Παγκόσμια κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής

1752
κινητοποίηση

Οικολόγοι ακτιβιστές σε ολόκληρο τον κόσμο κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους για να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν επιτέλους σοβαρές ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής εν μέσω προετοιμασιών για τη CO24.

Από τη Μελβούρνη μέχρι την Μπανγκόκ και τη Μανίλα, όπου πραγματοποιείται μια προπαρασκευαστική συνάντηση της COP24, οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν από την Ασία και αναμένεται να ακολουθήσουν στη συνέχεια η Ευρώπη, από το Παρίσι μέχρι τις Βρυξέλλες, και μετά οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κίνημα αυτό, με τον τίτλο «Σηκωθείτε για το κλίμα» («Rise for climate»), οργανώνεται σε περίπου 100 χώρες, όμως σήμερα το πρωί η κινητοποίηση στην Ασία ήταν μικρή.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση ήταν στη Μανίλα, όπου συγκεντρώθηκαν 800 διαδηλωτές.

Αυτή η ημέρα δράσης αναμένεται να κορυφωθεί με μια μεγάλη διαδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο, όπου θα διεξαχθεί από τις 12 Σεπτεμβρίου η Παγκόσμια Σύνοδος Πόλεων και Επιχειρήσεων για το Κλίμα, που διοργανώνει ο κυβερνήτης Καλιφόρνιας, απαντώντας στην αντιοικολογική πολιτική του Τραμπ.

Στην Μπανγκόκ, σχεδόν 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην περιφερειακή έδρα του ΟΗΕ όπου διοργανώνεται έως την Κυριακή μια προπαρασκευαστική συνάντηση της συνόδου για το κλίμα, της λεγόμενης COP24, που θα διεξαχθεί σε τρεις μήνες στην Πολωνία.

Ορισμένοι κατήγγειλαν την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Καταδικάζουμε τον πρόεδρο Τραμπ που αποσύρθηκε από τις συμφωνίες του Παρισιού», δήλωσε, ανάμεσα στους διαδηλωτές στην Μπανγκόκ, η Λίντι Νατσπίλ, εκπρόσωπος του κινήματος του Ασιατικού Λαού για το Χρέος και την Ανάπτυξη, ενός ασιατικού κινήματος που διεκδικεί μεγαλύτερη εμπλοκή των πλουσίων χωρών, κυρίως της Ουάσινγκτον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, ενώ οφείλουν να είναι μέρος της λύσης», είπε.

Συμμετέχοντες σε αυτή την προπαρασκευαστική σύνοδο στην Μπανγκόκ κατήγγειλαν σήμερα τον υπονομευτικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον στο παιχνίδι, όμως είναι πάντα εκείνες που επιβάλλουν τους κανόνες», είπε ένας σημαντικός διαπραγματευτής, κατηγορώντας την αμερικανική αντιπροσωπεία ότι ήρθε για να «δηλητηριάσει» τις συζητήσεις.

Προς το παρόν η αμερικανική πλευρά δεν έχει κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Από τη Μανίλα μέχρι την Μπαγκόκ, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης τη συνέχιση της χρήσης άνθρακα στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς.

Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, όπου στην αρχή του χρόνου η ρύπανση έφθασε τα επίπεδα εκείνων στο Νέου Δελχί και στο Πεκίνο, δεκάδες αλιείς ήρθαν για να καταγγείλουν την απειλή της υπερθέρμανσης στα αλιευτικά αποθέματα, φέρνοντας καβούρια και γαρίδες μπροστά στην έδρα του ΟΗΕ.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ευρύτερα τις καθυστερήσεις στην Μπανγκόκ των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή της συμφωνίας του 2015.

Στην Αυστραλία, ένα πλοίο που φέρει το πανό «Rise for climate» εισήλθε στο λιμάνι του Σίδνεϊ, απέναντι από την εμβληματική όπερα της πόλης.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον καλώντας τον να «βγάλει τον άνθρακα από την πολιτική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας