ΠΟΥ: Δεν αρκεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για έξοδο από πανδημία

719
ΠΟΥ: Δεν αρκεί η χορήγηση αναμνηστικών

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρχει η αυταπάτη ότι αρκεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για την έξοδο από την πανδημία της Covid-19.

Επιπλέον είπε ότι τα προγράμματα αναμνηστικών δόσεων που εφαρμόζουν 120 χώρες μπορεί και να βοηθούν τον ιό να μεταλλαχτεί!

«Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις και αυτές δεν είναι ένα πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως προβλέπαμε» δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση έχουν κάθε πιθανότητα να παρατείνουν την πανδημία, παρά να της βάλουν τέλος, διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, προσφέροντας έτσι στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί» υπογράμμισε ο δρ Τέντρος.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι εκείνοι που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση», επέμεινε και πρόσθεσε: «Και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς” για το γεγονός ότι “τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά εναντίον των παραλλαγών Δέλτα όπως και Όμικρον».

«Καθώς πλησιάζουμε στο νέο έτος, πρέπει όλοι να μάθουμε από τα επώδυνα μαθήματα που μας δίδαξε αυτή η χρονιά, Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας της COVID-19», είπε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.

Σύμφωνα με την επιτροπή ειδικών του Π.Ο.Υ. στον τομέα της εμβολιαστικής πολιτικής (SAGE), τουλάχιστον 126 χώρες έχουν ήδη δώσει οδηγίες για χορήγηση αναμνηστικής δόσης ή για επιπλέον εμβολιασμό (των παιδιών για παράδειγμα) και 120 από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές εκστρατείες. Στη μεγάλη πλειονότητα, χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, ενώ “καμία φτωχή χώρα δεν έχει ακόμη εισαγάγει πρόγραμμα χορήγησης αναμνηστικής δόσης”, υπογραμμίζει η SAGE σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας