Πετρέλαιο θέρμανσης: ξεκινάει σήμερα η διάθεση με τιμές “φωτιά”

872
Πετρέλαιο θέρμανσης

Σήμερα Δευτέρα (15/10) ξεκινάει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και η μέση τιμή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 1,14 ευρώ το λίτρο, αλλά σε πολλές περιοχές στα μεγάλα αστικά κέντρα (σ. ότι στις περιοχές αυτές ζει περίπου το 80% του πληθυσμού) υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 1,17 ευρώ, την ίδια ώρα που στην ηπειρωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές, η τιμή θα ξεπεράσει το 1,20 ανά λίτρο και στα νησιά το 1,28 – 1,30 ευρώ ανά λίτρο.

Συνεπώς, η τιμή υπολογίζεται ότι είναι 20% ακριβότερη από πέρυσι, αφού τον Οκτώβριο του 2017 είχε ξεκινήσει από 0,95 ευρώ ανά λίτρο.

Για την ώρα, καμμία νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει εκδοθεί που να αλλάζει τους δικαιούχους επιδόματος και το κονδύλι που έχει απομείνει στον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα πετρελαίου είναι μόλις 15 εκατ. ευρώ(!), που επαρκούν μόλις για τη διάθεση επιδότησης 12,5 λεπτών ανά λίτρο(!) σε όσους πληρούν πολύ χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι πριν το Μνημόνιο το πετρέλαιο θέρμανσης διετίθετο με χαμηλό φόρο για να είναι προσιτό στα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις δινόταν και επίδομα πετρελαίου. Κατά την τελευταία τριετία οι φόροι στα καύσιμα ανέβαιναν και το επίδομα μειωνόταν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας