώνει πως η Αγία Σοφία παραμένει σημαντική για την Τουρκία.

«Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και την ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ»,αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως«απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» την ανάγνωση κορανίου στην Αγία Σοφία αλλά και προσβολή στη διεθνή κοινότητα καθώς η εκκλησία είναι οικουμενικό μνημείο, προστατεύεται από την UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας