Παραχωρούμε τη βάση της Σούδας και δίνουμε 3 δισεκ. δολάρια για εξοπλισμούς, για να κερδίσουμε την «εύνοια» των ΗΠΑ!

2727
σύμμαχοι

Την ανάγκη να αξιοποιήσουν την Ελλάδα και τις στρατιωτικές υποδομές της , ως γεωγραφικό – στρατιωτικό χώρο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μόνο που εξ’ ορισμού, μια τέτοια συναλλαγή και μάλιστα με επίδικο, τα εθνικά μας συμφέροντα, θα είναι ετεροβαρής. Επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στα μέσα Οκτωβρίου (πιθανόν στις 17 Οκτώβριου), όπως επιμένουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές (σε Ουάσιγκτον και Αθήνα), παρότι, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο. Στην περίπτωση που ευοδωθούν οι προσπάθειες και πραγματοποιηθεί το υπερατλαντικό ταξίδι του Πρωθυπουργού, προετοιμάζονται πυρετωδώς συναντήσεις του Α. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και στην Νέα Υόρκη με επιχειρηματίες υποψήφιους επενδυτές στη χώρα μας , καθώς και με κορυφαία στελέχη του Αμερικανικού στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος, με κορυφαία φυσικά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο και τη συνάντησή του, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τράμπ.
Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά, να έρθουν αμερικανοί επενδυτές στη χώρας μας, να προχωρήσει η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και να στηρίξει η αμερικανική Κυβέρνηση το ελληνικό αίτημα, για σημαντική ελάφρυνση του χρέους, όπως προτείνει και το ΔΝΤ, αίτημα που συναντά την πείσμονα άρνηση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.
Παράλληλα, η ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει μια αναβαθμισμένη ελληνοαμερικανική συμφωνία για την αεροναυτική βάση της Σούδας , καθώς επίσης και την συμμετοχή των αμερικανικών Πολεμικών Βιομηχανιών σε κορυφαία και δαπανηρά νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με κόστος που υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ΣΟΥΔΑ: Ο Πρωθυπουργός και μετά από θετικές εισηγήσεις των συναρμοδίων Υπουργών Εθνικής Άμυνας Π. Καμένου και Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, έχει πιστεί, ότι θα πρέπει να υπογραφεί άμεσα, μια νέα ιδιαιτέρως αναβαθμισμένη συμφωνία για τη βάση της Σούδας, που θα εντάσσεται όμως στο συνολικό πακέτο των ελληνοαμερικανικών πολιτικο-οικονομικών σχέσεων.
Η αεροναυτική βάση της Σούδας , λόγω των εξελίξεων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει κομβικό ρόλο στα Στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ. Η αεροναυτική βάση της Σούδας αποτελεί το βασικότερο στήριγμα του 6ου στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο (ανεφοδιασμός, συντήρηση, ψυχαγωγία προσωπικού), ενώ από κει εφορμούν τα αμερικανικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να επεκτείνουν τις, ήδη τεράστιες, επιχειρησιακές δυνατότητες της Σούδας.
Εκσυγχρονισμός των μαχητικών F-16 και αγορά των F-35: Η Τουρκία, που με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του συστήματος εξουσίας Ερντογάν, «απομακρύνεται» από τη Δύση, ενώ αναβαθμίζει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και το Ιράν, αλλά και τα νέα εξοπλιστικά σχέδιά της, θα αποτελέσει κεντρικό θέμα των συζητήσεων του έλληνα πρωθυπουργού και των υπουργών που θα τον συνοδεύουν στις ΗΠΑ , με στελέχη της αμερικανικής Κυβέρνησης και της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας.
Η Τουρκία, συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin και θα έχει προμηθευτεί 100 αεροσκάφη 5ης γενιάς , μέχρι το 2025, με τα πρώτα 8 να φτάνουν στις αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας μέχρι το τέλος του 2018. Το καθένα από αυτά κοστίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.
Το μαχητικό αεροσκάφος F-35 που θα αποκτήσει η Τουρκία, είναι ένα κατεξοχήν επιθετικό όπλο , που έχει την ικανότητα να διεισδύσει αθέατο μέσα στον εχθρικό εναέριο χώρο, αποφεύγοντας την εχθρική αεράμυνα και να πλήττει με υψηλή ακρίβεια στρατηγικούς στόχους.
Επιπλέον η Τουρκία συμφώνησε με τη Ρωσία και παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, θα προμηθευτεί το οπλικό σύστημα S-400, που αποτελεί την αιχμή της ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας. Το S-400 είναι το αντιπυραυλικό σύστημα νέας γενιάς της Ρωσίας, που μπορεί να φέρει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων ικανούς να καταστρέφουν στόχους στον αέρα. Είναι σχεδιασμένο, για να εντοπίζει και να καταστρέφει διάφορους στόχους, από αναγνωριστικά αεροσκάφη μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους ΚΡΟΥΖ.
Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία, σε συνδυασμό με την αγορά 100 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II τύπου stealth ( το αεροσκάφος που παραμένει «αόρατο»), ανατρέπουν δραματικά σε βάρος της Ελλάδας την σημερινή σχετική ισορροπία αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο.
Το ΚΥΣΕΑ , μετά από πρόταση του ΓΕΑ, αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμιση των 129 μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block 50, Block 52+ και Block 52 + Advanced Fighting Falcon σε F-16 Block 60.
Οι διαδικασίες αναβάθμισης των F-16 προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου 10 χρόνια και το κόστος του προγράμματος αναμένεται να προσεγγίσει το 1,2 με 1,4 δισ.ευρώ και θα γίνει από την κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Η αμερικανική εταιρία, δεν έχει στείλει μέχρι τώρα την οικονομική προσφορά της , ώστε να αξιολογηθεί και ακολούθως να ψηφιστεί στη Βουλή. Εκτιμάται, ότι λίγες μέρες πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, θα ενημερωθεί αρμοδίως ο Α. Τσίπρας για το συνολικό κόστος της αναβάθμισης των F-16.
Παράλληλα με την αναβάθμιση των F-16, η Κυβέρνηση με επιστολή του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου, ζήτησε , από την Lockheed Martin πληροφορίες για την τιμή, τη διαθεσιμότητα των πέμπτης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth, αλλά και το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΑΒ σε κάποιο υποκατασκευστικό έργο. Η Πολεμική Αεροπορία, ζήτησε την αγορά 20 αεροσκαφών stealth τύπου F-35. Η αμερικανική εταιρεία δέχτηκε να κάνει δωρεάν μια πλήρη μελέτη και εκτιμάται ότι θα φτάσει στα χέρια του Πρωθυπουργού, λίγο πριν αναχωρήσει ια για τις ΗΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος για τα 20 αεροσκάφη F-35, δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισεκ. Δολάρια.
Συνολικά, για την αναβάθμιση των F-16, μαζί με την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμεύσει ένα ποσό περίπου στα 3 δισεκ. Δολάρια. Η Lockheed Martin, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να μεσολαβήσει, ώστε αμερικανικές Τράπεζες, να χορηγήσουν το ποσό αυτό, με μορφή χαμηλότοκου δανείου με 20ετή χρόνο αποπληρωμής.
Ασφαλώς, η προσπάθεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να ζητήσει προστασία από τις ΗΠΑ, θα κοστίσει και πάλι πολύ ακριβά.
Ας έχουν υπόψη τους οι Κυβερνώντες ότι «τα νομικά επιχειρήματα και οι συμφωνίες έχουν αξία, μόνο όταν εκείνοι που τα επικαλούνται είναι περίπου ισόπαλοι σε δύναμη και ότι, αντίθετα, ο ισχυρός επιβάλλει ό, τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του το επιβάλλει η αδυναμία του» (Θουκυδίδης). Συνεπώς, οι ελληνοαμερικανική συμφωνία (ή και συμφωνίες) ειδικά στον στρατιωτικό και γεωπολιτικό και γεωοικονομικό τομέα, θα είναι Λεόντειος συμφωνία (είναι η συμφωνία ή η σύμβαση που αποφέρει πολλά οφέλη σε κάποιον και ελάχιστα σε κάποιον άλλον), φυσικά σε βάρος της Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας