Περού: Διένεξη κυβέρνησης με Pfizer.H Pfizer αποποιείται ευθυνών για το εμβόλιο

1982
Περού «διένεξη» κυβέρνησης με Pfizer

Βραζιλία και Αργεντινή έχουν διενέξεις με την Pfizer για την ίδια αιτία

Η υπουργός Υγείας του Περού δήλωσε χθες Τρίτη ότι έχει ενσκήψει «διένεξη», η οποία αφορά ρήτρα για την αποποίηση νομικών ευθυνών, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Λίμα για να εξασφαλίσει δόσεις του εμβολίου που παράγουν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech.

«Κίνδυνοι για τις επόμενες γενιές»

Η Πιλάρ Μασέτι εξήγησε ενώπιον του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση του Περού βρίσκεται σε «μόνιμη επαφή» με την Pfizer από τον Ιούλιο, όμως στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών τον Δεκέμβριο υπήρξε διαφωνία.

Υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, εξαιτίας της εμπιστευτικής φύσης των συνομιλιών, η υπουργός ανέφερε πως η διένεξη σχετίζεται με την «αποποίηση σημαντικών στοιχείων», ιδίως με την «ασυλία» της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας από νομική σκοπιά.

«Είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε το εμβόλιο, όμως είναι επίσης αλήθεια πως υπάρχουν διαστάσεις» οι οποίες «αφορούν την εθνική μας κυριαρχία που πρέπει να προστατεύσουμε», και «αφορούν κινδύνους για τις επόμενες γενιές», εξήγησε η κυρία Μασέτι.

Εντονες επιφυλάξεις

Κι άλλες χώρες, ιδίως η Βραζιλία και η Αργεντινή, έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τη ρήτρα περί αποποίησης νομικής ευθύνης στις διαπραγματεύσεις τους με την Pfizer.

Στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφεραν χθες Τρίτη ότι προσπαθούν, σε συνεργασία με διάφορες κυβερνήσεις να επιλύσουν το ζήτημα της αποποίησης νομικής ευθύνης, εξηγώντας ότι έχει αναδειχθεί σ’ ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τη σύναψη συμφωνιών εφοδιασμού με εμβόλια εναντίον του SARS-CoV-2.

Στο Περού έχουν γίνει κλινικές δοκιμές υποψήφιων εμβολίων για τον νέο κοροναϊό, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Sinopharm (Κίνα), της Johnson & Johnson (ΗΠΑ) και της AstraZeneca (Βρετανία/Σουηδία), ενώ η κυβέρνηση στη Λίμα διεξάγει επίσης διαπραγματεύσεις για να προμηθευτεί εμβόλια κι από άλλες εταιρείες, συνόψισε η Πιλάρ Μασέτι.

Είχε διακόψει και με την AstraZeneca

Η περουβιανή υπουργός Εξωτερικών Ελίσαμπετ Αστέτε δήλωσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής τον περασμένο μήνα πως η Λίμα έχει ξαναρχίσει συνομιλίες με την AstraZeneca, τις οποίες είχε διακόψει τον Οκτώβριο, ερίζοντας ότι η εταιρεία, που ανέπτυξε το εμβόλιό της σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν της έδινε επαρκή στοιχεία για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του προϊόντος της.

Η κυβέρνηση του Περού έχει εξάλλου υπογράψει συμφωνία που προβλέπει τον εφοδιασμό της χώρας με 13,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX, που συνδιευθύνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η συμμαχία GAVI.

Η κυρία Μασέτι είπε στο Κογκρέσο πως η Λίμα αντιλαμβανόταν ότι οι δόσεις αυτές θα παραδίδονταν στη χώρα τον Ιούλιο, αλλά «πρόσφατα» ενημερώθηκε από τον COVAX πως μπορούν να αναμένονται πολύ πιο σύντομα, «μέσα στους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς».

Πηγή: ΑΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας