Παγκόσμιος συναγερμός για τον Αμαζόνιο. Οξύτατες αντιπαραθέσεις με Μπολσονάρου

1008
παγκόσμιος

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την τεράστια καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος και «πνεύμονα» της Γης.

Η καταστροφή σε τεράστιο τμήμα του παρθένου δάσους αποτελεί αφορμή για οξύτατες αντιπαραθέσεις στις οποίες εμπλέκονται και ηγέτες μεγάλων δυτικών χωρών, με τον Μπολσονάρου να μιλάει υποκριτικά για “αποικιοκρατική νοοτροπία”, την ίδια στιγμή που ισχυρίζεται πως οι φωτιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών από οργανώσεις που υπερασπίζονται το περιβάλλον. Στο πλευρό του, όπως φαίνεται, βρίσκεται, έστω και διακριτικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για διεθνή κρίση, έθεσε το ζήτημα στο επίκεντρο της Συνόδου των επτά πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη (G7), που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Μπιαρίτζ.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία του αυτή έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση του Βραζιλιάνου ομολόγου του, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υπό τις διεθνείς πιέσεις επιστρατεύει τις δυνάμεις του στρατού για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο ακροδεξιός πρόεδρος, που κατηγορεί τον Μακρόν για «αποικιοκρατική νοοτροπία», αποκρούοντας τις βολές για τις επιπτώσεις της πολιτικής του, επιρρίπτει την ευθύνη για την καταστροφή στις καιρικές συνθήκες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σε σύντομο διάγγελμά του, υπογράμμισε ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δηλώνοντας βέβαιος ότι «τα κράτη» θα υπερασπιστούν τη Βραζιλία στη Σύνοδο. Υποστήριξε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και θα καταπολεμήσει το «περιβαλλοντικό έγκλημα» με τον ίδιο τρόπο που πολεμά την κοινή εγκληματικότητα. Ωστόσο, τόνισε, ότι η διασπορά «ψευδών πληροφοριών» δεν βοηθά.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Εν τω μεταξύ ο Ινδιάνος αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βραζιλίας ότι θέλει να καταστρέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνσή του από την εξουσία το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει τον ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Θέλει να αποτελειώσει το δάσος, θέλει να αποτελειώσει εμάς (τους αυτόχθονες). Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που κάνει» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζοντας ότι ο Μπολσονάρου  προωθεί την ανάπτυξη γεωργίας, υλοτοπίας και εξορυκτικής δραστηριότητας σε γη των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας