Παράνομα χρυσωρυχεία καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου

1363
χρυσωρυχεία

Η αύξηση της παράνομης εξόρυξης χρυσού στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα με αρνητικές επιδράσεις στο πολύτιμο οικοσύστημα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Σχέδιο Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Γεωγραφικής Αναφοράς Αμαζονίου» (RAISG) την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνει τη ζημιά που έχει προκαλέσει η παράνομη εξόρυξη χρυσού στα δάση και τις πλωτές οδούς, καθώς και στη ζωή των αυτόχθονων φυλών στην περιοχή.

Συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες και κυβερνητικά δεδομένα, οι ερευνητές εντόπισαν τουλάχιστον 2.312 παράνομους τόπους εξόρυξης σε έξι χώρες: τη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Κολομβία, το Περού, τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα. Η ομάδα δεν μπόρεσε να συλλέξει στοιχεία σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Γουιάνα, τη Γαλλική Γουιάνα και το Σουρινάμ.

Η αύξηση των τιμών του χρυσού την τελευταία δεκαετία μετά από μία παγκόσμια ύφεση έχει προκαλέσει έναν «πυρετό χρυσού», με εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους χρυσωρύχους να εισέρχονται στον Αμαζόνιο για επωφεληθούν.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη χρυσού έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο υδράργυρος, ο οποίος χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό του χρυσού, ρυπαίνει τα ποτάμια, αναφέρει η έκθεση. Όταν ο υδράργυρος εισέρχεται στο έδαφος, στα ποτάμια και στην τροφική αλυσίδα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Η μελέτη ανέδειξε 55 περίπου παράνομες εγκαταστάσεις εξόρυξης σε προστατευόμενες περιοχές, όπου κατοικούν αυτόχθονες κοινότητες.

Η έκθεση κυκλοφόρησε λίγες εβδομάδες προτού ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐγ Μπολσονάρου, αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου. Ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι θα σταματήσει να αναγνωρίζει νέες προστατευόμενες εκτάσεις αυτοχθόνων κοινοτήτων. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στη χαλάρωση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων υποδομής και άλλων επιχειρήσεων. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην περιοχή, καθώς η Βραζιλία φιλοξενεί το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο στον Αμαζόνιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας