Πρέσπες: Δεν πάνε μακριά, αν δεν είναι εξαρχής κλινικά νεκρές

3697
λαφαζάνης
Δηλώσεις Παν. Λαφαζάνη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik και τον Ματθαίο Παπαοικονόμου-Σιδέρη.

Επόμενος στόχος είναι «η ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ», εκτιμά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία προειδοποιεί ότι φέρνει «αποσταθεροποιήσεις και εντάσεις».

Η Συμφωνία των Πρεσπών αφήνει ανοιχτό το έδαφος για «αποσταθεροποιήσεις και εντάσεις στην περιοχή», τονίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο Sputnik και προειδοποιεί ότι το επόμενο βήμα είναι η ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ολοκληρωθεί η «περικύκλωση της Ρωσίας».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πρώτα απ’ όλα και κυρίως μια νατοϊκή συμφωνία η οποία επισφραγίζει τη θηλειά του ευρωατλαντισμού στα δυτικά Βαλκάνια. Απομένει μόνο η ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ για να ολοκληρωθεί η νατοϊκή “μπότα” στην περιοχή και ο κύκλος περικύκλωσης της Ρωσίας. Επόμενος στόχος, όπως όλα δείχνουν, των αμερικανο-νατοϊκών αλλά και των γερμανικών κύκλων είναι η νατοϊκή ένταξη της Σερβίας», υπογραμμίζει ο κ. Λαφαζάνης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών
© SPUTNIK / PAVEL ONOYKO

«Τα Βαλκάνια, στο αμερικανο-ισραηλινό σχέδιο, είναι μια ζώνη προτεκτοράτων για την περικύκλωση της Ρωσίας και εξόρμησης για τους ιμπεριαλιστικούς και πολεμικούς σχεδιασμούς τους στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», προσθέτει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.Όπως επισημαίνει, η Δύση που βρίσκεται σε «διαδικασία φθοράς και παρακμής». δίνει «μεγάλη μάχη για να συγκρατήσει τις νεοψυχροπολεμικές της θέσεις».

«Μια ιμπεριαλιστική Δύση που βρίσκεται σε διαδικασία φθοράς και παρακμής, δίνει, μετά την ήττα και υποχώρησή της στη Συρία, μια μεγάλη μάχη για να συγκρατήσει τις νεοψυχροπολεμικές θέσεις της στην Ουκρανία, τη Βαλκανική και την επέκτασή τους, με το πρόσφατο μεταμοντέρνο πραξικόπημα των ΗΠΑ, στη Βενεζουέλα και στη Λατινική Αμερική».

Η Συμφωνία των Πρεσπών «παραδίδει τον Μακεδονισμό» και φέρνει κίνδυνο «αποσταθεροποιήσεων», υπογραμμίζει ο κ. Λαφαζάνης. Εκτιμά όμως ότι «δε θα πάει μακριά» καθώς έχει απορριφθεί από τους δύο λαούς.

Σημαίες Ελλάδας και πΓΔΜ

«Η Συμφωνία των Πρεσπών παραδίδει τον Μακεδονισμό (γλώσσα και εθνότητα) στη γειτονική χώρα, αφήνοντας ανοιχτό το έδαφος για αποσταθεροποιήσεις και εντάσεις στην περιοχή και περιπέτειες σε βάρος της Ελλάδας. Η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, έχει μια αχίλλειο πτέρνα, δεν είναι δεκτή από τους δύο λαούς — και τον ελληνικό λαό και τον λαό της FYROM. Κι αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί λένε με βασιμότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δε θα πάει μακριά, εάν δεν είναι και πρόωρα, πολιτικά και κοινωνικά νεκρή», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ΛΑΕ.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα χρειάζεται μια «διαφορετική εξωτερική πολιτική», με ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία, επισημαίνει ο πρώην υπουργός.

«Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή την ώρα, πολύ περισσότερο από χτες, μια διαφορετική εξωτερική πολιτική η οποία θα στοχεύει στη φιλία και τη συνεργασία στα Βαλκάνια, μακριά από κηδεμονεύσεις, εξαρτήσεις, αλυτρωτισμούς και επεκτατικές διαθέσεις, όπως χρειάζεται μια άλλη πολιτική η οποία θα κλείνει την πόρτα στη μονοδιάστατη αμερικανο-ατλαντική οπτική και θα αναπτύσσει πολυδιάστατες εξωτερικές σχέσεις, ειδικότερα με τη Ρωσία με την οποία η χώρα μας πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγικά αναβαθμισμένη πολιτική και οικονομική σχέση συνεργασίας. Αυτές οι επιλογές για τη χώρα μας ανταποκρίνονται στα εθνικά της συμφέροντα και στα συμφέροντα ασφάλειάς της, αλλά κυρίως ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ειρήνη, συνεργασία, φιλία και σταθερότητα στην περιοχή μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας