Παραλλαγές Covid: Ποιες είναι και γιατί μπορεί να αχρηστεύουν τα εμβόλια

498
γιατί μπορεί να αχρηστεύουν τα εμβόλια

Παραλλαγές Ανησυχίας, Ενδιαφέροντος και Υψηλών Συνεπειών, είναι οι τρεις κατηγορίες στις οποίες κατηγοριοποιούνται οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αναλόγως με την μεταδοτικότητα και την ανταπόκρισή τους στα εμβόλια

Οι παραλλαγές του COVID-19 κατηγοριοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: «παραλλαγές ανησυχίας» (VOC), «παραλλαγές ενδιαφέροντος» (VOΙ) και «παραλλαγές σοβαρών συνεπειών» (VOΗC).
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC) κατέταξαν την παραλλαγή Delta στις «παραλλαγές ανησυχίας» (VOC) στις 15 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το CDC, οι VOCs μπορεί να είναι πιο μεταδοτικές, πιο επικίνδυνες, λιγότερο ευαίσθητες στις διαθέσιμες θεραπείες ή πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
Το CDC αναφέρει ότι μια παραλλαγή ταξινομείται ως παραλλαγή ενδιαφέροντος εάν εμφανίζει «συγκεκριμένους γενετικούς δείκτες που έχουν συσχετιστεί με αλλαγές στη δέσμευση των υποδοχέων, μειωμένη εξουδετέρωση από αντισώματα που δημιουργήθηκαν έναντι προηγούμενης λοίμωξης ή εμβολιασμού, μειωμένη αποτελεσματικότητα των θεραπειών, πιθανές διαγνωστικές επιπτώσεις, ή προβλέπεται αύξηση της μεταδοτικότητας ή της σοβαρότητας της νόσου».
Πιθανότατα θα έχουμε μια παραλλαγή αυτού που ονομάζουμε παραλλαγή ενδιαφέροντος κάθε λίγες εβδομάδες“, δήλωσε την Τρίτη η Επίτροπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Σικάγου, Δρ. Allison Arwady.
“Όπως αυτός ο ιός λειτουργεί.

Παραλλαγές ανησυχίας» (VOC)

Μια παραλλαγή ανησυχίας είναι εκείνη στην οποία “υπάρχουν ενδείξεις αύξησης της μεταδοτικότητας, πιο σοβαρών ασθενειών (π.χ. αυξημένες νοσηλείες ή θάνατοι), σημαντική μείωση της εξουδετέρωσης από αντισώματα που δημιουργήθηκαν κατά την προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό, μειωμένη αποτελεσματικότητα θεραπειών ή εμβολίων, ή αποτυχίες διαγνωστικής ανίχνευσης», σύμφωνα με το CDC.
“Μόλις δούμε μια παραλλαγή ενδιαφέροντος να έχει σαφές αντίκτυπο, που σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτική, μπορεί να μην ανταποκρίνεται σε μια θεραπεία, ή κάνει τους ανθρώπους πιο άρρωστους – την αναγνωρίζουμε ως παραλλαγή ανησυχίας”, δήλωσε η Arwady.

Παραλλαγές ενδιαφέροντος (VOI)

Παραλλαγές ενδιαφέροντος σημαίνουν ότι έχουμε δει πολλές ίδιες γενετικές μεταλλάξεις να αναδύονται και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο τον αναζητούν κάθε φορά.
Ένας ιός οπουδήποτε στον κόσμο λαμβάνει αυτήν τη γενετική αλληλουχία, ενημερώνεται μια βάση δεδομένων που μοιράζεται διεθνώς, ώστε να μπορούμε πραγματικά να δούμε τι αναδύεται.
Όταν εμφανιστεί μια παραλλαγή ενδιαφέροντος, αμέσως κινητοποιείται ο μηχανισμός παρακολούθησης.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ και του CDC παρακολουθούν περισσότερες παραλλαγές που ονομάζουν “παραλλαγές ενδιαφέροντος” (VOI).
Όπως και οι VOC, οι VOI μπορεί να είναι πιο μεταδοτικές, ικανές να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα, πιο ανθεκτικές στις διαθέσιμες θεραπείες ή πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
Υπάρχει λιγότερη έρευνα για τον αντίκτυπό τους σε λοιμώξεις και νοσηλείες σε σύγκριση με τις VOC.
Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν εστίες σε πολλές χώρες, αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο οι VOC.
Οι VOI “ενδιαφέρουν” ορισμένες χώρες με βάση τα ποσοστά μόλυνσης, γι ‘αυτό και ορισμένες VOI παρατίθενται στον ιστότοπο του CDC, αλλά όχι του WHO και αντίστροφα.
Στις 30 Αυγούστου, ο ΠΟΥ πρόσθεσε την παραλλαγή Μu στη λίστα VOI, η οποία περιλαμβάνει τις παραλλαγές eta, iota, kappa και lambda.
Οι άλλες VOI σύμφωνα με τον ΠΟΥ ή το CDC είναι οι παραλλαγές eta, iota, kappa, lambda και ανώνυμες (B.1.617.3).
Καμιά από αυτές τις VOI δεν αντιπροσωπεύει επί του παρόντος ένα σημαντικό ποσοστό των λοιμώξεων COVID-19 στις ΗΠΑ

Παραλλαγές σοβαρών συνεπειών» (VOΗC)

Τέλος, μια παραλλαγή υψηλής συνέπειας “έχει σαφές ενδείξεις ότι τα μέτρα πρόληψης ή τα ιατρικά αντίμετρα έχουν μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές“.
Είναι, μια παραλλαγή στην οποία «το εμβόλιο δεν λειτουργεί καθόλου καλά».
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν παραλλαγές υψηλής συνέπειας.

Ποιες παραλλαγές παρακολουθούνται μέχρι τώρα; Να τι γνωρίζουμε:

Στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν επί του παρόντος τέσσερις παραλλαγές που χαρακτηρίζονται ως “παραλλαγές ανησυχίας” από το CDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19, σημαίνει ότι ο ιός μεταλλάσσεται γρήγορα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανακαλύπτονται πολλές νέες παραλλαγές σε μέρη με τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης και μεγάλο αριθμό μη εμβολιασμένων ατόμων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία και η Βραζιλία.
«Οι ιοί μεταλλάσσονται, αλλάζουν τη μορφή τους συνεχώς», δήλωσε η ιατρική συνεργάτιδα του ABC News, Δρ Simone Wildes, πιστοποιημένη γιατρός μολυσματικών ασθενειών και ειδικός δημόσιας υγείας στο South Shore Health στο Weymouth, Μασαχουσέτη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το CDC παρακολουθούν ελαφρώς διαφορετικές παραλλαγές, ανάλογα με το αν η παραλλαγή αποτελεί απειλή παγκοσμίως, ή μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρόσφατα, για παράδειγμα, ο ΠΟΥ ονόμασε μια νέα παραλλαγή που ονομάζεται “Μu” επειδή εξαπλώνεται σε ορισμένες χώρες, αλλά το CDC δεν έχει ορίσει αυτήν την παραλλαγή επειδή δεν θεωρείται απειλή στις ΗΠΑ
“Δεν ασχολούμαστε μόνο με έναν ιό, έχουμε να κάνουμε με πολλούς ιούς.
Επειδή υπήρχε ανεξέλεγκτη αντιγραφή σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δημιουργήσαμε παραλλαγές πέρα ​​από τις μεταλλάξεις”, δήλωσε ο Δρ Todd Ellerin, ιατρικός συνεργάτης του ABC News και διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στο South Shore Health.
Χιλιάδες παραλλαγές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, αλλά οι περισσότερες από αυτές δεν αλλάζουν τον τρόπο δράσης του ιού.
Οι ειδικοί εργάζονται συνεχώς για να καταλάβουν σε ποιες παραλλαγές πρέπει να εστιάσουμε και πώς αλλάζουν τον τρόπο καταπολέμησης του COVID-19.

Παραλλαγές ανησυχίας (VOC)

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο λίγες σχετικά τέτοιες παραλλαγές COVID-19.
Όλες οι τρέχουσες πτητικές οργανικές ενώσεις έχουν όλες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακμής του ιού, η οποία λειτουργεί ως κλειδί για να διεισδύσει στα κύτταρα για να τα μολύνει.
Και αυτό είναι μια πιθανή ανησυχία γιατί η πρωτεΐνη αιχμής από την αρχική έκδοση του ιού είναι αυτό που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για να σχεδιάσουν και τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια.
Είναι επίσης αυτό που προσκολλώνται οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, έτσι ώστε ο ιός να μην μπορεί να εισχωρήσει στα κύτταρά σας, ουσιαστικά “εξουδετερώνοντας” την απειλή.
Μέχρι στιγμής καμία από αυτές τις μεταλλάξεις δεν έχει αλλάξει τον ιό αρκετά για να υπονομεύσει τα εμβόλια.

Alpha (Α) παραλλαγή (B.1.1.7)

Η παραλλαγή Alpha εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρήθηκε ότι εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.
Διαδόθηκε στην Ευρώπη πριν φτάσει στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020 και ήταν το κυρίαρχο ιικό στέλεχος στην Αμερική μέχρι τις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους.
Σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος της Wuhan, η παραλλαγή Alpha είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική και οδήγησε σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, η παραλλαγή Alpha είναι ευαίσθητη στα διαθέσιμα εμβόλια, σύμφωνα με το CDC.
Οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την καταπολέμηση του ιού, εξακολουθούν να λειτουργούν ενάντια στην Alpha παραλλαγή.

Παραλλαγή Beta (Β) (B.1.351, B.1.351.2, B.1.351.3)

Η παραλλαγή Beta εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Οκτώβριο του 2020 πριν φτάσει στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021.
Όπως και η Alpha παραλλαγή, είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος.
Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγουμε τα εξουδετερωτικά αντισώματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα αμυντικά μας συστήματα – φυσική ανοσία μετά από μόλυνση, εμβόλια και μονοκλωνικά αντισώματα- δυσκολεύονται να εμποδίσουν τον ιό να εισχωρήσει στα κύτταρα.
Αυτό καθιστά την παραλλαγή Beta πιο δύσκολη στη θεραπεία και πιο πιθανό να προκαλέσει επανεμφάνιση ή σημαντική μόλυνση σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος.
Πρώιμες μελέτες από τη Νότια Αφρική και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και θάνατο σε άτομα κάτω των 60 ετών.
Ενώ η Beta αποτελούσε μια μειοψηφία λοιμώξεων στις αρχές του 2021, επί του παρόντος, υπάρχουν λίγες, εάν υπάρχουν, τεκμηριωμένες περιπτώσεις της παραλλαγής Beta στις ΗΠΑ

Παραλλαγή Gamma (Γ) (P.1, P.1.1, P.1.2)

Η παραλλαγή Gamma εντοπίστηκε στην Ιαπωνία σε τέσσερις ταξιδιώτες που έφτασαν από τη Βραζιλία τον Νοέμβριο του 2020 και βρέθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021.
Παρά την τρέχουσα εξάπλωση στη Βραζιλία, αντιπροσωπεύει μόνο το 1% των λοιμώξεων στις ΗΠΑ.
Όπως και η παραλλαγή Beta, οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακμής της παραλλαγής Gamma το καθιστούν καλύτερο να ξεφύγουν από εξουδετερωτικά αντισώματα, οπότε τα άτομα που είχαν προηγουμένως COVID-19 ή είχαν εμβολιαστεί μπορεί να εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν επαναμόλυνση ή πρωτοποριακή λοίμωξη.
Μελέτες από την ΕΕ υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή Gamma μπορεί να προκαλέσει περισσότερες νοσηλείες και θανάτους σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος.

Παραλλαγή Delta (Δ) (B.1.617.2, AY.1, AY.2, AY.3)

Η παραλλαγή του ιού Delta εντοπίστηκε στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020.
Κυριάρχησε γρήγορα αφού αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2021.
Στην πραγματικότητα, η Delta έχει πλέον εξαπλωθεί τόσο πολύ που έχει διασπαστεί σε διάφορες υπο -παραλλαγές, που αναφέρονται ως “Delta+.”
Οι παραλλαγές Delta plus έχουν μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη αιχμής που βρίσκεται τόσο στις παραλλαγές Beta όσο και Gamma που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων.
Ενώ περίπου το 13% των λοιμώξεων στις ΗΠΑ προέρχονται από παραλλαγές Delta + (AY.1, AY.2 και AY.3), συμπεριφέρεται παρόμοια με την παραλλαγή Delta.
Συλλογικά, όλες οι γενεαλογικές γραμμές του Delta αποτελούν το 80-95% των συσχετιζόμενων λοιμώξεων στη χώρα.
Όπως και άλλες VOCs, η Delta έχει πολλαπλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη αιχμής της.
Αυτό που κάνει τη Delta μοναδική είναι ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο κλείσιμο των κυττάρων και είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Η παραλλαγή Delta είναι σαφώς η πιο μεταδοτική παραλλαγή

Η παραλλαγή Delta είναι σαφώς η πιο μεταδοτική παραλλαγή με την οποία έχουμε ασχοληθεί”, είπε ο Ellerin.
Τελικά οι πιο “ευπροσάρμοστοι” ιοί, αυτοί με πλεονέκτημα αναπαραγωγής, κερδίζουν.
Επί του παρόντος, αυτό αντιμετωπίζουμε με την Delta.”
Σύμφωνα με το CDC, η Delta είναι περίπου δύο φορές πιο μολυσματική από το αρχικό στέλεχος και 60% πιο μολυσματική από την Alpha.
Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta έχουν ιικά φορτία 1.000 φορές υψηλότερα από άλλες παραλλαγές.
Αυτό συνέβαλε ώστε το CDC να αλλάξει τις οδηγίες του σχετικά με τις μάσκες για τα εμβολιασμένα άτομα.
«Οι μάσκες μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης με COVID-19 και λειτουργούν ως έλεγχος της πηγής, δηλαδή αν το έχετε, είναι λιγότερο πιθανό να το διαδώσετε», δήλωσε ο Ellerin.
Οι μελέτες εξακολουθούν να εξετάζουν πόσο καλά τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να εξουδετερώσουν την απειλή της Delta.
«Τα εμβόλια είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματικά», είπε ο Wildes.
«Αυτό βοηθά να υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους ότι εάν μολυνθούν με COVID και έχουν εμβολιαστεί, δεν θα αρρωστήσουν τόσο σοβαρά όσο οι άνθρωποι που βλέπω καθημερινά στη ΜΕΘ και δεν έχουν εμβολιαστεί» κατέληξε.

Παραλλαγή Mu (B.1.621 και B.1.621.1)

H Mu παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021.
Έχει εντοπιστεί σε 39 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου τα περιστατικά στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα συνδέονταν με ταξίδια από τη Νότια Αμερική.
Το CDC αναφέρει ότι το ποσοστό των περιπτώσεων COVID-19 που προκαλείται από την παραλλαγή Μu μειώθηκε από τον Ιούλιο και η παραλλαγή Μu προκάλεσε περίπου το 0,2% των λοιμώξεων COVID-19 στις ΗΠΑ την εβδομάδα 20-27 Αυγούστου.
Ενώ το CDC δεν περιλαμβάνει αυτήν τη στιγμή την παραλλαγή Mu ως VOI, ο ΠΟΥ την χαρακτήρισε ως αιτία των επιδημιών στην Ευρώπη και των αυξανόμενων λοιμώξεων στην Κολομβία και τον Ισημερινό, όπου η παραλλαγή Μu είναι υπεύθυνη για το 39% και το 13% των λοιμώξεων COVID-19 , αντίστοιχα.
Οι πρώτες έρευνες από την Ιταλία δείχνουν ότι η Μu είναι ευαίσθητη στο εμβόλιο Pfizer-BioNTech, αλλά όχι τόσο ευαίσθητη όσο κατά του αρχικού στελέχους ή της παραλλαγής Alpha.
Αρχική έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε, ότι συγκεκριμένες μεταλλάξεις μπορεί να βοηθήσουν να ξεφύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παραλλαγή Eta (Β.1.525)

Η παραλλαγή Εta εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νιγηρία τον Δεκέμβριο του 2020 και ο ΠΟΥ την όρισε ως VOI τον Μάρτιο του 2021.
Δεν υπήρξαν νέες αναφορές από τις ΗΠΑ από τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το CDC, έχει μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη αιχμής που μπορεί να κάνει τις θεραπείες αντισωμάτων λιγότερο αποτελεσματικές.

Παραλλαγή Iota (Ι) (B.1.526)

Η παραλλαγή Ιota εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 2020.
Ο ΠΟΥ την όρισε VOI τον Μάρτιο του 2021.
Αποτελεί το 3% όλων των λοιμώξεων από τον COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας, αλλά λιγότερα από 10 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε η τελευταία εβδομάδα.
Η έρευνα δείχνει ότι είναι λιγότερο επιρρεπής σε έναν τύπο θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων, εμβολίων και αντισωμάτων που παράγονται μετά τη μόλυνση από τον COVID-19, αλλά η επίδρασή της είναι αβέβαιη.

Παραλλαγή Kappa (Κ)  (B.1.617.1)

Η παραλλαγή Kappa αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020 περίπου την ίδια εποχή με την παραλλαγή Delta.
Ο ΠΟΥ το όρισε ως VOI τον Απρίλιο του 2021.
Η τελευταία αναφερόμενη περίπτωση στις ΗΠΑ ήταν τον Ιούνιο.
Όπως και η παραλλαγή Εta, η Κappa έχει μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης που μπορεί να κάνει τις θεραπείες αντισωμάτων λιγότερο αποτελεσματικές.

Παραλλαγή Lamda (Λ) (B.1.1.1.37, ψευδώνυμο C.37)

Η παραλλαγή Lamda αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Περού τον Δεκέμβριο του 2020.
Ο ΠΟΥ την όρισε ως VOI τον Ιούνιο του 2021, όταν αποτελούσε περίπου το 10% όλων των λοιμώξεων COVID-19 στη Νότια Αμερική.
Ωστόσο, τώρα αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 2,4% των λοιμώξεων στη Νότια Αμερική και το τελευταίο κρούσμα στις ΗΠΑ αναφέρθηκε στις 17 Αυγούστου.

Παραλλαγή χωρίς όνομα (B.1.617.3)

Οι ΗΠΑ κατατάσσουν την παραλλαγή B.1.617.3 ως VOI, αλλά ο ΠΟΥ όχι.
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020 και έχει την ίδια γενεαλογική καταγωγή με την παραλλαγή Delta.
Το τελευταίο κρούσμα αναφέρθηκε στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2020 και παγκοσμίως, πλέον αποτελεί <0,5% όλων των λοιμώξεων από COVID-19.
Μπορεί να έχει ιδιότητες αποφυγής αντισωμάτων όπως Εta και Κappa.

Πηγή: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας