Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση αγωνιστικού ψηφοδελτίου στη Λευκάδα

957
πρωτοβουλία

Συμπολίτες, εργαζόμενοι, νέοι και νέες…..

Βιώνουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τη φτώχεια και την ανασφάλεια, την ανεργία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως νέων, την ξενιτιά του ανθού της νεολαίας της χώρας, την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την δυσβάστακτη επιβάρυνση του λαού για να τις αποκτήσει, τις συντάξεις φιλοδωρήματα. Οι επαγγελματίες πνίγονται στα χρέη, δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ο τζίρος τους συνεχώς μειώνεται, οι μισθωτοί εργάζονται πολλές ώρες και αμείβονται με πολύ χαμηλές αμοιβές, ενώ η μερική και ελαστική απασχόληση κυριαρχούν. Οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους δήμους μειώθηκαν περισσότερο από 60%, η δημόσια περιουσία και ο πλούτος της χώρας εκποιούνται. H δημόσια υγεία υποβαθμίζεται σε πρωτοφανή βαθμό, ενώ η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου μετατίθεται όλο και πιο πίσω.

Βιώνουμε τα μεγάλα προβλήματα του νησιού μας που δυσκολεύουν αφάνταστα τους μισθωτούς και τους επαγγελματίες στη δουλειά τους και όλους μας για να ζήσουμε ομαλά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

  • Το νερό λείπει για μεγάλα διαστήματα σε πολλές περιοχές, ενώ γενικά είναι σε ανεπάρκεια.
  • Η υγειονομική βόμβα των σκουπιδιών στην άκρη της πόλης είναι παρούσα και απ’ ότι φαίνεται θα είναι για καιρό. Η αντίστοιχη κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας μας προϊδεάζει για ότι πρόκειται να συμβεί.
  • Η αποχέτευση λειτουργεί πλημμελώς και σε αρκετές περιοχές δεν υπάρχει.
  • Οι χώροι στάθμευσης είναι ελάχιστοι και οι ιδιωτικοί πανάκριβοι και αυτό σε ένα νησί που οι επισκέπτες έρχονται κυρίως οδικώς με ιδιόκτητα οχήματα. Η πόλη και το νησί ολόκληρο θυμίζουν το καλοκαίρι ένα απέραντο πάρκινγκ, όχι ότι το χειμώνα είναι πολύ καλύτερα.
  • Οι παραλίες διαβρώνονται επικίνδυνα, είναι κατειλημμένες από ξαπλώστρες που πουλιούνται πανάκριβα εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
  • Το οδικό δίκτυο παραμένει στην κατάσταση της δεκαετίας του 1980, μπορεί και χειρότερο.

Συμπολίτες γνωρίζετε πολύ καλά τις αιτίες.

Είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων, από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά που σχεδιασμένα οδήγησαν στην επιτήρηση και στα μνημόνια, ως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αποδείχθηκε καλύτερος διαχειριστής των μνημονίων από τους προηγούμενους. Στο όνομα της σωτηρίας της χώρας από την ανοιχτή χρεοκοπία ισοπέδωσε η πολιτική αυτή την οικονομία και την κοινωνία, ενώ μια μικρή μειοψηφία αύξησε κατακόρυφα τον πλούτο της και το χρέος της χώρας έφτασε σε ύψη που θα είναι για πολλές δεκαετίες χρεωμένα τα παιδιά και τα εγγόνια μας, αν κάποτε ξεχρεωθούν.

Είναι η πολιτική και τα πεπραγμένα των δημοτικών αρχών που στο βωμό της υποστήριξης της κυβέρνησης και του κόμματος, στο βωμό της πάση θυσία πειθαρχίας στoν Ευρωατλαντισμό και τους ισχυρούς που διαφεντεύουν τον κόσμο, αλλά και της ανικανότητας να οργανώσουν αποτελεσματικά το δήμο, να αξιοποιήσουν το προσωπικό και τις δυνατότητες που έχουν και να διεκδικήσουν χρηματοδότηση και λύσεις των προβλημάτων από το κράτος επικεφαλής των δημοτών έχει παροξύνει όλα τα προβλήματα.

Υπάρχει λύση.

Η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα είναι καταστροφική. Η αντιστροφή όμως των εξελίξεων προϋποθέτει να ξεκόψει ο δήμος από ότι τον καταδίκασε σε αυτή τη μιζέρια. Να ξεκόψει από τη λογική της εφαρμογής πειθήνια των κυβερνητικών εντολών, να αποδέχεται ότι η κυβέρνηση του σερβίρει και ότι οι μεγαλοσχήμονες απαιτούν. Η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου που θα αναδειχθεί με τη λαϊκή ψήφο να μην χειραγωγείται και να μην υποτάσσεται σε τίποτε άλλο παρά μόνο στη θέληση των δημοτών, στις ανάγκες τους και στην προοπτική του τόπου μας.

Η Λευκάδα δεν έχει άλλο δρόμο παρά να διεκδικήσει με όλα τα πρόσφορα μέσα λύση στα προβλήματα της.

Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων είναι:

  • Η λύση σε όλα τα μεγάλα προβλήματα υποδομής όχι γενικώς και αορίστως, αλλά με ένα σφιχτό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα οριστικής λύσης τους. Αυτό πρέπει να είναι το κεντρικό μέλημα και η κυρία διεκδικητική δράση του δήμου. Μόνο η αναβάθμιση των υποδομών μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και των επαγγελματιών. Τη λύση των προβλημάτων αυτών δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση από την κυβέρνηση να τη χρηματοδοτήσει, αφού μηδένισε σχεδόν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
  • Είμαστε αντίθετοι με τα σχέδια κυβέρνησης, δήμου για την παράδοση του θαλάσσιου μετώπου της Λευκάδας στην ανατολική ακτή για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού σε συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ως αντάλλαγμα στην υποθαλάσσια ζεύξη, έργο το οποίο δεν είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, ενώ υπάρχουν πολύ φθηνότερες και πιο ικανοποιητικές λύσεις. Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε λειτουργίας και οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του δήμου. Αγωνιζόμαστε για να μην περάσουν στο Υπερταμείο ακίνητα της Λευκάδας. Το Υπερταμείο πρέπει να καταργηθεί.
  • θεωρούμε ότι ο τεμαχισμός του Ιονίου σε θαλάσσια οικόπεδα και η εκχώρηση τους με μνημονιακούς νόμους, χωρίς καμιά μέριμνα για το περιβάλλον σε πολυεθνικές για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και μάλιστα στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας και με βασική οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής και στο περιβάλλον.

Η χρηματοδότηση των αναγκών αυτών και η λύση των προβλημάτων είναι σε πλήρη αντίθεση με ολόκληρο το πλέγμα των μέτρων που άφησαν πίσω τους τα μνημόνια, με την υπερφορολόγηση και τα θηριώδη πλεονάσματα και κατά συνέπεια, με τη λιτότητα και τις περικοπές. Τα μέτρα αυτά είναι το μεγάλο βαρίδι που καθηλώνει τη χώρα και εξουθενώνει το λαό και εάν δεν ανατραπούν προοπτική δεν υπάρχει. Εκ των πραγμάτων η άρνηση εφαρμογής των μέτρων αυτών μας φέρνει αντιμέτωπους με την Ε.Ε., με τον πυρήνα της πολιτικής της και τα μεγάλα συμφέροντα που τη διαμορφώνουν.

Μια τέτοια πολιτική δεν μπορούν και δεν θέλουν να εφαρμόσουν παρατάξεις και πλειοψηφίες που ασμένως αποδέχθηκαν και εφάρμοσαν το σύνολο των μνημονιακών μέτρων, που χειροκρότησαν τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη. Αυτοί που στήριξαν και στηρίζουν την μείωση δημοσίων επενδύσεων και των κοινωνικών δαπανών υπόσχονται ως υποψήφιοι για το δήμο τα πάντα, γι’ αυτό ακριβώς είναι αναξιόπιστοι: Η σημερινή δημοτική αρχή που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η Ν.Δ., καθώς και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν, παλαιότεροι και πρωτοεμφανιζόμενοι.

Παρότι είναι θεμιτό κόμματα και παρατάξεις να καταρτίζουν στενά παραταξιακά ψηφοδέλτια που φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν το πολιτικό ποσοστό τους,  πρακτικά στέκουν εμπόδιο στην πλατιά συμπαράταξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού που έχει πληγεί και αναζητεί διέξοδο.

Μόνο η συσπείρωση όλων όσοι απορρίπτουν την πολιτική των κυβερνήσεων της λιτότητας και της υποτέλειας και της Ε.Ε. και αναζητούν διέξοδο προς το συμφέρον όλων των δημοτών, χωρίς στεγανά και προϋποθέσεις, πέρα από κομματικά πλαίσια μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας.

Οι δήμοι μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και να συμβάλουν αποφασιστικά στους αγώνες για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, εναντίον της κληρονομιάς που μας άφησαν τα μνημόνια και των επιθετικών σχεδίων του ιμπεριαλισμού με βασική προτεραιότητα στον αγώνα εναντίον του πολέμου αλλά και του φασισμού.

Με αυτές τις σκέψεις θεωρούμε ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα ψηφοδέλτιο για το δήμο Λευκάδας αγωνιστικό, διεκδικητικό, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, χωρίς καμιά ιδιοτέλεια και διάθεση προώθησης προσωπικών συμφερόντων, ανοιχτό σε όλους τους δημότες που πλήττονται με τη σημερινή κατάσταση.

Συμπολίτες  απευθυνόμαστε σε όλες και όλους εσάς, τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες και σας ζητούμε να πάρετε πρωτοβουλίες και να πλαισιώσετε και να στηρίξετε τη δημιουργία και την προοπτική ενός τέτοιου ψηφοδελτίου.

 

1 ΑΡΑΒΑΝΗΣ  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ   Φαρμακοποιός
2 ΑΡΑΒΑΝΗΣ  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΡΗΣΤ. Φιλόλογος φροντιστής
3 ΒΑΓΕΝΑΣ  ΚΩΣΤΑΣ   Πολιτικός μηχανικός
4 ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΥ  ΟΛΓΑ   Καθηγήτρια αγγλικών
5 ΒΡΕΤΤΟΥ  ΚΑΤΕΡΙΝΑ   Γιατρός
6 ΓΑΖΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ   Συνταξιούχος  τραπεζοϋπάλληλος
7 ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ   Ιστορικός των επιστημών και της τεχνολογίας/ εποχιακός εργάτης τουρισμού
8 ΓΟΥΡΖΗ  ΕΦΗ   Επαγγελματίας
9 ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ   Συνταξιούχος
10 ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ   Απόφοιτος πληροφορικής-μεταπτυχιακός φοιτητής
11 ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ  ΚΩΣΤΑΣ   Τεχνικός OFFSET
12 ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ  ΠΑΝΟΣ   Οικονομολόγος
13 ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ  ΠΕΤΡΟΣ   Οικοδόμος συνδικαλιστής
14 ΘΕΡΜΟΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ   Χημικός  μηχανικός
15 ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ   Επαγγελματίας
16 ΚΑΡΤΑΝΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ   Εργαζόμενος
17 ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ   Υδραυλικός
18 ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ  ΣΠΥΡΟΣ  ΑΘΑΝ. Συνταξιούχος
19 ΚΟΝΤΟΠΡΙΑΣ  ΘΕΟΔΟΣΗΣ   Εκπαιδευτικός
20 ΚΟΣΜΑΣ  ΠΑΝΟΣ   Επαγγελματίας
21 ΚΟΨΙΔΑΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ   Επαγγελματίας
22 ΛΑΖΑΡΗΣ ΤΑΣΟΣ   Ιδιωτικός υπάλληλος
23 ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ   Ιατρός καρδιολόγος
24 ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ   Επαγγελματίας
25 ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ   Επαγγελματίας
26 ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ ΣΤΑΘΗΣ   Πολιτικός μηχανικός
27 ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ   Ιδιωτικός υπάλληλος -φοιτητής
28 ΜΑΡΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ   Οικοδόμος
29 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ   Πολιτικός μηχανικός
30 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  ΧΡΙΣΤΙΝΑ   Γιατρός
31 ΠΑΡΙΣΟΣ ΝΙΚΟΣ   Επαγγελματίας
32 ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ  ΦΙΛΙΠΠΟΣ   Ιδιωτικός υπάλληλος
33 ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΣ   Εκπαιδευτικός
34 ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΗΣ   Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών
35 ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΟΣ ΝΙΚΟΣ   Ιδιωτικός υπάλληλος
36 ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ   Συνταξιούχος
37 ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ  ΛΑΜΠΡΟΣ   Επαγγελματίας
38 ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  ΘΕΟΔΩΡΑ   Ιδιωτικός υπάλληλος
39 ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ  ΒΑΝΑ   Επαγγελματίας
     
       
       
       
       
       

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας