Πολιτική κρίση για τη συμμετοχή των Αλβανών στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και αντιπαράθεση ΕΕ-Ρωσίας

2160
Σκόπια

Οξύνεται η πολιτική σύγκρουση στα Σκόπια, με τον πρόεδρο Ιβάνοφ να μην κάνει πίσω -παρά τις εκκλήσεις της Μογκερίνι, η οποία βρέθηκε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ για να μεσολαβήσει- από την απόφασή του να μπλοκάρει το σχηματισμό κυβέρνησης από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υπό τον Ζάεφ με τη συνεργασία αλβανικών κομμάτων. Διαδηλώσεων συνέχεια, ενώ στο κάδρο μπήκε και η Ρωσία, κατηγορώντας την ΕΕ για παρέμβαση.
Η προσπάθεια της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι κατέληξε χωρίς απτά αποτελέσματα, με την αξιωματούχο να αναχωρεί από τα Σκόπια. Η Μογκερίνι είχε συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ όσο και με τους ηγέτες των κομμάτων όλου του πολιτικού και εθνοτικού φάσματος.
«Πρέπει να πέσουν οι τόνοι ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή αυτής της πολιτικής και θεσμικής κρίσης σε εθνοτική σύγκρουση ή, ακόμη χειρότερα, σε γεωπολιτική διαμάχη» είπε η Μογκερίνι.
Ο πρόεδρος Ιβάνοφ μπλοκάρει τη συνεργασία των σοσιαλιστών με τα αλβανικά κόμματα, επιχειρηματολογώντας πως μέρος της συμφωνίας για ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας απειλεί «την εθνική ανξερτησία, την ενότητα και την ανεξαρτησία» της ΠΓΔΜ. Ενδιάμεσα, και η Ρωσία επέκρινε την συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας από οπαδούς του απερχόμενου πρωθυπουργού και ηγέτη του κόμματος VMRO DPMNE, με αίτημα να μη δοθεί η εντολή στον Ζόραν Ζάεφ και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Παράλληλα, δήλωση από την πλευρά του αρχηγού του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι πως μεθοδεύεται «ουκρανικό σενάριο» πυροδότησε εικασίες και φήμες ότι οι οπαδοί του Νίκολα Γκρουέφσκι σχεδιάζουν να αποκλείσουν το κοινοβούλιο για να εμποδίσουν την είσοδο των νεοεκλεγέντων βουλευτών των άλλων κομμάτων και την προκήρυξη, μέχρι τις 5 Μαρτίου, από τη Βουλή δημοτικών εκλογών.

Παρέμβαση υποκρισίας και Πόντιου Πιλάτου από τον Γκάμπριελ στην ονομασία της ΠΓΔΜ

Στο πλαίσιο της σημερινής κυβερνητικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ανέγνωσε μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ενώ επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανώφ για την άρνηση του να αναθέσει το σχηματισμό της κυβέρνησης στον ως τώρα αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζαέφ, ο κ. Γκάμπριελ καλεί τον πολιτικό κόσμο των Σκοπίων να συμπεριφερθεί με ευθύνη, να μετριάσει τη ρητορική του και να κάνει το παν ώστε να μην προκληθεί ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων.
Να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας
Σε άλλο σημείο της δήλωσης ο κ. Γκάμπριελ εκφράζεται «κατηγορηματικά» υπέρ μιας «περαιτέρω προσέγγισης» της χώρας στην Ε.Ε., ενώ όπως δηλώνει στη συνέχεια «λυπούμαστε ιδιαίτερα που το άλυτο θέμα της ονομασίας εμποδίζει εδώ και χρόνια μια μεγαλύτερη πρόοδο» αυτής της διαδικασίας. «Αυτό έχει σίγουρα συμβάλει αποφασιστικά στην σημερινή κλιμάκωση της κατάστασης», εκτιμά ο κ. Γκάμπριελ για να συμπεράνει ότι «σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητικότητα.».
Στην ερώτηση της Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ αν κατά αυτό τον τρόπο ο Gερμανός υπουργός ασκεί και κριτική στα Ηνωμένα Έθνη για τη στασιμότητα που επικρατεί στο θέμα της ονομασίας, ο Μάρτιν Σέφερ απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση. «Σαφώς και ο ΟΗΕ καλείται να ασχοληθεί με το ζήτημα» τόνισε ο κ. Σέφερ, «αλλά αυτό δεν αποκλείει την παροχή καλών υπηρεσιών στο παρασκήνιο» από τη γερμανική κυβέρνηση.
Ο Μάρτιν Σέφερ θύμισε τις επανειλημμένες συνομιλίες στο παρελθόν γύρω από αυτό το ζήτημα πού είχε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ με τους ομολόγους του στην Αθήνα και στα Σκόπια. «Θα θέλαμε μια καλή λύση», τόνισε, «και θα επιθυμούσαμε πράγματι ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ να μη χρειάζεται να χρησιμοποιεί, ας πούμε, και τα επόμενα δέκα χρόνια τέτοια «λεκτικά τερατουργήματα» (δηλαδή, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) για να αναφερθεί σε μια χώρα.» Ενώ εξέφρασε κατανόηση για τις διαφορετικές θέσης που τηρούν οι δύο χώρες στο θέμα της ονομασίας, ο κ. Σέφερ επισήμανε πως η Γερμανία δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί δεν στάθηκε δυνατόν «τον 21ο αιώνα και μετά από 20 χρόνια να βρεθεί μια κάπως λογική λύση.»
Όπως τόνισε, «τόσο δύσκολο δεν είναι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας