Προϋπολογισμός: Έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος

979
δισ

Σημαντικό έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ λόγω του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 783 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 14,1 δισευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,3 δισευρώ ή 8,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση «οφείλεται κυρίως στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19». Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15,4 δισευρώ, μειωμένα κατά 1,2 δισευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου.

Ειδικά για τον Απρίλιο τα καθαρά έσοδα ήταν 3 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 1.1 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως «μείωση αυτή οφείλεται αφ’ ενός στο γεγονός ότι τον Μάρτιο 2020 εισπράχτηκε ποσό 779 εκατ. ευρώ (528 εκατ. ευρώ αποτυπώνονται στην κατηγορία “Λοιποί φόροι επί παραγωγής” και 251 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στην κατηγορία “Μεταβιβάσεις”) που αφορά μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα έσοδα από ANFAs και SMPs, που είχαν αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθούν τον Απρίλιο 2020 και αφ’ ετέρου στις επιπτώσεις από τα μέτρα για τον COVID-19».

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 18,1 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για 17,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι:

α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 ύψους περίπου 720 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

β) οι αυξημένες πληρωμές του ΠΔΕ κατά 658 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους (κατά 582 εκατ. ευρώ) και

γ) οι αυξημένες πληρωμές για τόκους κατά 119 εκατ. ευρώ.

Με αντίρροπο χαρακτήρα κινήθηκε η υποεκτέλεση σε άλλες μείζονες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν με ανάλωση μέρους του αποθεματικού».

Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το κίνητρο που δώσαμε στον ΦΠΑ, αλλά προπαντός η εμπεδωμένη κουλτούρα πληρωμών είχαν θετική επίπτωση στα έσοδα του Απριλίου, όπως και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν την πραγματική οικονομία (π.χ. τα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα)» και προσθέτει πως «τα ικανοποιητικά στοιχεία του Απριλίου δεν πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό, αφού από πλευράς φορολογικών εσόδων οι συνέπειες του lock-down θα μεγιστοποιηθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς στα φορολογικά έσοδα υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ όσων συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία και των επιπτώσεων στα φορολογικά έσοδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας