Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση: Σχεδιάζουν έρευνες στα 6 ν.μ της Ελλάδας

713
barbaros

Σε νέες προκλήσεις προχωρά η Τουρκία με φόντο το Αιγαίο.

Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν 7 αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας, με τα οποία ζητά να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Η τουρκική εταιρεία, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την ίδια, εντός της υφαλοκρηπίδας της. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται βορειανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Με αυτό τον τρόπο δεν αναγνωρίζεται ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμη δεν έχει δοθεί η σχετική άδεια.

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, σημεία του οποίου μένουν έξω.

Δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο

Την απόφαση να δυναμιτίσει και άλλο το κλίμα φαίνεται πως έχει λάβει η Άγκυρα, με τον υπουργό Ενέργεια της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, να αποκαλύπτει πως η Τουρκία θα στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο.

«Το Γιαβούζ συνεχίζει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στο σημείο Σελτσύκλου-1 που είναι η έβδομη γεώτρηση μας. Τα σεισμογραφικά μας Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρείς ουσιαστικά βγάζουν την ακτινογραφία των θαλασσών μας. Κι έχουμε και το νέο μας γεωτρύπανο Κανουνί το οποίο το αγοράσαμε στην αρχή της χρονιάς. Μέτα τις εργασίες επισκευής του το πρώτο του ταξίδι για να ξεκινήσει εργασίες θα γίνει στη Μεσόγειο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο Ντονμέζ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει και σεισμικές έρευνες αλλά και γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει υπογράψει η χώρα με τη Λιβύη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας