Ποιοι διαχειρίζονται τα Airbnb στην Ελλάδα-Σε εταιρείες το 50% των ακινήτων

705
airbnb

Ένα πραγματικό «χρηματιστήριο» έχει στηθεί γύρω από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, στην Ελλάδα, με δεκάδες εταιρείες να διεκδικούν σημαντικό ποσοστό της πίτας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, από τα 88.000 ακίνητα που είναι καταχωρημένα στην πλατφόρμα Airbnb -καθώς και της Booking και του HomeAwayπάνω από 40.000 έχουν περάσει στη διαχείριση εταιρειών VRM. Πρόκειται για τις εταιρείες Vacation Rental Management (διαχείριση ενοικιάσεων για διακοπές), οι οποίες «παρακρατούν» το 10% έως και το 30% των εισπράξεων από τη βραχυχρόνια μίσθωση, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Οι VRM εταιρείες αναλαμβάνουν τη διαχείριση της αγγελίας σε Airbnb, Booking, HomeAway, Expedia, Agoda και σε πολλές ακόμη πλατφόρμες, προετοιμάζουν το ακίνητο, διαθέτουν συνεργεία καθαρισμού, ενώ μπορούν να υποδέχονται τους επισκέπτες.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση μιας VRM, με έδρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που διαχειρίζεται πάνω από 60 ακίνητα στην Αθήνα και στην Κέα.

«Πάρτι» εταιρειών στο Airbnb: Πόσοι έχουν πάνω από πέντε ακίνητα

Τα στοιχεία για την «εκρηκτική» άνθηση των εταιρειών VRM που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν και τα δεδομένα που παραχώρησε η AirDNA. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, στην Ελλάδα υπάρχουν ενεργοί 44.780 λογαριασμοί ιδιοκτητών ακινήτων.

Οι 35.446 χρήστες εξ αυτών έχουν καταχωρίσει και διαχειρίζονται μόνο ένα ακίνητο. Παρά ταύτα, υπάρχουν 1.852 λογαριασμοί -πολλοί εξ αυτών είναι VRM- που διαχειρίζονται τουλάχιστον πέντε -και πολύ περισσότερες- αγγελίες στο Airbnb.

Από τα στοιχεία της AirDNA προκύπτει επίσης ότι 7.482 λογαριασμοί-χρήστες διαχειρίζονται από 2 έως και 4 ακίνητα στο Airbnb. Ακόμη μικρότερο είναι το ποσοστό των ιδιοκτητών που προσφέρουν μόνο ένα ακίνητο στην Αθήνα. Σύμφωνα με την AirDNA, πρόκειται για 3.872 χρήστες-ιδιοκτήτες, σε ένα σύνολο άνω των 11.000 ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι υποστηρικτές της τάσης των VRM τονίζουν ότι αυτού του τύπου οι εταιρείες έχουν ανοίξει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας (υποδοχή, υποστήριξη επισκεπτών, καθαριότητα, μετακινήσεις κ.λπ.) στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, έχουν καταγραφεί και καταγγελίες για «μαύρη» εργασία, υπερεργασία και υποαμειβόμενα πόστα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το «τοπίο» των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα διαφοροποιηθεί σημαντικά από το προσεχές φθινόπωρο. Όπως ανέφερε o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, εκτιμάται ότι έως και 30.000 ακίνητα, που προσφέρονται σήμερα μέσω Airbnb και Booking, το φθινόπωρο θα επιστρέψουν στις «παραδοσιακές» μακροχρόνιες μισθώσεις.

Αιτία για αυτή τη στροφή είναι η υπερπληθώρα ακινήτων που έχουν καταχωριστεί στο Airbnb, γεγονός που, ταυτόχρονα, έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των διαθέσιμων σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση, καθώς και σε υπέρογκα ενοίκια, ακόμα και στις λαϊκές συνοικίες της χώρας.

πηγή: Κώστας Καντούνης iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας