Παιδοφιλία και παιδική πορνογραφία: μια απεχθής κανονικότητα στη Γερμανία

2489
γερμανία

“Ελπίζω να κάθεστε”. Έτσι απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου που έδωσε τη Δευτέρα στο Ντίσελντορφ ο υπουργός Δικαιοσύνης του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Πέτερ Μπίζενμπαχ. Θέλησε με αυτόν τον τρόπο να προετοιμάσει τους παρόντες και τις παρούσες -και μέσω αυτών την κοινή γνώμη- για ό,τι θα ακολουθούσε: την ανακοίνωση ότι η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος ZAC διεξάγει έρευνες σχετικά με 30.000 διαφορετικές διευθύνσεις ΙΡ που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διακίνηση σκληρού πορνογραφικού υλικού με παιδιά και εφήβους. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο με εικόνες από την κακοποίηση έχουν φτάσει σε τριάντα χιλιάδες διαφορετικά άτομα και αυτά τα άτομα δεν πήραν στους υπολογιστές τους το υλικό από τύχη αλλά το έψαξαν και το ζήτησαν.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ένας έχει ήδη καταδικαστεί, μια δίκη είναι σε εξέλιξη και πολλοί -πάνω από δέκα- άνδρες βρίσκονται προφυλακισμένοι, ενώ συνεχώς προκύπτουν στοιχεία για καινούρια πρόσωπα. Κάθε μέρα συλλαμβάνονται σε όλη τη Γερμανία άνδρες, την Τρίτη τρεις στο Ανόβερο. Πολλές δεκάδες παιδιά έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν απελευθερωθεί από τα χέρια των βιαστών τους, δηλαδή έχουν απομακρυνθεί από τους πατεράδες τους, καθώς γονείς ή θείοι είναι κατά κανόνα αυτοί που μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ενέπλεκαν τα παιδιά σε αυτήν την υπόθεση.

Η υπόθεση είχε αρχίσει να ξετυλίγεται από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η αστυνομία συνέλαβε έναν 42χρονο στην πόλη Μπέργκις Γκλάντμπαχ μετά από υπόδειξη της αστυνομίας του Κάσσελ. Ο 42χρονος διακινούσε μεταξύ άλλων μέσα από το WhatsApp φωτογραφίες με εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης νηπίων και παιδιών, μεταξύ τους και ενός μικρού κοριτσιού ηλικίας 20 μηνών. Επρόκειτο για την κόρη του. Η αστυνομία εισέβαλε στην μονοκατοικία όπου κατοικούσε και τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά βρήκαν εκατοντάδες συσκευές ψηφιακής αποθήκευσης. Το υλικό ανέρχεται σε πολλές δεκάδες Terabytes, δεκάδες χιλιάδες Gigabytes.

Σύντομα, οι πρώτες έρευνες οδήγησαν σε μερικούς ακόμα άνδρες: έναν 38χρονο κοντά στο Βισμπάντεν της Έσσης και ακόμα έναν στο Λάνγκενφελντ της Ρηνανίας. Έξι παιδιά βρέθηκαν στα χέρια τους.

Το υλικό που εντοπίσθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων προκαλεί σοκ. Ο υπουργός Μπίζενμπαχ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι του έρχεται αηδία όταν πρέπει να ανακαλέσει στη μνήμη όσα του ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές. Δεν πρόκειται όμως μόνο για φωτογραφικό υλικό και βίντεο, αλλά και για τη συστηματική σεξουαλική κακοποίηση πάνω στα μικρά παιδιά.

Ένας στρατιώτης της Μπούντεσβερ ομολόγησε στο δικαστήριο ότι δεν έχανε καμιά ευκαιρία να κακοποιήσει την κόρη του, τον γιο από άλλο γάμο της συζύγου του και την ανιψιά του. Ο προγονός του μίλησε κάποια στιγμή στη μητέρα του και η γυναίκα απευθύνθηκε στην υπηρεσία προστασίας ανηλίκων. Η συνέπεια υπήρξε ότι ο στρατιώτης μετακόμισε από το σπίτι και παρουσιάστηκε στις αρχές να παραδεχτεί κάποιες πράξεις. Παρέμεινε ελεύθερος. Ο 26χρονος είχε έρθει ήδη πριν σε επαφή με τον 42χρονο και γνωρίστηκαν από κοντά φέρνοντας και τα παιδιά, μαζί και την κόρη του 42χρονου, τα οποία και κακοποιούσαν και βίαζαν. Τον προηγούμενο μήνα ο 26χρονος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση και οδηγήθηκε σε ψυχιατρείο. Όπως αναφέρθηκε στη δίκη από τον ψυχιατρικό εμπειρογνώμονα η διάρκεια της παραμονής του μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια, καθώς “τόσος είναι ο χρόνος θεραπείας ενός παιδόφιλου, ώστε να μην αποτελέσει πια κίνδυνο για παιδιά.”

Στο Μένχεν Γκλάντμπαχ δικάζονται δύο 39χρόνοι γιατί βίαζαν συστηματικά και επί χρόνια δύο κορίτσια. Ένας άνδρας 61 ετών παρακολούθησε μερικούς βιασμούς από το Skype. O ίδιος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον σε δέκα περιπτώσεις και ένα από τα θύματά του ήταν η ίδια του η κόρη. Οι διωκτικές αρχές επεξεργάζονται συνεχώς τα στοιχεία που διαθέτουν, 7 Terabyte υλικού, και πέρα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο, προκαλεί εντύπωση η άνεση με την οποία εκφράζονταν οι δράστες σε chat σχετικά. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 44 θύματα, τα οποία έχουν απελευθερωθεί από τους βιαστές τους, ενώ οι έρευνες αγκαλιάζουν ολόκληρη τη Γερμανία. Συνολικά έχουν κινητοποιηθεί 350 αστυνομικοί, τρεις εκ των οποίων έχουν πάρει άδεια ασθενείας, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν το σοκ από όσα είδαν και διάβασαν. Σημαντικό μέρος των αστυνομικών που ερευνούν καταφεύγουν συχνά σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.

Στα chat απροκάλυπτα δίνονταν συμβουλές πως να επιτύχει κανείς ένα βιασμό, υπήρχε ενθάρρυνση αν κάποιος δίσταζε και οργανώνονταν συναντήσεις προκειμένου ομαδικά να βιαστεί κάποιο παιδί ή νήπιο.

Τα στοιχεία αύξησαν τον αριθμό των υπόπτων με έναν ασύλληπτο ρυθμό: ο αριθμός ανήρχετο τέλος Μαΐου στους 20 για να φτάσει προχτες στις 30.000.

Ο παππούς του 42χρονου, 84 ετών σήμερα, φέρεται να έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για εμπλοκή σε σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε ένα κάμπινγκ, στην περιοχή Λύντκε επίσης στη Βόρεια Ρηνανία, όπου είχε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 τοποθετημένο ένα τροχόσπιτο. Δέκα χρόνια μετά ένας ξάδερφός του 42χρονου είχε ένα τροχόσπιτο στο ίδιο κάμπινγκ το οποίο και πούλησε στον κύριο ένοχο της υπόθεσης του κάμπινγκ. Πρόκειται για υπόθεση κακοποίησης και παιδικής πορνογραφίας που αποκαλύφθηκε το 2018 και αφορούσε περιστατικά κακοποίησης που εκτυλίσσονταν όλη την προηγούμενη δεκαετία. Το υλικό που βρέθηκε στην κατοχή του 42χρονου περιέχει και λήψεις από εκείνη την υπόθεση κακοποίησης.

Η σοκαριστική ως προς το είδος και το μέγεθος αποκάλυψη που ξετυλίγεται στα μάτια της κοινής γνώμης αποτελεί την κορύφωση μιας σοβαρής παθολογίας της γερμανικής κοινωνίας. Αρχές Ιούνη απαγγέλθηκαν κατηγορίες ενάντια σε έναν προπονητή πολεμικών τεχνών στη Δρέσδη, ο οποίος φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά συνολικά 10 αγόρια. Ο χώρος των σπορ είναι κατεξοχήν χώρος στον οποίο λαμβάνουν χώρα περιστατικά κακοποίησης, όπου ενήλικες εκμεταλλεύονται τη δύναμή τους, την εξουσία τους, την εμπιστοσύνη των παιδιών που προπονούν ή ακόμα και τον πόθο για διάκριση και πρωταθλητισμό.

Βαριά είναι η κατηγορία όμως και ενάντια στις κρατικές αρχές: η ομοσπονδία για την προστασία του παιδιού επισημαίνει ότι πολλές καταγγελίες και αναφορές παιδιών και εφήβων δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ενώ τονίζεται το γεγονός ότι βιαστές πέφτουν στα μαλακά, όπως ο κύριος κατηγορούμενος της υπόθεσης του Μύνστερ που έχει έρθει να δέσει με τις δύο προηγούμενες.

Διακινητής παιδικής πορνογραφίας στα 17 του, αντιμετωπίστηκε με μια ποινή με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος. Ξαναπιάστηκε και δικάστηκε πάλι με αναστολή. Τελικά συνελήφθη τον περασμένο Μάιο, αφού είχε επανειλημμένα κακοποιήσει σεξουαλικά ένα 10χρονο και έναν 5χρονο. Οι περιπτώσεις όπου τα δικαστήρια δεν προστατεύουν τους ανήλικους είναι πολλές και έτσι τα θύματα υποχρεώνονται να συνεχίσουν να ζουν με τον βιαστή τους.

Πριν χρόνια είχαν φτάσει από τον Καναδά στη Γερμανία στοιχεία σχετικά με κακοποίηση ανηλίκων και πορνογραφία, τα οποία οδήγησαν σε υπάλληλο του Κοινοβουλίου, σε πλούσιους με βίλες, σε μοναχούς και σε προπονητές. Το πρόβλημα είναι έντονο και διαταξικό. Εκτιμάται ότι σε κάθε σχολική τάξη βρίσκεται ένα ή δύο παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Και αυτό έρχεται να συμπληρώσει ένα σκηνικό αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας συνολικά το τελευταίο διάστημα. Η μία υπόθεση, έγινε δύο και αυτές έγιναν τρεις και μέρα με τη μέρα και μια νέα περιφέρεια ή πόλη μπαίνει στον κατάλογο των περιοχών, όπου δρουν οι βιαστές και οι αποδέκτες του υλικού που καταγράφεται στη διάρκεια των βιασμών και της κακοποίησης.

Η Γερμανία έχει ζήσει κι άλλες υποθέσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο παρελθόν. Πριν δέκα χρόνια είχε αποκαλυφθεί από ένα Ιησουίτη ιερέα το σκάνδαλο κακοποίησης στο καθολικό σχολείο Κανίσιους Κολλέγκ στο Βερολίνο, ενώ πριν μερικές εβδομάδες είδε το φως της δημοσιότητας η πρακτική των αρχών και πάλι του Βερολίνου να δίνουν την κηδεμονία παιδιών σε εγνωσμένα παιδόφιλους.

Το τείχος της σιωπής είναι πολλές φορές αδιαπέραστο, η οικογένεια σιωπά για να μη βρεθεί μπροστά στις συνέπειες της ποινικής δίωξης του δράστη ή για να μην υποστεί την κοινωνική ντροπή. Πολιτική και θεσμοί, όπως η Εκκλησία, διαιωνίζουν αυτή τη σιωπή.

Το θέμα όσον αφορά την πολιτική είναι θέμα μεγέθους: πως θα διαχειριστούν οι αρχές 30, 40 και 60 χιλιάδες δράστες; Τι θα τους κάνουν; Ποιος μηχανισμός είναι σε θέση να διεξάγει τέτοιου μεγέθους έρευνα; Ποια πρόσωπα της δημοσιότητας θα βρεθούν να έχουν υπάρξει δράστες; Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Ματίας Κατς, θύμα ο ίδιος κακοποίησης στα χέρια της Εκκλησίας ως παιδί, χαρακτηρίζει την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ως “θλιβερή κανονικότητα” της γερμανικής κοινωνίας.

πηγή: kosmodromio.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας