Προϊόντα αυγών μολυσμένα με fipronil εντοπίστηκαν στην Αυστρία

1336
αυστρία

Διευρύνεται σε όλο και περισσότερες χώρες το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών, στο πλαίσιο μιας όλο και επιταχυνόμενης κρίσης στην υγιεινή της διατροφικής αλυσίδας.
Εισαγόμενα προϊόντα αυγών στην Αυστρία είναι μολυσμένα με το τοξικό εντομοκτόνο fipronil (φιπρονίλ), ανέφερε η αυστριακή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.
«Fipronil εντοπίστηκε στο ένα τέταρτο των δειγμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αυστριακή Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (AGES), η οποία πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί 80 δείγματα από διάφορα προϊόντα.
Η μόλυνση διαπιστώθηκε σε προϊόντα χονδρικής που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία εστίασης και προέρχονταν από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πολωνία, ανέφερε η AGES, χωρίς να επεκταθεί.
«Η υψηλότερη μέτρηση που καταγράφηκε ήταν 0,1 μιλιγκράμ ανά κιλό ή περισσότερες από δέκα φορές χαμηλότερη από την υψηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στο Βέλγιο», ανέφερε η AGES.
Ορισμένες εθνικές εποπτικές αρχές στην Ευρώπη εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο πολλά μολυσμένα αυγά να εισήλθαν στη διατροφική αλυσίδα κυρίως μέσω μεταποιημένων προϊόντων όπως τα μπισκότα και τα κέικ.
Αν και μεγάλες ποσότητες μολυσμένων αυγών θα έπρεπε να καταναλωθούν για να υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία, το fipronil θεωρείται μέτρια τοξικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ανθρώπινα όργανα.
Χρησιμοποιείται ευρέως ως εντομοκτόνο αλλά η χρήση του στη διατροφική αλυσίδα, για παράδειγμα για την απολύμανση αχυρώνων, απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα φρέσκα αυγά που πωλούνται στην Αυστρία παράγονται ως επί το πλείστον εντός της χώρας και το υπουργείο Υγείας είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπήρχε οποιαδήποτε ένδειξη ότι η αυστριακή βιομηχανία πουλερικών είχε επηρεαστεί από το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών.
Οι πρώτες πληροφορίες για ύποπτες περιπτώσεις στην Αυστρία την περασμένη εβδομάδα αφορούσαν αυγά που μεταποιήθηκαν στο εξωτερικό και στη συνέχεια εισήχθησαν στη χώρα.
«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη μέχρι τώρα πως έχει εντοπιστεί fipronil σε αυστριακά προϊόντα, ειδικά σε φρέσκα αυστριακά αυγά», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ούλριχ Χέρτσογκ στη δημόσια ραδιοφωνία ORF.
Μέχρι στιγμής εκατομμύρια αυγά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ λόγω των φόβων που έχουν προκληθεί από τη χρήση του εντομοκτόνου fipronil και εκατοντάδες χιλιάδες πουλερικά μπορεί να θανατωθούν στην Ολλανδία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας