Προσφυγόπουλα στο σκλαβοπάζαρο του σεξ για να επιβιώσουν

1014
προσφυγόπουλα

Κάθε άλλο παρά ιδανικές μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τις συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η κατάσταση, ωστόσο, είναι ακόμα χειρότερη για τα παιδιά.

Τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένα σ’ έναν σοκαριστικό φαύλο κύκλο κακοποίησης καθώς αναγκάζονται να εκδίδονται για να επιβιώσουν και κάποια αγοράζουν στη συνέχεια με τα «κέρδη» τους σεξουαλικές υπηρεσίες από γυναίκες, σημειώνει το Reuters, το οποίο στο ρεπορτάζ του αναφέρεται στις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Φάρος» για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Αθήνα, που είναι εκτεθειμένα στην εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με κρατικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 3.640 ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως αγόρια από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

«Συναντούμε ανήλικους που κινδυνεύουν, που είναι ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και πωλούν σεξουαλικές υπηρεσίες. Έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους» είπε ο Νταν Μπίσουας, ιδρυτής της οργάνωσης και πρόσθεσε στο περιθώριο του συνεδρίου «Γυναίκες Ηγέτες για την Παγκόσμια Υγεία» στο Λονδίνο, ότι ένα άλλο σοκαριστικό στοιχείο που διαπίστωσε η οργάνωση ήταν ότι «τα ίδια αγόρια που πωλούσαν σεξ, αγόραζαν επίσης σεξ».

Όπως αναφέρει ο Ντ. Μπίσουας, κάποια από τα προσφυγόπουλα στην Αθήνα, όχι μόνον γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, αλλά ότι και τα ίδια κακοποιούν στη συνέχεια γυναίκες, υπογραμμίζοντας πως η ομάδα του εργάζεται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσω της εκπαίδευσης.

«Από τη μία πλευρά εργαζόμαστε για ζητήματα προστασίας αναφορικά με την ασφάλεια αυτών των παιδιών. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να αλλάξουμε τη στάση που έχουν αυτά τα παιδιά έναντι των γυναικών. Πολλά απ’ αυτά τα αγόρια προέρχονται από πολιτισμικά περιβάλλοντα, όπου οι γυναίκες, σε κάποιες περιπτώσεις, θεωρούνται κατώτερες» είπε στο συνέδριο. «Τους μιλούμε, λοιπόν, για την ισότητα των φύλων και τον σεβασμό προς τις γυναίκες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει η UNICEF, πολλά μοναχικά παιδιά – μετανάστες μετακινήθηκαν χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί και να έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη και δεν έχουν συμπεριληφθεί στα επίσημα στοιχεία, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση και την κακοποίησή τους από διακινητές και ντόπιους κατοίκους.

Το 2017 έφθασαν σχεδόν 33.000 παιδιά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία, από τα οποία σχεδόν 20.000 ταξίδευαν μόνα τους ή χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όπως υπογραμμίζει η UNICEF, τα παιδιά αυτά αναγκάζονται να στηριχθούν στη «βοήθεια» των διακινητών, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση, περιλαμβανομένου του βιασμού, της καταναγκαστικής εργασίας, των ξυλοδαρμών, ακόμη και του θανάτου.

Πηγή: Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας