Πάνω από 100 δισ. τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας

902
χρυσού

Στο μακροχρόνιο «στοίχημα» του χρυσού ποντάρει τα τελευταία χρόνια η Μόσχα, με αποτέλεσμα τα ρωσικά αποθέματα χρυσού να έχουν φτάσει σε αξία τα 109,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ρωσία έχει τετραπλασιάσει τα αποθέματα της σε χρυσό την τελευταία δεκαετία, καθώς προσπαθεί να «απεξαρτηθεί» από περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, όπως το δολάριο. Μάλιστα, η επιλογή να επενδύσει στον χρυσό έχει αποδώσει, με δεδομένη την αύξηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου τον τελευταίο χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να σπάσει την εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από το δολάριο, με τις σχέσεις των δύο χωρών να παραμένουν τεταμένες. Μαζί με τη Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν και η Πολωνία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια.

Έτσι, η Ρωσία εμφανίζεται έτοιμη να αντικαταστήσει τη Σαουδική Αραβία στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων αποθεμάτων χρυσού και ξένου νομίσματος

Στο μεταξύ η Μόσχα δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά χρυσού. Μόνο το 2018 η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αντάλλαξε συμμετοχές αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ευρώ, γιουάν και γιεν. Σύμφωνα με αναλυτές, για τη Ρωσία το βασικό διακύβευμα δεν είναι τόσο το κέρδος, όσο η διαφοροποίηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας