Παραλήρημα Ερντογάν: «Καμία αξία η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, ξεκινάμε τις γεωτρήσεις»

882
ερντογάν
Διατηρούμε με αποφασιστικότητα τη συμφωνία μας με τη Λιβύη, θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες που είχαμε ξεκινήσει στη θάλασσα“, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη όπου παραβρέθηκε στην προσευχή που έγινε στην Αγία Σοφία και πραγματοποίησε για άλλη μια φορά εμπρηστικές δηλώσεις.

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Δεν έχει καμία αξία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «η ανάπτυξή μας ως Τουρκία συνεχίζεται. Συνεχίζουμε τον υψηλό μας ρυθμό ανόδου, θα συνεχίσουμε. Συνεχίζουμε στο δρόμο μας, είμαστε ισχυρότεροι σήμερα από χθες, αύριο θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί», πρόσθεσε.

«Διατηρούμε με αποφασιστικότητα τη συμφωνία μας με τη Λιβύη, θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες που είχαμε ξεκινήσει στη θάλασσα. Ειδικά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που αψηφούν δικαιώματα ή νόμους» τόνισε με νόημα, αναφέροντας πως έχει ενημερώσει σχετικά και την Άνγκελα Μέρκελ για τις προθέσεις του…

 Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται σε συνέχεια της στάσης της Αγκυρας μετά την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN TV, η τουρκική διπλωματία ενημέρωσε την Αθήνα ότι από πλευράς της ματαιώνονται, προς το παρόν, οι διερευνητικές επαφές που ήταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρωτοβουλία αυτή είναι από την τουρκική πλευρά και ουσιαστικά φαίνεται πως είναι η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας στην συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Η ενόχληση των Τούρκων, αποτυπώθηκε νωρίτερα και στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να μιλήσει εν ονόματος της ΕΕ, γεγονός που εξόργισε την Κομισιόν . Μιλώντας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντησή του με τον Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι δυσαρεστημένη για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο.

«Δε γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο. «Εκπροσωπώντας την ΕΕ έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερής μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και ενός επιλεγμένου τρίτου κράτους. Και για αυτό η Κομισιόν δεν θα σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι Μπορέλ και Τσαβουσογλου μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η ένταση προκλήθηκε με πράξεις σε βάρος δύο κρατών μελών της ΕΕ, όπως άλλωστε συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών τον Ιούλιο και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο».

Ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο ήταν η αναζήτηση τρόπων για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις δράσεις της Τουρκίας. «Ήταν ένας ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.    Ενώ σε ερώτηση για την επιχείρηση “Ειρήνη”, ο Πίτερ Στάνο επιβεβαίωσε ότι η Μάλτα έχει δηλώσει ότι δε θα συμμετέχει ενεργά στην επιχείρηση. «Εδώ και κάποιον καιρό η Μάλτα έχει ενημερώσει ότι δε θα συνεισφέρει στην επιχείρηση. Ωστόσο, όταν από αυτά που συμφώνησαν να ξεκινήσει η «Ειρήνη». Η επιχείρηση είναι ενεργή και σύμφωνη με τις επιταγές του ΟΗΕ», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας