Προτελευταία η Ελλάδα: Ξεκινούν καθυστερημένα τεστ κατ’ οίκον από κινητές μονάδες

1594
τεστ

Η Iskra από την πρώτη στιγμή, πέρα από τα άλλα, επέμενε στην ανάγκη για την πραγματοποίηση μαζικών τεστ σε μεγάλα δείγματα του πληθυσμού σε όλη την Ελλάδα και η κυβέρνηση εκώφευε, αγνοώντας ότι έτσι δεν μπορεί να διαμορφώσει στρατηγική για την ανακοπή της εξάπλωσης των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να είναι η δεύτερη από το τέλος χώρα στην πραγματοποίηση τεστ σε όλη την Ευρώπη. Έστω και τώρα όμως, η αρχή με την πραγματοποίηση ευρύτερων τεστ που επιχειρεί να υλοποιήσει είναι και αυτή δειλή και ανεπαρκής. Μαζικά τεστ τώρα σε μεγάλη έκταση και σε όλη την Ελλάδα. Αυτός είναι ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία, χαράσσοντας με γνώση της κατάστασης την κατάλληλη στρατηγική.

Ξεκινά αύριο, Τετάρτη, η λειτουργία των 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορονοϊού COVID-19 κατ’ ́οίκον υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι λεπτομέρειες σύστασης και λειτουργίας των Κινητών Ομάδων Υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορονοϊού COVID-19.

Προβλέπεται η μίσθωση έως 500 οχημάτων, η εκπαίδευση 2.000 νέων επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και 1.000 μελών ΚΟΜΥ ειδικού σκοπού. Επιπλέον, η ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για τους σκοπούς των ΚΟΜΥ με υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό 100 νέων στελεχών, το οποίο θα εκπαιδευτεί για το σκοπό αυτό.

Οι περιοχές δραστηριοποίησής τους στην Επικράτεια προσδιορίζονται από τον ΕΟΔΥ, ως φορέα υλοποίησης, σύμφωνα με τη στρατηγική των ελέγχων και με κριτήριο την έμφαση που πρέπει να προσδίδεται σε τοπικούς ελέγχους συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών.

Οι ΚΟΜΥ που συστήνονται εντάσσονται στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διασυνδέονται μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και με άλλες οργανικές μονάδες παροχής υγείας. Ως επόπτης κάθε ΚΟΜΥ ορίζεται ένας γιατρός της οικείας ΤΟΜΥ είτε, σε περίπτωση έλλειψης, γιατρός της οικείας ΔΥΠΕ στην οποία η ΚΟΜΥ δραστηριοποιείται. Κάθε ΚΟΜΥ αποτελείται από κλιμάκιο τουλάχιστον δύο ατόμων, ένα νοσηλευτή και ένα οδηγό.

Οι προσλήψεις πραγματοποιούνται με  διαρκείας τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασής τους για ένα επιπλέον τρίμηνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας