Πρωτοφανείς διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ με ενθάρρυνση Δύσης. Μήνυμα σε Κίνα

1063
διαδηλώσεις

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζονται στο Χονγκ Κονγκ , με τους διαδηλωτές να υποστηρίζουν ότι δέχονται ευθεία επίθεση στις ελευθερίες τους από το Πεκίνο.

Αφορμή για να κατέβουν στους δρόμους για πρώτη φορά από το 1997 που το Χονγκ Κονγκ πέρασε στα χέρια της Κίνας από τη Βρετανία, είναι ένα fast track νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την έκδοση και δίκη φυγόδικων στην ηπειρωτική Κίνα.

Το νομοσχέδιο αυτό θεωρείται ευθεία απειλή για τις ελευθερίες που απολαμβάνει η πόλη των 7 εκατομμυρίων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν στις 9 Ιουνίου μαζικές διαδηλώσεις. 

Σύμφωνα με τους όρους της μεταβίβασής του από τους Βρετανούς αποικιοκράτες στη Λ.Δ. της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ θα λειτουργούσε με βάση ένα προσαρμοσμένο μοντέλο που ονομάζεται “μία χώρα, δύο συστήματα“, με πλήρη κυριαρχία του καπιταλισμού αλλά και αυξημένη αυτοδιοίκηση.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου ανησυχούν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το νόμο για να βγάλει εκτός πόλης τους αντιπάλους του.

Στο πλευρό των διαδηλωτών έχουν ταχθεί οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, με τον Αμερικανό κορυφαίο διπλωμάτη Sean King να δηλώνει ότι “Αν ο νόμος περί εκδόσεων του Χονγκ Κονγκ γίνει νόμος,θα σκεφτόμουν, πολύ την επόμενη επίσκεψη μου”.

Για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες δυτικές χώρες, η δυνατότητα έκδοσης στο Πεκίνο προσώπων που διώκονται, θα περιόριζε τη δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν το Χονγκ Κονγκ ως “προκεχωρημένο φυλάκιο” μέσα στην ίδια την Κίνα.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πηγές του περιβάλλοντος της Carrie Lam, της διευθύνουσας συμβούλου του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, πως δεν μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα στην ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς οι διαδηλώσεις εμποδίζουν ακόμη και τη συζήτησή του, ενώ ο Michael Tien εκ των νομοθετών και υποστηρικτών του Πεκίνου, ζήτησε ανοιχτά μια αναβολή.

Αν τα πράγματα συνεχίσουν να κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ανησυχώ ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των φίλων της και ανησυχώ για τις προοπτικές διακυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ“, γράφει ο κ. Tien στη σελίδα του στο Facebook.

Η ίδια η Lam πάντως δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή σχολιασμό του θέματος από την Τετάρτη το βράδυ, όταν κάλεσε το κοινό να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης, ανακαλώντας ακόμη και μια προγραμματισμένη εμφάνιση σε μια διάσκεψη τεχνολογίας σήμερα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας