Παραλήρημα Οκτάι: Μιλάει για “γενοκτονίες” Μουσουλμάνων και αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου

939
ερντογάν

Σε νέες προκλητικές τοποθετήσεις προχωρά η τουρκική πλευρά, αυτή τη φορά διά στόματος του αντιπρόεδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος έκανε λόγο περί «αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου αλλά και της Κύπρου», αλλά και «γενοκτονίας σε Κρήτη και Κύπρο».

Για τις «κόκκινες» γραμμές της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων είναι και η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, και την «Γαλάζια Πατρίδα» μίλησε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, σε μία προκλητική συνέντευξή του.

Μιλώντας στην τουρκική Μιλλιγέτ, ο Οκτάι έκρινε πως η Τουρκία «έχει γίνει μια περιφερειακή δύναμη» και κατήγγειλε πως υπάρχει μία επιχείρηση φυλάκισης της χώρας του στην ηπειρωτική χώρα. «Αν κοιτάξετε στα ελληνικά νησιά βλέπετε καθαρά τι κάνουν», είπε, σύμφωνα με το sigmalive, το οποίο επικαλείται πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

«Το ίδιο είναι και τα παιχνίδια στην Κρήτη και την Κύπρο. Αν κοιτάξετε στην Κύπρο βλέπουμε καθαρά ότι δεν υπάρχει μια κανονική διαδικασία. Στην Κρήτη έχει εξαλειφθεί η παρουσία των Τούρκων μουσουλμάνων. Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κρήτη. Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κύπρο το 1960 και μετά. Η Τουρκία είδε αυτό το παιχνίδι και αυτό που κάνει σήμερα η Τουρκία με την άδεια του Προέδρου μας είναι να σκίσει αυτό τον χάρτη ο οποίος άλλωστε δεν υπάρχει και θα τον πετάξει. Η υπογραφή της συμφωνίας μας με τη Λιβύη είναι ντε φάκτο σκίσιμο αυτού του χάρτη», συμπλήρωσε και έκρινε πως μία συνεργασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα αυξήσει την ευημερία.

«Επομένως, η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι πεδίο πολέμου. Αν κινηθούμε μαζί στην ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αυξηθεί η ευημερία, μπορούν να διαμοιραστεί ο φυσικός πλούτος που θα βγει από εκεί. Αφήστε τα τεχνάσματα, παρακαλώ. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα με την οποία δεν κάθεται κάποιος να διαπραγματευτεί μαζί της. Θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε».

Σχετικά με τις «κόκκινες» γραμμές της Άγκυρας, αφού τόνισε πως η χώρα του είναι «πολύ μεγάλη για να περιοριστεί στην ηπειρωτική χώρα, η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να κοπεί η αναπνοή της», απείλησε πως «αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει αυτό θα κοπεί η δική του η ανάσα. Θα φτάσει σε σημείο να μην μπορεί εκείνος να πάρει ανάσα. Επομένως η Μεσόγειος είναι η γαλάζια πατρίδα μας και η γαλάζια πατρίδα μας είναι η “κόκκινηγραμμή μας. Αν κοιτάξετε στις “κόκκινες” γραμμές μας υπάρχει η Κύπρος. Καμιά λύση που δεν βασίζεται στη πολιτική και κυρίαρχη ισότητα και με τον ίδιο τρόπο τον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου αποτελεί “κόκκινη” γραμμή μας. Και η χρήση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών που σύναψε η Τουρκία με την “τδβκ” είναι “κόκκινες” γραμμές μας. Μια άλλη “κόκκινη” γραμμή μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Και η γραμμή που δημιουργήσαμε εκεί είναι “κόκκινη” γραμμή μας. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μα ποτέ να παραβιαστεί».

Συνεχίζοντας στο ίδιο έντονο ύφος, έκανε λόγο για εκκίνηση νομικών διαδικασιών σχετικά με την «αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που πηγάζει από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από 100 χρόνια. Δηλαδή, αν κοιτάξουμε, αντίθετα με τις συμφωνίες, τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατικοποιηθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία. Ό,τι απαιτείται γι’ αυτό θα γίνει. Άλλωστε αυτή τη στιγμή σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει εργασίες νομικών διαδικασιών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας